Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Toreador) & ΔΥΟ ΒΟΗΘΟΙ ΤΟΥ (Picadores) ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ (για την ελιά ρε ..αμώτο!)

 


ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ                                              ΑΜΦΙΣΣΑ, 13.12.2021

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Α.Δ.Τ.: 100/2021


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Δελφών στο «3ο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale για το ελαιόλαδο και την υγεία»

Π. Ταγκαλής: «Στηρίζουμε με κάθε τρόπο την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του πλούτου μας»

Στο «3ο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale για το ελαιόλαδο και την υγεία», που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Jaen στην Ισπανία παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής,

καταθέτοντας τους στόχους του Δήμου για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του πρωτογενούς τομέα της περιοχής, με εστίαση στην ελιά και το λάδι που παράγεται σε αυτή.

Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε από την Πέμπτη 9 έως και την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021, δίνοντας τη δυνατότητα στην αντιπροσωπεία του Δήμου Δελφών, η οποία αποτελείτο από το Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Ταγκαλή, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για το Αυτοτελές Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλιείας και Κτηνοτροφίας, κ. Αθανάσιο Αδαμάκο και την Ειδική Συνεργάτιδα του Δημάρχου, κ. Χρυσούλα Κωνσταντίνου, να έχουν σειρά επαφών με τους συμμετέχοντες, τονίζοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη αποφάσεων και στη συνέχεια πρακτικών που θα αναδείξουν τη σημασία της ελιάς και του ελαιολάδου στην υγεία!

Κατά την εισήγησή του στην έναρξη του Συμποσίου, ο κ. Παναγιώτης Ταγκαλής σημείωσε ότι η πανδημία άφησε δυστυχώς ημιτελείς τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στο 2ο Διεθνές Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς, τονίζοντας πως αποτελεί πολιτική απόφαση ο Δήμος να συμβάλει με κάθε μέσο ώστε αυτές να υλοποιηθούν.

Πιο συγκεκριμένα, θέτοντας σε πρακτικό επίπεδο τις στοχεύσεις, κατέθεσε ως πρόταση:

  • Την οργάνωση και λειτουργία «working farmers camps» στον Δελφικό ελαιώνα, όπου οι επισκέπτες-κατασκηνωτές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν εμπειρικά τον παραδοσιακό ελαιώνα και τα προϊόντα του, συμμετέχοντας στις διαδικασίες παραγωγής τους

  • Την εστίαση στη έρευνα αλλά και την εφαρμογή προγραμμάτων περιβαλλοντικής επίδρασης ειδικά σε θέματα που αφορούν στο ελαιόλαδο, με επίκεντρο τη σύνδεσή του με την υγεία, παράμετρος η οποία χρίζει ανάδειξης με συνακόλουθα πολλαπλά οφέλη.

«Έχουμε σοβαρές ενδείξεις ότι τα κύρια προϊόντα μας, οι επιτραπέζιες ελιές και το λάδι που παράγονται στην περιοχή μας, λόγω του τρόπου και του τόπου παραγωγής τους, έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τους προσδίδουν και φαρμακευτική αξία», τόνισε ο κ. Ταγκαλής, εκφράζοντας την ευχή αλλά και την πρόθεση έμπρακτης στήριξης ώστε να συνεχιστεί η συνεργασία του Δήμου Δελφών με το Πανεπιστήμιο του Yale, ένα από τα κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα στον κόσμο. «Θα μας ενδιέφερε οι Δελφοί να συμμετέχουν στην εφαρμογή προγραμμάτων περιβαλλοντικής προστασίας και βιωσιμότητας. Προς τούτου είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και συνεργασίες», επισήμανε ο Δήμαρχος, παραδίδοντας το σύμβολο του συμποσίου στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Jaen, την αιωνόβια ελιά, η οποία φιλοτεχνήθηκε ειδικά για την περίσταση με σκοπό να μεταφέρεται στην πορεία του χρόνου σε κάθε διοργανωτή.

Από το Γραφείο του Δημάρχου


1 σχόλιο: