Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ : ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ



Ένα όμορφο βράδυ.

     Περνούσαν οι εικόνες από εμπρός μας, ωσάν την μετάγγιση του κρασιού από το μεγάλο λαγίνι στο μικρό, ωσάν την φυσική ροή από ένα μικρό, καθάριο ρυάκι προς το μεγάλο ποτάμι.  Σταθερά, ομοιόμορφα και με ρυθμό.  Και με έναν χαμηλό ήχο ανθρώπινων ομιλιών να τις συνοδεύει,  ωσάν το κελάρυσμα του ρυακιού, μεταφέροντάς μας τις ξεναγήσεις, τις εξηγήσεις και την ιστορία των μαρμάρων της αρχαίας Μεσσήνης. Όμορφα, απλά, αληθινά.
   Κυριακή βράδυ στο ''Κυριακοπούλειο'' και οι άνθρωποι από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, φρόντισαν για την προβολή του ντοκυμαντέρ της Δρακοπούλου, με θέμα την αναστύλωση, την επαναφορά ζωής όπως πολύ σωστά είπαν, στην αρχαία Μεσσήνη.  Τέλειωνε ο Σεπτέμβριος του 2013.
   Λιγοστοί οι παρόντες, παρ' ότι οι κληθέντες ήσαν πολλοί, αλλά αυτό δεν άλλαζε σε τίποτε την αξία της προβολής και την αξιέπαινη προσπάθεια των ανθρώπων της Ι' ΕΠΚΑ Δελφών.
   Κορμός της ταινίας ήταν η ανασκαφική δραστηριότητα, το έργο και η απόψεις του αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη, για την αρχαία Μεσσήνη.  Ενός γνωστού μας, λόγω του ''περάσματός'' του από το Μουσείο των Δελφών και όχι μόνον. Μεστός, έως και λυρικός ο λόγος του, με την παράξενη προφορά του ''θ'' και του ''σ'' στην άρθρωσή του και με τις πληροφορίες του για την εξέλιξη και την ανάδειξη της αρχαίας Μεσσήνης, να πλημμυρίζουν την αίθουσα και την ακοή μας.  Τον ακούσαμε ξανά να μιλάει για το ''ανοικτό'' Μουσείο και για την φυσική ανάγκη, του να παραμένουν τα όποια αρχαιολογικά ευρήματα, στον τόπο τους, εκεί όπου βρέθηκαν και εκεί όπου τελικά ανήκουν.  Για την σχέση των κατοίκων με τα ευρήματα και για την ανάγκη συνύπαρξης του παλαιού με το σύγχρονο. Για την ες αεί, επικοινωνία τους.
  Αξιόλογη η προσπάθεια των ανθρώπων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.  Τις έχουμε ανάγκη αυτού του επιπέδου τις εκδηλώσεις, τις χρειαζόμαστε και μας πρέπουν.  Σε όσους.  Και θα συστήναμε στην προϊσταμένη τους την κα Ψάλτη, να μην σταματήσει τις όποιες πρωτοβουλίες της, για την συνέχιση της ''επικοινωνίας'' του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών, με την Τοπική Κοινωνία.
   Κυριακή βράδυ στο ''Κυριακοπούλειο'' κι η αρχαία Μεσσήνη, ανασυστήθηκε, ''ζωντάνεψε'' εμπρός στα μάτια μας.  Όμορφα, απλά, αληθινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου