Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

ΓΑΛΑΞΕΙΔΙ : ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΣΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ!...

"Κρύβεται;...   Δεν κρύβεται!..."

 Ζούμε μοναδικές στιγμές, εδώ, στο "βιλαέτι" του Δήμου Δελφών! Μια παράξενη νοοτροπία κατά τα φαινόμενα, είναι εδραιωμένη στην σκέψη και την λογική των "αρχόντων" του τόπου μας, σχετική με το ποιός ορίζει, ποιός ελέγχει και το ποιός διοικεί εν τέλει αυτόν τον περιλάλητο Δήμο.  Και μάλιστα χωρίς προσχήματα και δικαιολογίες.

Ζούμε μοναδικές στιγμές εδώ στον τόπο μας! Και ίσως να είναι η μοναδική φορά στην "Καλλικρατική-Κλεισθενική" ιστορία μας, όπου Κοινοτάρχης (τοπικός πρόεδρος), ομού με τον εργολάβο στον οποίον είχε αναθέσει κάποιο "έργο", να οδηγούνται με την αυτόφορη διαδικασία να καταθέσουν, για πράξη κατά του περιβάλλοντος, ο μεν Κοινοτάρχης φερόμενος ως ο οργανωτής και ο επιτρέψας την πραγματοποίηση περιβαλλοντικού εγκλήματος, ο δε εργολάβος ως ο υλοποιών (έναντι αμοιβής βεβαίως) τις εντολές του Τοπικού Προέδρου.  Και όλα αυτά, μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρων δίπλα σε κατοικημένη περιοχή και εν προκειμένω, δίπλα στο Γαλαξείδι...

Το ιστορικό :

Εχθές το απόγευμα ημέρα Δευτέρα 20-12-2021 και περί ώρα 16:00', έγινε αντιληπτή στους κατοίκους του Γαλαξειδίου, μια μεγάλη στήλη καπνού, δηλώνοντας την ύπαρξη πυρκαϊάς, όπισθεν του παλαιού πέτρινου μύλου, νοτίως του Γαλαξειδίου.  Με την εμφάνιση του  προβλήματος  εδραστηριοποιήθη αμέσως ο δημοτικός σύμβουλος και κάτοικος Γαλαξειδίου, Νικόλαος Σταντζούρης, ο οποίος ειδοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιτέας, μεταβαίνοντας ταυτόχρονα και στο τόπο της πυρκαϊάς.  Το σταθμεύον στο Γαλαξείδι όχημα της Π.Υ., μετέβη και αυτό παρ' αυτά στον τόπο της πυρκαϊάς και άρχισε την κατάσβεση της ήδη εξαπλωμένης εστίας πυρκαϊάς.  Εκεί ευρέθησαν και ο Τοπικός Πρόεδρος της Κοινότητος Σπυρίδων Μπαρλιακός, μαζί με το έργολάβο του "έργου" Θεόδωρο Τσατσαρώνη.

  Σε εκείνο το σημείο, έχει δημιουργηθεί μία παράνομη χωματερή και για λόγους τους οποίους θα εξηγήσει ο Κοινοτάρχης, εχρησιμοποιείτο από την Κοινότητα για την απόρριψη στερεών αποβλήτων.  Ο δε εργολάβος, είχε αναλάβει την μεταφορά αυτών των αποβλήτων από την πόλη του Γαλαξειδίου, σε εκείνη την πλησίον της Κοινότητος τοποθεσία.  Και η καύση, ήταν το "τελετουργικό" της υποθέσεως, καθ' όσον το μικρό σε εκείνο το σημείο ρέμα, είχε γεμίσει με απορρίμματα.  

Δηλαδή, αντί η Κοινότητα να προσαρμοσθεί στην διαδικασία την σχετική με την αποκομιδή των στερεών αποβλήτων, την οποία έχει υιοθετήσει ο Δήμος Δελφών, χρησιμοποιώντας τις εγκεκριμένες για αυτόν τον σκοπό χωματερές εντός του Δήμου, επροτίμησε να συγκεντρώνει (και να καίει όταν χρειάζεται)  τα στερεά απόβλητα, ακριβώς δίπλα από την πόλη.

  Αντιληπτόν είναι ότι, δεν υπάρχει κανενός είδους έγκριση για αυτή την "προσωπική" επιλογή του Κοινοτάρχη.  Και δεν υπήρχε περίπτωση να εγκριθεί κάτι ανάλογο από τον Δήμο Δελφών.  Συνεπώς, τόσον ο Κοινοτάρχης Σπυρίδων Μπαρλιακός, όσον και ο εργολάβος του "έργου" Θεόδωρος Τσατσαρώνης, θα πρέπει να αναλάβουν την όποια ευθύνη τους αναλογεί.

Οδηγήθησαν και οι δύο στα Γραφεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Ιτέα, σύμφωνα με την αυτόφωρο διαδικασία και μετά από τις καταθέσεις τους, αφέθησαν ελεύθεροι.  Για το περιστατικό και τη διαδικασία, έχει ήδη ενημερωθεί και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αμφίσσης

Παραθέτουμε φωτογραφίες του Νικ. Σταντζούρη από το επίμαχο σημείο :



5 σχόλια:

  1. Θοδωρή δεν είχες.. εγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη να τους δείξεις ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΘΟΔΩΡΗ ΚΡΑΤΗΣΕΣ ΚΑΜΙΑ ΡΟΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αδερφός ενός ατάλαντου αιρετού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το (τρ)ις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού...

    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η ανάφλεξη οργανικής καύσιμης ύλης απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα διάφορους ρυπαντές όπως μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου (ΝΟx), διοξείδιο του θείου, αιωρούμενα σωματίδια (Α.Σ.) καθώς και άλλες ουσίες οι οποίες απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της καύσης υλικών όπως σκουπιδιών, εγκαταλειμμένων υλικών ή οικίσκων που ενδέχεται να βρίσκονται εντός του πεδίου της πυρκαγιάς.

    Θα παρακαλέσω τον πρόεδρο της κοινότητας Γαλαξιδίου την επόμενη φορά που θα μιλήσει και θα γράψει για "περιβαλλοντικό αποτύπωμα" να μην ξεχάσει να βάλλει τις δύο τελευταίες φωτογραφίες. Επίσης να του γνωρίσουμε ότι εμείς ούτε απειλούμε ούτε τιμωρούμε, το περιβάλλον και ο κόσμος είναι αυτό που θα σας τιμωρήσει. Καλές γιορτές.

    ΥΓ. Μετά το σημερινό περιστατικό δημιουργούνται ερωτήματα που θέλουν απάντηση. 1. Πόσο στοίχησε στο δήμο η εργολαβία στον κ.Τσατσαρωνη για να κάψει τα σκουπίδια. 2. Ποια η οικονομική διαφορά που προκύπτει υπέρ του δημοσίου συμφέροντος έναντι της απομάκρυνσης και εναπόθεσης των κλαδιών και των μπάζων στις εγκεκριμένες περιοχές εναπόθεσης ΧΥΤΥ Άμφισσας και μισθωμένης έκτασης στην Δεσφίνα. 3. Ποιος έδωσε την εντολή καύσης, ήταν ενήμερος ο αρμόδιος αντιδήμαρχος περιβάλλοντος κ. Χαρίλαος Αγαπητός. 4. Εφαρμόζεται ο κανονισμός περί αποκομιδής και εναπόθεσης σκουπίδιων, πόσες και ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την συμμόρφωση των συνήθεις παραβατών. 5. Έχει προϋπολογιστεί το κόστος καθαριότητας του Γαλαξιδίου και σε τι πόσο έχει προϋπολογιστεί. 6. Υπάρχει άδεια λειτουργίας χωματερής στην συγκεκριμένη περιοχή. 7. Τι αναφέρει η σύμβαση του δήμου με τον εργολάβο. Αυτούσια τα ερωτήματα καθώς και το υλικό που έχω συλλέξει θα κατατεθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα περιβάλλοντος. Νίκος Σταντζουρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΦΟΥ ΟΠΩΣ ΛΕ,Σ ΟΥΤΕ ΑΠΕΙΛΕΙΣ ΟΥΤΕ ΤΙΜΩΡΕΙΣ, ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΣΤΕΛΝΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ??? ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΙ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή