Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ : Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΗΣ...

                        (Κάκαβος Χαλκιδικής)
Ένας Ψεύτης Υπουργός!

    Η 21η Μαρτίου, έχει ορισθεί από τον ΟΗΕ ως η παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας και είναι η αφορμή να υπενθυμίζουν οι καθ' ύλην αρμόδιοι, την σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και ότι αυτή ταυτίζεται με την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.
   Χωρίς ίχνος αιδούς και με πλεονάζουσα παρρησία, ο Αναπληρωτής ΥΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης, εξέδωσε Δελτίο Τύπου
και ανάμεσα στα λοιπά συγκλονιστικά τα οποία αυτός θεωρεί ότι είναι η συμβολή του στον παγκόσμιο εορτασμό της ημέρας, μας λέει ότι :

''Η αειφορική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων και η προστασία τους αποτελεί λοιπόν εθνική προτεραιότητα. Ωστόσο για να την εξυπηρετήσουμε όπως της αναλογεί απαιτείται να την εντάξει ο καθένας μας στην καθημερινότητά του. Να γίνει προσωπική υπόθεση και κοινωνικό ζήτημαΣτην στοχευμένη και επιστημονικά ορθή επέμβαση της Πολιτείας οφείλουμε όλοι οι πολίτες να ενώσουμε δυνάμεις, να προσθέσουμε την προσωπική θετική συμβολή μας, όπως θα το κάναμε για να προστατέψουμε την ατομική μας περιουσία''.
  
  Το μυαλό όλων μας πήγε στο αρχέγονο δάσος των Σκουριών, της Ιερισσού και της Μεγάλης Παναγιάς στην Χαλκιδική.  Αυτό θα πρέπει να είχε κατά νού ο Αναπληρωτής ΥΠΕΚΑ όταν έλεγε αυτές τις ...''αλήθειες'' ενώπιον ενός ...ευήκοου ακροατηρίου!  Έτσι απλά, χωρίς ενδοιασμούς και χωρίς επίγνωση του τι έλεγε.  Έτσι απλά, έλεγε ψέμματα!...

****************************************************** 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΚΑ

21/3/2014

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας – Δήλωση Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη η κεντρική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας με θέμα «προστασία και ανάπτυξη των δασών στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020», που συνδιοργάνωσαν το ΥΠΕΚΑ και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, σε συνεργασία με το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και την Ελληνική Δασολογική Εταιρεία.
Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης, στο σύντομο χαιρετισμό του, υπογράμμισε:
«Η εθνική οικονομία έχει μακροπρόθεσμα όφελος όταν συμπεριλαμβάνεται στο σχεδιασμό της χώρας η αειφορική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων και του περιβάλλοντος γενικότερα. Η αειφορική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων και η προστασία τους αποτελεί λοιπόν εθνική προτεραιότητα. Ωστόσο για να την εξυπηρετήσουμε όπως της αναλογεί απαιτείται να την εντάξει ο καθένας μας στην καθημερινότητά του. Να γίνει προσωπική υπόθεση και κοινωνικό ζήτημαΣτην στοχευμένη και επιστημονικά ορθή επέμβαση της Πολιτείας οφείλουμε όλοι οι πολίτες να ενώσουμε δυνάμεις, να προσθέσουμε την προσωπική θετική συμβολή μας, όπως θα το κάναμε για να προστατέψουμε την ατομική μας περιουσία».
 Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι ομιλητές, στην Ελλάδα, λόγω των ιδιαίτερων γεωμορφολογικών και κλιματικών συνθηκών, απαντώνται όλοι οι τύποι δασών που συναντά κανείς στην Ηπειρωτική Ευρώπη. Τα ελληνικά δάση αντιπροσωπεύουν μία τεράστια ποικιλία οικοσυστημάτων, γενετικών πόρων και φυσικής ομορφιάς με σχεδόν 6.000 είδη, εκ των οποίων περισσότερα από 700 είδη είναι ενδημικά. Τα δάση, υπό συνθήκες διαχείρισης, είναι ένας σημαντικότατος ανανεώσιμος φυσικός πόρος. Αποτελούν άμεση πηγή εισοδήματος τόσο μέσω της άμεσης λήψης προϊόντων και χρήσης των δασικών εκτάσεων όσο και ως στοιχείο του τοπίου και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Επιπροσθέτως, προσφέρουν μια σειρά από προστατευτικές και κοινωφελείς λειτουργίες, οι οποίες δεν εκτιμώνται και δεν αμείβονται, μεταξύ των οποίων η διασφάλιση της ποιότητας του νερού, η πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους, η αποτροπή πλημμυρών.
 Το ιδιαίτερο ανάγλυφο της χώρας και η εντεινόμενη κλιματική αστάθεια καθιστούν τα δάση «ασπίδα» προστασίας, της οποίας η αξία για την πολιτική προστασία, τη δημόσια υγεία και την οικονομία εν γένει –δυστυχώς- μπορεί να αποτιμηθεί μόνο εκ των υστέρων.
 Ο ρόλος των δασών και δασικών εκτάσεων είναι πολύ σημαντικός επίσης και όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών αναψυχής και φυσικών οικονομικών ωφελειών με τη δημιουργία και την διατήρηση σταθερών θέσεων εργασίας- και ως εκ τούτου την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού- ενώ ο ρόλος τους ως πηγές ανανεώσιμων υλών (συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα ορυκτά καύσιμα) λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερη σημασία – ιδιαίτερα στα πλαίσια της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020 που δίνεται μεγάλη έμφαση στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου