Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΑΙ Η ''ΒΙΟΧΑΛΚΟ'' ...ΦΕΥΓΕΙ!


Ένα απερίγραπτο 
''success story''!

    Οι μόνες επενδύσεις οι οποίες έγιναν τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα, δηλαδή εισαγωγή χρήματος από το εξωτερικό προκειμένου να τοποθετηθεί κάπου εντός της χώρας, είναι 2 (δύο):
Η πρώτη είναι της COSCO στον Πειραιά, η οποία απλώς υποστήριξε την αρχική επένδυση της εταιρείας προ 3ετίας και η δεύτερη, αυτή της νεαρής Κινέζας, η οποία αγόρασε ένα ακίνητο στην Αθήνα, προκειμένου να δικαιούται την παραμονή της στην χώρα, για 5 χρόνια.  Η προβολή και των 2 θεμάτων από τηλεοράσεως, είναι γνωστή.
  Εμείς όμως θα επισημάνουμε την αποχώρηση της ''ΒΙΟΧΑΛΚΟ'' από την Ελλάδα, για έναν και μοναδικό λόγο.  Και αυτός δεν είναι άλλος από την εταιρεία ''ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ''  η οποία είναι ιδιοκτησία του Ομίλου Στασινόπουλου. Και τούτο γιατί:
Το σύνολο των υπερβάσεων, παραβάσεων, παραβιάσεων, παρανομιών, καταχρήσεων και καταπατήσεων Νόμων, Συνθηκών και Ηθικής, τις οποίες πραγματοποίησε τα τελευταία χρόνια το Ελληνικό Κράτος προκειμένου να ''στηρίξει'' το δημιουργηθέν εμπορικό λιμάνι στην Θίσβη της Βοιωτίας, έγιναν με μοναδικό σκοπό και γνώμωνα, την επένδυση της ''ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ'' σε εκείνο το σημείο!  
Έχουμε αναφερθεί εκτενώς σε αυτή την ''επένδυση'' της οποίας το έπαθλο της ''εσαεί ιστορικής αιδούς'', κέρδισε το Κ.Α.Σ. (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο), το οποίο ενέδωσε στις απερίγραπτες απαιτήσεις εκείνου του πουδραρισμένου γίγαντα της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, του τότε Υπουργού Πολιτισμού, Γεράσιμου Γερουλάνου και έδωσε την άδειά του για τα έργα της εταιρείας στον χαρακτηρισμένο ως αρχαιολογικό λιμένα της Θίσβης.  Δεν ήταν βεβαίως η πρώτη φορά όπου το Κ.Α.Σ. επέδειξε ''οσφυοκάμπτουσα'' θέληση και άποψη για την κληρονομιά την οποία υποτίθεται ότι προστατεύει.  Το θέμα με το ''Λαρνάκι'' στην Ιτέα, είναι γνωστό.
Τα πάντα λοιπόν εκεί, έγιναν για την ''επένδυση'' της ''ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ'', η οποία όπως ήταν φυσικό, αγνωμονούσα, αποδημεί ακολουθώντας την οσμή του χρήματος.
Και τώρα;.. Τι κάνουμε τώρα Αντώνη;... 
Το παρακάτω άρθρο από το bankingnews.gr  είναι αφιερωμένο σε αυτούς οι οποίοι πιστεύουν ότι για την κακή κατάσταση της χώρας, ευθύνονται οι Μισθωτοί και οι Συνταξιούχοι, οι Καθηγητές και οι Ταξιτζήδες, οι Επαγγελματίες και οι Περιπτεράδες, οι Νοσοκόμες και τα Αυθαίρετα, το Ναυτικό η Αεροπορία και ο Στρατός, οι Αγρότες του Έβρου και όλες οι Κοπτοραπτούδες.

*****************************************************************************************

Μετά τις 3E, ΦΑΓΕ και S&B Ορυκτά, αποχωρεί και η Βιοχάλκο με τις 7 εισηγμένες από την Ελλάδα! Νέο… σοκ για την εγχώρια επιχειρηματικότητα και όσους λιβανίζουν το success story – Στο Euronext των Βρυξελλών η μητρική - Μεγάλη πτώση έως -10%

16/09/13 - 14:17
 Εξαιρετικά δυσμενής εξέλιξη είναι η αποχώρηση από την Ελλάδα ενός ακόμη μεγάλου βιομηχανικού ομίλου – του μεγαλύτερου της χώρας – της Βιοχάλκο, που μεταφέρει την έδρα της στο Βέλγιο για καλύτερη πρόσβαση στις αγορές και γενικώς για όλα τα οφέλη που η εν λόγω κίνηση θα φέρει.
Μετά τις Coca Cola HBC, τη ΦΑΓΕ και την S&B Ορυκτά λοιπόν, η Βιοχάλκο με τις εφτά θυγατρικές εισηγμένες στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου και τις περίπου 70 θυγατρικές εταιρείες, μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό! Πρόκειται για ένα… σκαμπίλι σ’ όλη την εγχώρια επιχειρηματικότητα και κυρίως σκαμπίλι σε όλους όσους λιβανίζουν τα επιτυχημένα projects, τα success story και τον… καταιγισμό των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα.
Ο όμιλος Βιοχάλκο έχει ιστορία περίπου 100 ετών με τεράστια παρουσία στο χώρο των μετάλλων και όχι μόνο στη χώρα μας, με τεράστια εξαγωγική δραστηριότητα σε δεκάδες χώρες.
Η μετοχή της μητρικής θα εισαχθεί στο Euronext των Βρυξελλών, χωρίς ακόμη να έχει διευκρινιστεί πιο μοντέλο θα εφαρμοστεί, αν θα συνεχίσει σε… διπλό ταμπλό με συνέχιση της παρουσίας της και στο Χ.Α. και χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τις εφτά εισηγμένες θυγατρικές…
Οπως ανακοινώθηκε σήμερα, η Βιοχάλκο θα απορροφηθεί από τη θυγατρική της Viohalco SΑ, εταιρεία συμμετοχών που εδρεύει στο Βέλγιο. Κατόπιν το νέο σχήμα που θα διαμορφωθεί θα απορροφήσει την Cofidin (Compagnie Financière et de Développement Industriel), εταιρεία συμμετοχών της οικογένειας Στασινόπουλου. Να σημειωθεί ότι τώρα η εταιρεία Cofidin κατέχει ποσοστό 13,3% στη Βιοχάλκο, ενώ μετά τη συγχώνευση, θα ενισχυθεί το ποσοστό της οικογένειας Στασινόπουλου στη νέα… διεθνή… Viohalco.

Δαιδαλώδης όμιλος με μεγάλη ιστορία 

Εκτός από τη Βιοχάλκο, που είναι η ναυαρχίδα και έχει εισαχθεί στο Χ.Α. από το μακρινό… 1947, υπάρχουν οι επίσης εισηγμένες και με μεγάλη αποτίμηση και επιρροή εταιρείες όπως Σωλ. Κορίνθου (στον FTSE 25 εδώ και πολλούς μήνες), Σιδενόρ, Χαλκόρ και Ελληνικά Καλώδια (στον Mid Cap) και οι ΕΛΒΑΛ και ΕΤΕΜ στις χαμηλότερες αποτιμήσεις! 
Παράλληλα, ο όμιλος έχει ισχυρή συμμετοχή στην επίσης εισηγμένη Σιδηρεμπορική Μακεδονίας (ΣΙΔΜΑ), ενώ ελέγχει περί τις 40 επιπλέον εταιρείες στον ευρύτερο κλάδο επεξεργασίας-εμπορίας μετάλλων. Επίσης, διαθέτει πλήθος θυγατρικών είτε εξ ολοκλήρου είτε μέσω συμμετοχών σε δεκάδες εταιρείες του κλάδου στο εξωτερικό και σε χώρες όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Ελβετία, Γερμανία κ.α.
bankingNews.gr

1 σχόλιο:

  1. Την Ελλάδα με την Μογγολία συγκρίνει ο γερμανός οικονομολόγος και πρόεδρος του ινστιτούτου IfO του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν.

    Σε άρθρο του στην οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche, ο γερμανός οικονομολόγος και θιασώτης της εξόδου της Αθήνας από την ευρωζώνη, διαπιστώνει πολλά κοινά μεταξύ των δύο χωρών, όπως μεταδίδιε η Deutsche Welle.

    «Και οι δύο χώρες είναι αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΟΣΑ δεν ανήκουν στις ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη. Και στις δύο επικρατεί το χάος. Στις πόλεις επικρατεί μια άγρια οικιστική ανάπτυξη, η οποία εξαιτίας της έλλειψης μιας
    λειτουργούσας πολεοδομίας παραπέμπει σε διεφθαρμένα συστήματα δημόσιας διοίκησης. Το επίπεδο διαβίωσης είναι αξιοπρόσεκτο αλλά παραμορφωμένο. Δεν λείπουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα, τα iPads, οι επίπεδες τηλεοράσεις… και τα καταστήματα Louis-Vuitton, ωστόσο λείπουν δρόμοι και άλλα στοιχεία δημόσιων υποδομών. Με εξαίρεση την αγροτική οικονομία, νέες θέσεις εργασίας προσφέρουν το κράτος, το εμπόριο, και οι διεθνείς οργανισμοί», αναφέρει ο Χ.Β. Ζιν, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι και στις δύο χώρες λείπει η μεταποιητική βιομηχανία.

    «Η Ελλάδα αγοράζει τομάτες από την Ολλανδία και ελαιόλαδο από της Γερμανία», αναφέρει σε άλλο σημείο ο οικονομολόγος και επισημαίνει ότι η Μογγολία ζει από την εξαγωγή του ορυκτού της πλούτου, ενώ η Ελλάδα από την εξαγωγή των χρεογράφων της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή