Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ "ΤΟΥΜΠΑΝΑΡΙΑ"

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Όργιο αυθαιρεσίας στους Δελφούς!

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Στην υπόθεση καταπάτησης της Β΄ Ζώνης του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών, όπου έχουν δημιουργηθεί τουριστικές εγκαταστάσεις και η οποία έχει φτάσει στα δικαστήρια, φέρεται να εμπλέκεται σχεδόν το σύνολο της πολιτικής και διοικητικής ηγεσίας του νομού Φωκίδας παλαιότερων χρόνων!
Τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται στο ρεπορτάζ του www.politik.gr έχουν αντληθεί από την έκθεση 188/Α/2016 του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), την οποία όποιος το επιθυμεί μπορεί να διαβάσει ολόκληρη εδώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση, για κάποιο όχι και τόσο μυστήριο λόγο, δεν έφτασε ποτέ στο δικαστήριο από τις αρμόδιες Αρχές, μολονότι την είχαν στη διάθεσή τους ένα τρίμηνο νωρίτερα, και προσκομίστηκε αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας!
Το δικαστήριο με τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του αθώωσε τους κατηγορούμενους για έλλειψη δόλου.
Το ελληνικό Δημόσιο, ωστόσο, άσκησε έφεση κατά της απόφασης και η υπόθεση παραπέμπεται από το Τριμελές Κακουργιοδικείο Λαμίας στο αντίστοιχο Πενταμελές κι εκδικάζεται στις 7/3/2018.
Από τα παραπάνω καθίσταται προφανής ο λόγος δημοσίου συμφέροντος που μας ωθεί σε αυτή τη δημοσίευση.
Το 2003 ο Νίκος Φουσέκης ήταν δήμαρχος Άμφισσας και ταυτοχρόνως διατηρούσε το τεχνικό του γραφείο στην πόλη, το οποίο το Νοέμβριο του 2001 είχε συντάξει δύο διαφορετικά, αλλά πανομοιότυπα τοπογραφικά για το ίδιο οικόπεδο του φερόμενου ως ιδιοκτήτη του, Παναγιώτη Καλτσή, δημάρχου Δελφών το 2003.
Το ένα τοπογραφικό υπογράφεται από τον συνεργάτη του κ. Φουσέκη, πολιτικό μηχανικό Ευθύμιο Καλλία. Και τα δύο τοπογραφικά δείχνουν το οικόπεδο στην πραγματική του θέση, δηλαδή μέσα στη Β’ Ζώνη του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών.
Τον Οκτώβριο του 2003 ο κ. Καλτσής μεταβιβάζει, με γονική παροχή, στην κόρη του το οικόπεδο με βάση το τοπογραφικό του Νοεμβρίου του 2001.
Στο συμβόλαιο αναφέρεται πως είναι άρτιο και οικοδομήσιμο μολονότι δεν είχε επαφή με δημόσιο δρόμο και χωρίς να υπάρχει αντίστοιχος χαρακτηρισμός του δασαρχείου ότι δεν είναι δασική έκταση.
Περίπου δύο μήνες μετά διορθώνεται το προηγούμενο συμβόλαιο με νέο τοπογραφικό που συντάσσει το τεχνικό γραφείο του κ. Φουσέκη, στο οποίο προστίθενται ψευδώς δημόσιοι δρόμοι, ενώ δεν υπήρχε επαφή με δρόμο, για να καταστεί δυνατή η κατάτμηση του οικοπέδου, ο πολλαπλασιασμός του συνολικού εμβαδού που ήταν δυνατό να οικοδομηθεί κι όχι μόνο.
Επίσης “μετακινεί” το οικόπεδο και το “βγάζει”, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, εκτός Β’ Ζώνης Δελφών, πολλαπλασιάζοντας την αξία του επειδή στη Β’ Ζώνη υπάρχει πολύ περιορισμένη δυνατότητα οικοδόμησης.
Όσον αφορά το δασικό μέρος, υποβάλλεται στις 19/12/2003 αίτηση στο Δασαρχείο Άμφισσας για χαρακτηρισμό του οικοπέδου.
Το δασαρχείο εκδίδει αυθημερόν την αρχική του απόφαση, χαρακτηρίζοντας το οικόπεδο ως μη δασικό.
Στις 29/12/2003 (δέκα ημέρες μετά από τον αρχικό χαρακτηρισμό του δασαρχείου) συντάσσεται διορθωτικό συμβόλαιο της γονικής παροχής, βάσει του νέου τοπογραφικού του τεχνικού γραφείου Φουσέκη, σύμφωνα με το οποίο το οικόπεδο απόκτησε δημόσιους δρόμους από το πουθενά, για να κατατμηθεί σε πέντε οικόπεδα και “μετακινήθηκε” εκτός αρχαιολογικού χώρου Δελφών, αναφέροντας στο συμβόλαιο πως όλα τα κατατμημένα οικόπεδα έχουν “πρόσωπο” σε δημόσιο δρόμο ενώ δεν είχαν και πως δεν αποτελούν δασική έκταση.
Σημειώνεται ότι στις 31/12/2003 άρχισε να ισχύει ο νέος νόμος κατάτμησης των εκτός σχεδίου πόλεως οικοπέδων, που απαιτούσε ελάχιστο “πρόσωπο” για κάθε οικόπεδο που προέρχεται από κατάτμηση τα 25 μέτρα.
Επειδή, έστω και με ψευδείς δημόσιους δρόμους, δεν ήταν δυνατό να αποκτήσουν και τα πέντε οικόπεδα “πρόσωπο” 25 μέτρων, δεν είχαν τη δυνατότητα οι εμπλεκόμενοι να περιμένουν την ολοκλήρωση της δασικής διαδικασίας και γι’ αυτό σύνταξαν το συμβόλαιο στις 29/12/2003, δύο ημέρες πριν την λήξη του ισχύοντος μέχρι τότε καθεστώτος κι έναρξης του νέου.
Με τον τρόπο αυτό συντάχθηκε αυτοδικαίως άκυρο συμβόλαιο λόγω κατάτμησης του οικοπέδου σε οικόπεδα που είχαν “πρόσωπο” σε μη αναγνωρισμένους δημόσιους δρόμους, όπως σαφέστατα προβλέπει η πολεοδομική νομοθεσία.
Την ίδια ημέρα (29/12/2003) που τροποποιήθηκε και κατατμήθηκε το αρχικό οικόπεδο σε πέντε επιμέρους, τα οικόπεδα αυτά πωλήθηκαν στον Παναγιώτη Δάβαρη κι εταιρείες του, ο οποίος ξεκίνησε την οικοδόμηση των οικοπέδων κι έφτασε σχεδόν μέχρι την ολοκλήρωσή της.
Δίπλα ακριβώς από τα οικόπεδα Δάβαρη, το τεχνικό γραφείο Φουσέκη, το 2002, ζήτησε οικοδομική άδεια για λογαριασμό του Γεωργίου Ζωγραφάκη (γνωστού από την υπόθεση του επιχειρηματία Γιάννη Καρούζου και της πρώην συζύγου του Ρεβέκκας Σκαφτούρα), δείχνοντας πάλι το οικόπεδο εκτός αρχαιολογικού χώρου Δελφών, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του ήταν μέσα, “κατασκευάζοντας” δρόμους και παρουσιάζοντας το οικόπεδο ως άρτιο και οικοδομήσιμο, ενώ δεν ήταν.
Μετά από αλλεπάλληλους ελέγχους της Τοπογραφικής Υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) ανακλήθηκαν οι αρχαιολογικές άδειες που είχαν δοθεί, ως βασισμένες σε παραπλανητικά στοιχεία.
Στη συνέχεια ανακλήθηκαν και οι οικοδομικές άδειες και με εντολή του το ΥΠΠΟ ζήτησε να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία των αυθαίρετων κατασκευών.
Το 2008 η Πολεοδομία αναγκάστηκε να ανακαλέσει τις οικοδομικές άδειες του κ. Δάβαρη, αρνήθηκε όμως να ακολουθήσει τη διαδικασία των αυθαίρετων κατασκευών, αρνούμενη με τον τρόπο αυτό και να κατεδαφίσει τις αυθαίρετες κατασκευές εντός του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών και να επιβάλει πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που εισπράττονται ως δημόσια έσοδα.
Μετά από πέντε χρόνια από την ανάκληση των οικοδομικών αδειών, δηλαδή το 2013, και μετά από νέα παρέμβαση του ΣΕΕΔΔ, η Πολεοδομία αναγκάστηκε να διενεργήσει αυτοψίες αυθαιρέτων, επιβάλλοντας ωστόσο πρόστιμα μικρότερα του 1/10 των πραγματικών και χωρίς να βεβαιωθούν ποτέ στην αρμόδια ΔΟΥ.
Τελικώς, το 2016 και μετά από νέα παρέμβαση του ΣΕΕΔΔ αναγκάστηκε να παρέμβει εγγράφως προς την Πολεοδομία ο νυν δήμαρχος Δελφών, Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος, και τότε μόνον η Πολεοδομία  βεβαίωσε πρόστιμα στις αρμόδιες ΔΟΥ της τάξης των 7.500.000 ευρώ για τον κ. Δάβαρη κι αντίστοιχα στην όμορη ιδιοκτησία Ζωγραφάκη.
Στο δικαστήριο (Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2016) ο κ. Φουσέκης ισχυρίστηκε πως δεν σύνταξε ο ίδιος τα τοπογραφικά, πως πλαστογράφησε την υπογραφή του κάποιος άλλος και γενικότερα στο γραφείο του δεν πατούσε πόδι λόγω των αυξημένων υποχρεώσεών του ως δημάρχου εκείνη την εποχή.
Σημείωσε, πάντως, πως φταίει για την κακή επιλογή συνεργατών που έκανε.
Ωστόσο, σε μήνυση που είχε υποβάλει το Φεβρουάριο του 2008 εναντίον πολίτη για συκοφαντική δυσφήμηση είχε παραδεχθεί ότι ο ίδιος σύνταξε τα τοπογραφικά και είχε αναφέρει πως αυτά είναι σωστά.

12 σχόλια:

  1. Αν δεν κάνω λάθος ο εισαγγελέας πρότεινε προχτές στη δίκη του Σχοινα για δυσφήμιση την ενοχή του στη δικη που τον εχουν μηνύσει ο Φουσεκης και ο Καλτσης.Την Πέμπτη 28.11.2017 αναμένεται και η τελική κρίση του δικαστηρίου.Οσα κείμενα λοιπόν αυτου του ειδους και να κυκλοφορήσουν στο διαδίκτυο δεν νομίζω οτι θα σώσουν την κατάσταση κανενός. Και ο νοών νοειτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Στέλιος Σχοινάς απέδειξε ότι διαθέτει τον ηρωισμό που διακρίνει έναν έντιμο άνθρωπο, πιστό στα ιδανικά του, ειλικρινή και ανέγγιχτο από τον καταναλωτισμό.
      Απέδειξε ότι δεν ανήκει στους παραδομένους, στους πουλημένους και δεν βάζει υλικές αξίες πάνω από την αξιοπρέπειά του.
      Άνθρωποι του επιπέδου αυτού είναι ελάχιστοι για να αντιμετωπίσουν τους ισχυρούς, τους παράνομους και τους διεφθαρμένους.
      Όμως αυτοί οι άνθρωποι είναι η ελπίδα για την βελτίωση της κοινωνικής μας ζωής.
      Δυστυχώς λίγοι έχουν το θάρρος να συγκρουστούν με την ματαιοδοξία και τον προσοδοφόρο εξευτελισμό.
      Οι περισσότεροι προτιμούν τον με οποιοδήποτε τρόπο πλουτισμό και την μέσω αυτού προβολή και κοινωνική άνοδο.

      Διαγραφή
    2. Η δικαίωση του καθενός αγαπητέ κύριε δεν επέρχεται από αναίσχυντες αναρτήσεις στο διαδίκτυο που αναφέρουν ότι τους καπνίσει. Η δικαίωση προκύπτει στις δικαστικές αίθουσες όπου και αποδίδεται η δικαιοσύνη από τους δικαστές μετά από διεξοδικές δίκες που διαρκούν ολόκληρες ημέρες όπου κάθε πτυχή της υπόθεσης αναλύεται διεξοδικά κοινώς γίνεται φύλλο και φτερό...Τα υπόλοιπα είναι παρηγοριά στον άρρωστο και προσπάθεια δημιουργίας κοινωνικού άλλοθι των ενόχων.

      Διαγραφή
    3. Το δικαστήριο της Λαμίας δέχθηκε ότι όλες οι κατηγορίες των Φουσέκη Καλτσή κλπ, ήταν 100% αληθινές και τους αθώωσε λόγω έλλειψης δόλου.
      Παλαιότερα όταν αποδεικνύονταν ότι ο κατηγορούμενος διέπραξε το αδίκημα αλλά δεν το έκανε επίτηδες, ο λαός για την απαλλαγή αυτή έλεγε «Απαλλάχθηκε λόγω βλακείας».
      Επιτέλους πρέπει να προσγειωθούν οι πρώην Άρχοντές μας.
      Ας ευλογούν το Θεό που η επιείκεια του δικαστηρίου δεν τους έστειλε στη φυλακή (ο νόμος προβλέπει μέχρι ισόβια) και ας σταματήσουν τις προκλήσεις γιατί πολύ φοβάμαι δεν θα τους βγουν σε καλό.

      Διαγραφή
    4. Το δικαστήριο της Λαμίας αθώωσε τους κατηγορούμενους γιατί κανείς το 2003 δεν μπορούσε να διαπιστώσει αν το κτήμα του Καλτσή ήταν μέσα ή έξω από το δελφικό Τοπίο όπως λέει και η έκθεση 188/Α/2016 του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), και γιαυτό αθώωσε λόγω αμφιβολιών. Όσα λοιπόν επιμένει να λέει ο Σχοινάς και οι ακόλουθοι του είναι συκοφαντικά και αυτό είπε ο Εισαγγελέας που ζήτησε την καταδίκη του. Ο άδολος Σχοινάς όμως σύμφωνα με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου έχει καταπατήσει γύρω στα δύο στρέμματα δημόσιου χώρου μετά τον Αιβασίλη Γαλαξιδιού, αυτός είναι ο ηρωισμός που διακρίνει έναν έντιμο άνθρωπο πιστό στα ιδανικά του!!! καθώς και τους πιστούς του που τυφλά τον ακολουθούν , βλέπουν την καμπούρα των άλλων όχι τη δική τους.

      Διαγραφή
  2. ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΟΝ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥΣ ΓΥΡΩΘΕΝ ΧΩΡΟΥΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ..ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΜΕ ΤΑ ΔΕΛΦΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 1980 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ !!!
    ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΜΕ ΥΨΗΛΑ ΒΑΛΑΝΤΙΑ !!!!
    ΒΟΛΕΥΤΕΙΤΕ ΜΕ ΤΑ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΜΗΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΣΤΕ !!!! ΚΟΡΟϊΔΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καταπατητης δημοσιας περιουσιας .
    ζουλαπι.
    τελος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΛΟΣ Ο ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΗ ΔΗΜΙΣΙΑ ΕΚΤΑΣΗ ΚΟΡΟΪΔΑ !!!
    ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΚΕΡΔΙΣΑΝΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΠΗΡΕ !!!
    ΚΟΡΟΪΔΑ...................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όπως προκύπτει από την έκθεση 188/Α/2016 του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) και συγκεκριμένα στη σελίδα 12 :

    Δεν έχει υπάρξει μεταβίβαση αρμοδιότητας από τον Υπουργό Πολιτισμού στην Ι ΕΠΚΑ - νυν Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας (αρμόδια αρχαιολογική Υπηρεσία για τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και του ευρύτερου Δελφικού Τοπίου) για την έκδοση εγκρίσεων ως προς την οικοδόμηση ή άλλες εργασίες, για εκτάσεις εντός της ζώνης Β του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών.
    Επιπλέον, στο αριθμ. Φ10/11892/615/07.02.2012 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το οποίο εκδόθηκε κατόπιν εισήγησης της ΔΙ.Π.Κ.Α., αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι πράξεις που εκδόθηκαν από την Ι ΕΠΚΑ στην εν λόγω περιοχή πρέπει να ανακληθούν δεδομένου ότι : α) ..., β) ..., γ) δεν υπήρξε παραπομπή των θεμάτων για έγκριση ή μη από πλευράς της κείμενης Αρχαιολογικής Νομοθεσίας στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, κατά τον τύπο που διαγράφεται από τα άρθρα 10, παρ. 1,3 και 4 και 50.
    Το παραπάνω γεγονός βεβαιώνεται και από την Προϊσταμένη της ΔΙ.Π.Κ.Α. στο αριθμ. Φ10/69384/33565/4666/2351/29.05.2013 έγγραφο της, όπου αναφέρει συγκεκριμένα μεταξύ άλλων, ότι: δεν υπάρχει και ουδέποτε ειδική μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στη Ι ΕΠΚΑ για την έκδοση εγκρίσεων σχετικών με την οικοδόμηση ή με άλλες εργασίες εντός της Ζώνης Β Προστασίας του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών και του ευρύτερου Δελφικού Τοπίου... το σύνολο του – εκ νέου οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου αποτελεί χώρο μείζονος σημασίας, συνεπώς τα ζητήματα που εμπίπτουν σε αυτόν αποτελούν αρμοδιότητα του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου , σύμφωνα με το άρθρο 50, γ/ββ του Ν.3028/2002.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Προϊσταμένη συνεχίζει να έχει ψηλά τον αμανέ. Συμπεριφέρεται σαν η περιοχή να είναι τσιφλίκι της. Κάποια στιγμή ο Δήμος θα πρέπει να την βάλει στη θέση της με δραστικά μέτρα και όχι μόνο με ανακοινώσεις. Ακόμα συνεχίζει να διεκπαιρεώνει αιτήματα πολιτών και όχι μόνο, με περιουσίες εντός Δελφικού Τοπίου, χωρίς να έχει αρμοδιότητα !!!
    Έχει αρχίσει η ΑΝΑΚΛΗΣΗ των πράξεων που έχουν εκδοθεί ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ και κατά ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ μέχρι σήμερα;
    Τι επιπτώσεις είχαν στην περιοχή οι παραπάνω ενέργειες;
    Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ έχουν προχωρήσει ΕΓΚΑΙΡΩΣ σε όλες τις απαραίτητες, σύμφωνα με το νόμο, διοικητικές ενέργειες για την ολοκλήρωση των εν εξελίξει πολεοδομικών μελετών του Δήμου Δελφών ή έχουν προκαλέσει ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούργιοι:

    Παρατίθεται η διεύθυνση ιστοσελίδας με το πόρισμα του Συνήγορου του Πολίτη για ¨Παράνομη εκτέλεση οικοδομικών εργασιών μικρής κλίμακας εντός του αρχαιολογικού χώρου Δελφών¨
    http://www.synigoros.gr/?i=quality-of-life.el.adeiodotisi.258565

    Επιπλέον παρατίθεται και οι δύο αντίστοιχες διευθύνσεις του zougla.gr που είχαν αναδείξει το θέμα στο παρελθόν μαζί με κάποια έγγραφα

    http://www.zougla.gr/greece/article/paranomes-ikodomikes-ergasies-sto-mousio-delfon

    http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=397416&cid=4

    Στο τέλος των παραπάνω ιστοσελίδων δίνονται οι σύνδεσμοι για περρισότερες ¨λαμπρές στιγμές¨ του Μουσείου των Δελφών. Χαρακτηριστικά αναφέρονται,

    Πολύτιμα ψηφιδωτά στο έλεος της αδιαφορίας
    http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=255975&cid=4

    Έκτισε σπίτι πάνω σε αρχαία πόλη
    http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=265471&cid=4

    Αυτή είναι η τουριστική προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νομού από το κράτος;
    Οι αποζημιώσεις – ανταποδοτικά μέτρα, ύστερα από τη σωρεία αποφάσειων του 2009 του ΣτΕ περί ιδιοκτησίας και προστασία περιβάλλοντος (πολιτιστικού και περιβαλλοντικού), στους ιδιοκτήτες του Δελφικού Τοπίου μετά τους περιορισμούς στις χρήσεις γης θα τις ζητήσει ο Δήμος Δελφών η θα κωφεύσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προς τον 8:40 :
    Αυτή είναι η τουριστική προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νομού από το κράτος :

    Η... Ιστανμπούλ του Μουσείου των Δελφών

    Θλίψη, αν όχι οργή, νιώθει όποιος σταθεί μπροστά στο χάρτη που είναι αναρτημένος στην είσοδο του Μουσείου των Δελφών. Σε αυτό το χάρτη, που δείχνει τις πόλεις του 8ου αιώνα π.Χ. και συνοδεύεται από ένα αναλυτικότατο κείμενο για τις εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις των πόλεων-κρατών της εποχής, φιγουράρει ένα ωραιότατο «Ιstanbul» στην περιοχή όπου την εποχή εκείνη είχε το ελληνικότατο όνομα Θράκη, γιατί η Θράκη έφτανε μέχρι εκεί! Αυτό δηλαδή που καταλαβαίνει ο επισκέπτης βλέποντας το χάρτη είναι ότι από τον 8ο π.Χ. αιώνα στο σημείο εκείνο υπήρχε η αρχαία Ιστανμπούλ! Μπορεί έτσι να λέγεται σήμερα η Κωνσταντινούπολη, αλλά εκείνη την εποχή δεν είχε αυτό το όνομα! «Εγινε για να μπορούν να κατατοπίζονται γεωγραφικά οι επισκέπτες του μουσείου» ήταν η απάντηση της Ελενας Παρτίδα, μιας αρχαιολόγου του μουσείου, η οποία είχε την ευγενή καλοσύνη να μας κατατοπίσει σχετικώς στην αναζήτησή μας να βρούμε κάποιον αρμόδιο να μας μιλήσει, γιατί η έφορος του μουσείου, η Δέσποινα Σκορδά δεν μπήκε καν στον κόπο να μας δει.
    Η αρχαιολόγος είπε ότι ο χάρτης φτιάχτηκε έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη μελετητών και μεταφραστών, οι οποίοι (απρόσωπα πάντα) κατέληξαν στο ότι αυτό θα εξυπηρετούσε το κοινό! Ποιο κοινό; Αυτό που επισκέφτηκε το μουσείο στους Ολυμπιακούς Αγώνες! Μάλιστα, καλά διαβάσατε! Ο συγκεκριμένος χάρτης φτιάχτηκε το 2004 για να κατατοπίζει τους ξένους επισκέπτες και να τους δείχνει την αρχαία ελληνική Ιστορία. Με αυτή τη γεωγραφική αποτύπωση λοιπόν, εμείς οι Ελληνες είπαμε στους ξένους που πέρασαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες κι έπειτα από τους Δελφούς ότι από αρχαιοτάτων χρόνων, μεταξύ της Λυδίας, της Φρυγίας της Εφέσου και της Μεγάλης Ελλάδας υπήρχε και μια πόλη που την έλεγαν Ιστανμπούλ! Σε μια δεύτερη προσπάθεια της «Εspresso» να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την έφορο για το θέμα, η απάντησή της διά στόματος της γραμματέως της ήταν: «Πάρτε πρώτα άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού κι έπειτα τα λέμε...»
    Το ρεπορτάζ έδειξε πάντως ότι το βιβλίο των εντυπώσεων του μουσείου, στο οποίο γράφουν όσοι από τους επισκέπτες το επιθυμούν, είχε πολλές αναφορές-καταγγελίες για το συγκεκριμένο χάρτη. Οσο για τους απλούς υπαλλήλους του μουσείου (όχι αρχαιολόγους), όταν είδαν δημοσιογράφο στο χώρο έσπευσαν να ρωτήσουν εμάς: «Τι σας είπαν; Γιατί όταν εμείς λέμε στους ανωτέρους μας ότι ο κόσμος κάνει παράπονα για το χάρτη, δεν μας δίνουν καμία σημασία...» Ούτε κι εμείς όμως κατορθώσαμε να μάθουμε με την επίσκεψή μας στο Μουσείο των Δελφών ποιος ή ποιοι ευθύνονται για το χάρτη στην είσοδο του μουσείου, που παρουσιάζει την Ιστανμπούλ ως πόλη της αρχαιότητας. Η απάντηση δόθηκε με την επιστροφή στην Αθήνα, από τη Μαρία Πάντου, τη διευθύντρια μουσείων στο υπουργείο Πολιτισμού. «Οχι, δεν είμαι ενημερωμένη για το χάρτη αυτόν. Μάλλον έχει γίνει λάθος. Θα το διορθώσουμε» είπε η κ. Πάντου. Το λάθος μπορεί να ήταν «στιγμιαίο», αλλά κρατάει ήδη τέσσερα χρόνια κι έχει κάνει πολύ κακό στην Ιστορία μας...

    http://www.espressonews.gr/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF/20360/%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BB-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%86%CF%8E%CE%BD

    ΑπάντησηΔιαγραφή