Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

11-9-2001


Σοκ και Δέος.

    Ήταν η πρώτη φορά κατά την οποία μετεφέρθη  πόλεμος εντός των τειχών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.  Ήταν η πρώτη φορά κατά την οποία, αναγνωρισμένος εχθρός των Η.Π.Α., επετέθη κατά σταθερών στόχων επί αμερικανικού εδάφους.  Η αμέσως προηγούμενη ήταν αυτή, με την επίθεση της Ιαπωνίας στο Πέρλ Χάρμπορ της Χαβάης στις 7 Δεκεμβρίου του 1941, με την διαφορά ότι η νήσος Χαβάη, απέχει εκατοντάδες μίλια από την Αμερικανική Ήπειρο, παρ' ότι θεωρητικά είναι τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο δε τελευταίος πόλεμος εντός της επικράτειας των Η.Π.Α. ήταν ο εμφύλιος μεταξύ Βορείων και Νοτίων κατά τα μέσα του 19ου αιώνα (1861-1865).

 Ήταν η πρώτη φορά κατά την οποία οι αμερικανοί πολίτες είδαν τον εχθρό, να εκμηδενίζει το αίσθημα ασφαλείας τους, μέσα στο απόρθητο μέχρι εκείνη την στιγμή ''κάστρο'' τους και να επιτίθεται στην καρδιά του συστήματος και του πολιτισμού τους. 
Ήταν η 11η Σεπτεμβρίου 2001.
   Η ιστορία είναι γνωστή.  Έχουν περάσει κι όλας 12 χρόνια και οι πληγές από το χτύπημα ακόμη δεν έχουν επουλωθεί.  Συνέβησαν πολλά, άλλαξαν πολλά από τότε.   Ο πόνος ακούμπησε τότε, χιλιάδες οικογένειες εντός και εκτός Αμερικής, μα οι πόλεμοι εξακολουθούν να μαίνονται ανά την υφήλιο.  Με  εμπλεκόμενους τους παντός είδους σφετεριστές, αποικιοκράτες, ελευθερωτές, κατακτητές, υπόδουλους και τους πάσης φύσεως φονταμεταλλιστές.  Και όλοι τους να επιδιώκουν τον αφανισμό των αντιπάλων τους, στο όνομα κάποιου θεού, κάποιου δικαίου και κάποιας αξίας.
  Η παγκόσμια κοινότητα είχε παρακολουθήσει έκπληκτη, εκείνη την ''live'' αναμετάδοση της επίθεσης και το σοκ είχε κυριεύσει τον δυτικό κόσμο και πολιτισμό.  Ειδικά τους αμερικανούς πολίτες.  Και η ανάμνηση εκείνων των εικόνων, εξακολουθεί να προκαλεί δέος ακόμη και σήμερα, παρ' ότι έχουν περάσει ήδη 12 χρόνια.  Ήταν τότε, 11 Σεπτεμβρίου 2001 και πρόεδρος των Η.Π.Α. ήταν, ο George W. Bush (Junior).   Αμέσως μετά (7-10-2001) ακολούθησε ο πόλεμος των ''συμμάχων'' στο Αφγανιστάν, εναντίων των Ταλιμπάν και ο οποίος πόλεμος, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου