Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΙΡΡΑ : ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΕΩΡΙΟΥ


Το Κιρραίον Νεώριον,
αγνώριστον!...

   Κάτι πάει να αλλάξει. Κάτι αρχίζει να φαίνεται στον ορίζοντα.  Και είναι σωστό.
Για την Κίρρα γράφουμε, την σύγχρονη και την αρχαία.  Για αυτή την Κοινότητα, όπου για πάρα πολλά χρόνια, η υποβάθμιση, η εγκατάλειψη και ο μαρασμός, ήταν τα κυρίαρχα οπτικά στοιχεία για την δημιουργία της πρώτης εντύπωσης στον επισκέπτη της.  Και παρ' ότι με τα χρόνια, η ανοικοδόμηση και ο εξωραϊσμός της, άλλαξαν αρκετά την εικόνα, υπάρχουν ακόμη πολλά τα οποία θα πρέπει να γίνουν και να αναδείξουν και την Κοινότητα και την ιστορία της.
   Για την Κίρρα γράφουμε, με την ευρύχωρη και περιποιημένη τώρα πλατεία της, με την όμορφη παραλία της στην Αρμυρόβρυση, με την κοσμική πλέον παραλία του Άϊ-Γιαννιού και με το μικρό λιμανάκι-καταφύγιό της, για μικρά πλεούμενα και βάρκες.  Την Κίρρα των Εκδηλώσεων και του Πολιτισμού, για την Κίρρα, με τα παραθαλάσσια ταβερνάκια της, την εορτή της Παναγίας και το κοσμοσύχναστο πανηγύρι του Άϊ-Γιαννιού.  Με τις εγκαταλελειμένες πηγές του ''αγιόνερου'', τις αρμύρες και τις ανασκαφές στα εδάφη και τις αυλές των σπιτιών της.  Για την Κίρρα με το Νεώριο, για την αρχαία, την παλιά, αλλά δικιά μας Κίρρα.
    Το Νεώριο, το αρχαίο ναυπηγείο, το παλαιό ''καρνάγιο''.  Και μόνον η αποκάλυψή του, θα έπρεπε να ''αναγκάσει'' την Πολιτεία να ασχοληθεί πολύ σοβαρά με την ιστορία της Κίρρας και με τον ίδιο τον οικισμό.  Έχουν έρθει στο φώς από τις ανασκαφές, πλήθος στοιχείων τα οποία καταμαρτυρούν την ακατάπαυστη κατοίκηση της περιοχής εδώ και χιλιάδες χρόνια και  κατά την διάρκεια όλων των ιστορικών περιόδων του ελλαδικού χώρου, αλλά το Νεώριο, είναι η ''βιτρίνα'', είναι η πρόσοψη της Κοινότητας και η πιο εμφανής απόδειξη, μαζί με τον Φάρο στην παραλία, της στρατηγικής σημασίας την οποία είχε ο τόπος.  Και παρ' όλα αυτά, η ανασκαφή σταμάτησε, με την επιφανειακή αποκάλυψη των εγκαταστάσεων. Μέχρις εκεί.
   Μετά την εμποροπανήγυρη του Άϊ-Γιαννιού, στο τέλος Αυγούστου και ενώ δεν είχε γίνει επιμελής αποκομιδή των απορριμάτων από τους εμπόρους, παρουσιάστηκε το ανεπίτρεπτο θέαμα, ο χώρος του Νεωρίου να έχει μετατραπεί σε έναν μεγάλο σκουπιδότοπο.  Σε συνδυασμό δε με τις πρώτες βροχοπτώσεις και την από ετών εγκατάλειψή του, το θέαμα δεν ήταν απλά απαράδεκτο, ήταν και προσβλητικό για την ίδια την Κίρρα, τους κατοίκους της  και την ιστορία της.  Πέραν όμως του αισθητικού, υπήρχε και θέμα υγείας των περιοίκων.
  Υπήρξαν αντιδράσεις από κατοίκους.  Υπήρξαν κινητοποιήσεις από τον ρ/φ σταθμό ''Galaxias fm'' και την Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κα Γώγα Μαντά, με πρωτοβουλία  της οποίας, επεσκέφθη την περιοχή η Προϊσταμένη της Ι' ΕΠΚΑ Δελφών, και με παρέμβασή δε της οποίας, το θέμα τακτοποιήθηκε.  Κατέφθασε συνεργείο, καθάρισε τον μέρος, απομάκρυνε άχρηστα και περιττά πράγματα και περιποιήθηκε τον αρχαιολογικό χώρο, προστατεύοντας έτσι το ιστορικό μνημείο.  Θα υπάρξει και συνέχεια.  Η μεν Δημοτική Αρχή δεσμεύτηκε για την περίφραξη, φωτισμό και τοποθέτηση ενημερωτικής πινακίδας στην τοποθεσία, η δε Ι' ΕΠΚΑ Δελφών, ανέλαβε να αναπλάσει και να αναδείξει το ιστορικό μνημείο.
Κάτι πάει να αλλάξει.  Και αυτό είναι και σωστό και δίκαιο για την Κίρρα, την Κίρρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου