Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΜΕΣΣΗΝΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ



Το ...ξαναζωντάνεμα της Μεσσήνης.

   Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013 λοιπόν, οι άνθρωποι από την Αρχαιολογική Υπηρεσία της Ι' ΕΠΚΑ Δελφών, οργανώνουν  στο ''Κυριακοπούλειο'' στην Ιτέα, στις 7:30 μ.μ. την προβολή ενός ντοκυμαντέρ, με τίτλο ''Η Τρίτη Ζωή της Μεσσήνης''.  Από τον τίτλο είναι προφανές ότι το θέμα της ταινίας θα είναι, η για 3η φορά επαναφορά ''ζωής'', στην αρχαία πόλη της Μεσσήνης. Έστω και με την τεράστια, πολυδάπανη και μακροχρόνια προσπάθεια ''ανασύστασης'' της πόλεως, μέσω των ανασκαφών.
   Και οι άνθρωποι από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, διάλεξαν σωστά. Και την ημέρα και την πόλη για την προβολή.  Γιατί όπως είναι γνωστό, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, εορτάζει η Ιτέα.  Είναι η Τοπική της Εορτή, με την ημέρα να είναι αφιερωμένη στην επέτειο της ιστορικής Ναυμαχίας της Αγκάλης.  Σε συνέχεια λοιπόν του ιστορικού οίστρου μας, δεν θα είναι δύσκολο να ''πάμε'' την σκέψη μας λίγο πιο πίσω στον χρόνο, στα χρόνια της ίδρυσης, άνθισης και παρακμής της αρχαίας πόλεως, της Μεσσήνης.
  Θα δούμε πολλά εκεί και θα ακούσουμε ακόμη περισσότερα, μιας και μετά την προβολή, θα γίνει συζήτηση για το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
   Μεσσήνη.  Η πόλη την οποία ίδρυσε ο Επαμεινώντας ο Θηβαίος, μετά την νίκη του επί των Σπαρτιατών και την απελευθέρωση των Μεσσηνίων από αυτούς.  Το 369 π.χ. ξεκίνησε η ιστορία της, αλλά όπως απεδείχθη εκ των πραγμάτων, δεν είχε καλούς ...γειτόνους και της έλειπε και η θάλασσα. Η παρακμή της ήταν σχεδόν δεδομένη. Και έτσι, μετά την κακοποίησή της από τους Γότθους το 395 μ.χ.  εγκατελήφθη τελείως από τους κατοίκους της.  Πρόλαβε όμως ενδιάμεσα, να παράξει έργο και πλούτο και το πολιτιστικό της αποτύπωμα να είναι άσβεστο μέχρι την εποχή μας.  Τις φήμες για την ποιότητά της ως αστικό κέντρο, επιβεβαίωσαν οι ανασκαφές και το μεγαλείο μιάς όμορφης και οργανωμένης πόλης, εμφανίστηκε μετά από τον ανασκαφικό μαραθώνιο.

  Από το 1987, Διευθυντής ανασκαφών για την αρχαία Μεσσήνη, είναι ένας, γνωστός μας.  Είναι ο πρώην Διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών (1977-1980) κος Πέτρος Θέμελης.  Μάλιστα, κατά την προ ενός έτους περίπου, οργανωθείσα ημερίδα από την  Ι' ΕΠΚΑ Δελφών, επίσης στο ''Κυριακοπούλειο'' στα πλαίσια των εορτασμών για το έτος Μουσείων, ήταν εδώ και τον είχαμε ακούσει να επιχειρηματολογεί για τα ''ανοικτά'' Μουσεία και την αέναη σχέση τους με τις τοπικές Κοινωνίες.  Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν, έχει αφιερώσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής του στην προσπάθεια για την αποκάλυψη, αναστήλωση και αποκατάσταση της αρχαίας πόλεως της Μεσσήνης, το δε ανασκαφικό του έργο σε εκείνο το μέρος, έχει αποτυπωθεί σε 3 βιβλία καθώς και σε πλήθος άρθρων. Στις 9 Μαρτίου του 2013, η Ε.Ρ.Τ. είχε προβάλει στην εκπομπή ''Μονόγραμμα'', μια ταινία-αφιέρωμα της σκηνοθέτιδας Αθανασίας Δρακοπούλου, σχετική με την άποψη και την δράση του Πέτρου Θέμελη, και τις ανασκαφές του στην αρχαία Μεσσήνη.  Επρόκειτο όντως, για έναν ''Ύμνο στην Μεσσήνη''.
   Τις χρειαζόμαστε αυτού του είδους και επιπέδου τις εκδηλώσεις, όπως την αυριανή των ανθρώπων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.  Τις έχουμε ανάγκη και μας πρέπουν.  Και θα είμαστε πολλοί εκεί. Αξίζει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου