Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ


                           "Τελικά, πόσα χρωστάμε;..."
  Ο τέως Δήμαρχος Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος, θέλοντας να απαντήσει στην εχθεσινή ανοικτή επιστολή του νυν Δημάρχου Παναγιώτη Ταγκαλή, για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Δελφών, επιχειρεί (απουσία κοινού) έναν απολογισμό της θητείας του, ενώ για όσο διάστημα ήταν Δήμαρχος, είχε αρνηθεί να κάνει τους ετήσιους και προβλεπόμενους δημόσιους απολογισμούς!...    Και βέβαια, περιγράφει μια ειδυλλιακή οικονομική και οργανωτική κατάσταση για τον δύσμοιρο Δήμο μας, ώστε απορούμε όλοι μας, πως εμείς οι δημότες αυτού του Δήμου, δεν το είχαμε αντιληφθεί, παρ' ότι όπως ομολογεί, το χρέος μας υπερέβαινε τα 16 εκ. ευρώ...
  Από την άλλη, ο νυν Δήμαρχος Παναγιώτης Ταγκαλής, ισχυρίζεται ότι παρέλαβε "καμένη γη", αλλά με το χρέος να είναι μόνον 4,15 εκ. ευρώ, στο οποίο όμως συμπεριλαμβάνεται και η εκκρεμούσα ακόμη επιδικασμένη οφειλή του 1 εκ. ευρώ, λόγω της Πλατείας Θεάτρου...
Εδώ πλέον μιλάμε για θαύματα!  Και το θέατρο του παραλόγου, συνεχίζεται.
Αυτούς όμως αποφασίσαμε να έχουμε.

Και για όλα "φταίει", το υπό ίδρυση Μουσείο της Ιτέας.  Ναι!...

Παραθέτουμε και τις δυο επιστολές 
Ταγκαλή και Παναγιωτόπουλου

************************************************


ΑΜΦΙΣΣΑ 07.10.2019
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ


Ανοιχτή επιστολή του Δημάρχου Δελφών
«Η οικονομική κατάσταση του Δήμου μας με τη γλώσσα της αλήθειας»

Αγαπητές συμπολίτισσες, αγαπητοί συμπολίτες
Από τη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, την πρώτη κιόλας ημέρα, δεσμευτήκαμε απέναντί σας ότι θα διοικήσουμε το Δήμο Δελφών με διαφάνεια, γνωστοποιώντας καταρχάς τι παραλαμβάνουμε, παρότι θεσμικά δεν προβλέπεται η συγκεκριμένη διαδικασία. Προ της παράθεσης αυτών των στοιχείων, όμως, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε κάτι πολύ σημαντικό. Πριν από δύο χρόνια η τότε κυβέρνηση αποπλήρωσε διαμέσου του Υπουργείου Οικονομικών όλα τα έως εκείνη τη στιγμή χρέη των Δήμων, ως ληξιπρόθεσμα, άρα και του Δήμου Δελφών, μηδενίζοντας ουσιαστικά το χρέος τους.
Ερχόμενοι στο σήμερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία που μας χορήγησαν οι υπηρεσίες του Δήμου Δελφών το συνολικό ποσό του χρέους του ανέρχεται στα 4.150.000 € και περιλαμβάνει:
ενταλματοποιημένες υποχρεώσεις στο ταμείο
την οφειλή της πλατείας Θεάτρου
τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις
πρόστιμα
μη επιλέξιμες δαπάνες έργων ΕΣΠΑ
την τελευταία δόση της οφειλής στην ΕΥΔΑΠ
Στα παραπάνω δεν περιλαμβάνονται τα μη ενταλματοποιημένα που συνεχώς έρχονται στο Δήμο, τα Νομικά πρόσωπα, καθώς και τα μη συμβασιοποιημένα που οδεύουν προς τη δικαστική οδό, ενώ ταυτόχρονα, κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, στο ταμείο για «Γενικές Δαπάνες» χρήματα δεν υπάρχουν. Στο σημείο αυτό, βέβαια, τίθεται ως ερώτημα το πως ένας Δήμος «δημιουργεί» χρέος, πέραν των δικαστικών αποφάσεων που προκύπτουν, καθώς και των εκβάσεων σημαντικών υποθέσεων (πχ ΕΥΔΑΠ, πλατεία Θεάτρου), μιας και επί των μνημονιακών χρόνων στην Ελλάδα η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπήκε υπό ασφυκτική παρακολούθηση σχετικά με τα οικονομικά της.
Αναφορικά με το μείζον θέμα της πλατείας Θεάτρου, θα πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό ότι η απόφαση είναι οριστική και αμετάκλητη από το 2014 και ως συνέπεια αυτού οι αντίδικοι προ λίγων ημερών προχώρησαν στη δέσμευση των λογαριασμών του Δήμου Δελφών μέχρι του ποσού των 965.000 €. Επί της εξέλιξης ο Δήμος έχει ασκήσει τα κάτωθι ένδικα μέσα:
α. Προσωρινή διαταγή, προκειμένου να μην γίνει αυτόματη είσπραξη των χρημάτων μέχρι την εκδίκαση της αίτησης αναστολής στις 10 Οκτωβρίου 2019, την οποία και κέρδισε.
β. Αίτηση αναστολής, η οποία εκδικάζεται στις 10 Οκτωβρίου, προκειμένου να μην γίνει αυτόματη είσπραξη των χρημάτων, μέχρι να συζητηθεί η αίτηση ανακοπής το Φεβρουάριο του 2020.
γ. Αίτηση ανακοπής, η οποία έχει προσδιοριστεί για το Φεβρουάριο και η οποία θα καθορίσει αν θα γίνει άρση της δέσμευσης των λογαριασμών του Δήμου. Η απόφαση θα εκδοθεί σε έξι μήνες περίπου!
Εάν βέβαια στις 10 Οκτωβρίου 2019 (την ερχόμενη Πέμπτη δηλαδή) δεν γίνει δεκτή η αίτηση αναστολής, αυτό θα σημαίνει αυτόματα και την είσπραξη των χρημάτων από την πλευρά του αντιδίκου (965.000 €) με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το Δήμο, ο οποίος θα κληθεί να διαχειριστεί μία πολύ μεγάλη Οικονομική κρίση. Για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, στο πλαίσιο της πρόληψης κάθε πιθανού σεναρίου, προχωρήσαμε τάχιστα σε πλήρη εκκαθάριση όλων των έργων των παρελθόντων ετών, των προμηθειών και των λοιπών κωδικών του προϋπολογισμού μας. Κι αυτό γιατί επαναλαμβάνω ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο ώστε να μπορέσουμε να «λειτουργήσουμε» στοιχειωδώς την επόμενη μέρα σε κομβικούς τομείς του Δήμου μας (καθαριότητα, κίνηση οχημάτων κ.λ.π.).
Για όλα τα παραπάνω, από την πρώτη στιγμή, κινηθήκαμε σε δύο άξονες, επιδιώκοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Οι τελικές αποφάσεις για το χειρισμό της πολυσύνθετης υπόθεσης της πλατείας Θεάτρου θα προκύψουν από την ανάλυση του συνόλου των Νομικών παραμέτρων και με συνεκτίμηση όλων των παραγόντων, με γνώμονα πάντα το συμφέρον του Δήμου, ενώ φυσικά ο τελικός λόγος θα ανήκει στο κορυφαίο όργανο του Δήμου, το Δημοτικό Συμβούλιο.
Στο σημείο αυτό, όμως, θα πρέπει να ξεκαθαρίσω, σχετικά με τα κακόβουλα δημοσιεύματα που τεχνηέντως προσπαθούν να «εμπλέξουν» το όνομά μου με ενέργειες που έγιναν στο παρελθόν της υπόθεσης κατά την πρώτη αυτοδιοικητική μου θητεία (2011-2014) κατά την οποία διετέλεσα αντιδήμαρχος υπεύθυνος Πολεοδομίας, ότι ουδεμία διοικητική πράξη εκδόθηκε σχετική με την πλατεία Θεάτρου, ούτε μου ζητήθηκε οτιδήποτε σχετικό, πέραν των στοιχείων που χορήγησα σε απάντηση σχετικής ερώτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Επί των έργων που αφαιρέθηκαν από τα Τεχνικά Προγράμματα του 2016-2017-2018 και 2019, θα πρέπει να σημειώσω πως ήταν σε αδράνεια καθώς δεν κατάφερε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή να τα υλοποιήσει. Στο ερώτημα «τί θα γίνει επ’ αυτών;», όπως ανέφερα στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο κάποια από αυτά θα υλοποιηθούν με ίδια μέσα, ενώ τα περισσότερα θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» (πχ οι ράμπες ΑμεΑ και οι πυρασφάλειες των σχολείων). Τα υπόλοιπα, και πάντοτε σύμφωνα με το σχεδιασμό και την ιεράρχηση των Τοπικών Συμβουλίων και τις χρηματοδοτήσεις, θα ενταχθούν σε επόμενα Τεχνικά Προγράμματα.
Λογική συνέπεια όλων των παραπάνω είναι το Τεχνικό Πρόγραμμα για το νέο έτος να συμπεριλάβει τα επείγοντα έργα και μόνο. Οι όποιες μελέτες θα γίνουν από την Τεχνική μας Υπηρεσία, καθώς φροντίσαμε από την πρώτη στιγμή να στελεχωθεί από πολύπειρους μηχανικούς, ώστε να μην έχουμε καθυστερήσεις, αλλά και πληρωμές μελετών σε «δάνεια εμπειρία» εξωτερικών συνεργατών.
Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,
οικονομικά θαύματα από «Τσάρους της Οικονομίας» δεν υπάρχουν. Η κρισιμότητα της κατάστασης δεν επιτρέπει Λαϊκισμούς για τα έργα της κάθε Κοινότητας που θα αφαιρεθούν, προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να σταθούμε όρθιοι σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το Δήμο μας. Οι οφειλές, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, είναι του Δήμου Δελφών και όχι μεμονωμένα της μίας ή της άλλης Κοινότητας.
Ως νέα Δημοτική Αρχή εκπονούμε σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσιμης Οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουμε περιέλθει, το οποίο βασίζεται σε συγκεκριμένους ρεαλιστικούς άξονες και το οποίο θα αποτυπωθεί σύντομα στο νέο μας Προϋπολογισμό. Ως Δήμαρχος του Δήμου Δελφών, γνωρίζω πως δεν είμαι εδώ μόνο για τα εύκολα, αλλά κυρίως για τα δύσκολα που προέκυψαν ή θα προκύψουν στο μέλλον. Αποτελεί συνειδητή πολιτική μου απόφαση να πορεύομαι στην αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων με «όπλο» την αλήθεια, θέλοντας να είμαι χρήσιμος με πράξεις για τον τόπο μου και όχι αρεστός για τα λόγια μου. Ως τέτοιος εκλέχθηκα, ως τέτοιος θα συνεχίζω να πορεύομαι.
Με τιμή
Παναγιώτης Α. Ταγκαλής
Δήμαρχος Δελφών

**********************************************
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ


Η χθεσινή ανακοίνωση της δημοτικής αρχής (πρώτη ουσιαστικά έπειτα από 5 εβδομάδες) περί των οικονομικών του Δήμου μας, εκδόθηκε για να υπηρετήσει το καθόλου πρωτότυπο αφήγημα της «καμένης γης».
Πιο πριν, όλο το καλοκαίρι η υπό αναμονή τότε νέα δημοτική αρχή διέσπειρε δεξιά και αριστερά φήμες περί δήθεν προβληματικής και ελλειμματικής Δ.Ε.Υ.Α., πλην όμως ο ισολογισμός (αποτελέσματα χρήσης) του πρώτου κιόλας έτους της Επιχείρησης (2018), που παρέδωσε προ ολίγων εβδομάδων ο ορκωτός λογιστής, απέδειξε πλεόνασμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, ενημερώνει χθες (08.10.2019) τους συμπολίτες μας, παραθέτοντας κάποια στοιχεία, ότι αυτή τη στιγμή ο Δήμος μας χρωστά περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ.
Γνωρίζει ασφαλώς καλά ο ίδιος ότι όταν αναλάβαμε εμείς την αντίστοιχη περίοδο του 2014, η επίσημη βεβαιωμένη ζημία (χρέος) του Δήμου Δελφών ανερχόταν συνολικά στα 16 εκατομμύρια ευρώ. Κι αυτό όχι επειδή το λέμε εμείς, αλλά επειδή βεβαιώνεται από τους ισολογισμούς – αποτελέσματα χρήσης των ετών 2011, 2012, 2013 και (πολύ πρόσφατα) 2014, που έχουν ελέγξει οι ορκωτοί λογιστές και ουδείς έχει αμφισβητήσει μέχρι σήμερα ούτε κατά κεραία.
Κάτι πρέπει συνεπώς να έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή, ώστε να αποπληρωθούν οι ζημίες αυτές (οι περισσότερες τουλάχιστον)…
Και ναι μεν είναι αλήθεια ότι επιχορηγηθήκαμε από το Υπουργείο Εσωτερικών συνολικά για ποσό περίπου 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, όμως αυτό δεν ήταν καθόλου αυτονόητο και προέκυψε έπειτα από μεγάλο αγώνα και χάρη στην εντατική και επίμονη διαπραγμάτευση με το αρμόδιο Υπουργείο (που σε πολλές περιπτώσεις ήταν αρχικά αντίθετο, αλλά στην πορεία το πείσαμε να μεταστρέψει γνώμη).
Και φυσικά, όπως είναι γνωστό και αποδεδειγμένο, πολλά εκατομμύρια παλαιών οφειλών πληρώθηκαν από τα Ταμεία του Δήμου μας κατά τη διάρκεια της δικής μας θητείας.
Κι εμείς, όταν αναλάβαμε, βρήκαμε άπειρες υποχρεώσεις (ασύγκριτα μεγαλύτερες από τις τωρινές), που έπρεπε να εξοφλήσουμε και βρήκαμε τρόπο να το κάνουμε. Και πολλές δικαστικές αποφάσεις μας προέκυψαν για ζητήματα από το παρελθόν.
Μόνο το καλοκαίρι του 2014 συμβασιοποιήθηκαν από την απερχόμενη τότε δημοτική αρχή (του κ. Μανανά) υποχρεώσεις σχεδόν 1,5 εκατομμυρίου ευρώ σε περίπου 300 συμβάσεις που υπεγράφησαν και προφανώς αντιστοιχούσαν σε εκκρεμότητες που έπρεπε να κλείσουν. Η δική μας δημοτική αρχή ήταν όμως αυτή που πλήρωσε τις συμβάσεις αυτές και πάρα πολλά άλλα!
Το «οικονομικό θαύμα» (κατά την ορολογία του κ. Ταγκαλή), που ο νέος δήμαρχος «φλέγεται» να αποδείξει ότι δεν πέτυχε η δική μας δημοτική αρχή, είναι ότι αυτός ο Δήμος μέσα σε απίστευτες συνθήκες κατάφερε να επιζήσει. Κατάφερε να φτιάξει εν έτει 2017 – 2018 προϋπολογισμούς από τους οποίους δεν έκρυβε με τρικ τα χρέη του, όπως πρωτύτερα.
Κι αυτό μολονότι κατά τη δική μας δημοτική θητεία (2014-2018) είχαμε δραματική μείωση των τακτικών πόρων που αποδίδονταν στο Δήμο μας συγκριτικά ακόμη και με την αμέσως προηγούμενη θητεία (2011-2013). Φτάσαμε στο σημείο να εισπράττουμε μεσοσταθμικά κατ’ έτος από κεντρικούς πόρους (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ κλπ) μόλις κάτι περισσότερο από 5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην προηγούμενη θητεία ο Δήμος Δελφών εισέπραττε κατά μέσο όρο ετησίως περί τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ. Κι όμως επιζήσαμε. Και πετύχαμε κατά κοινή ομολογία και σημαντικά πράγματα!
Ας μην παριστάνει την έκπληκτη λοιπόν η νέα δημοτική αρχή. Η οικονομική κατάσταση του Δήμου Δελφών είναι αντικειμενικά δύσκολη, κυρίως λόγω της μείωσης των κεντρικών χρηματοδοτήσεων, όπως επανειλημμένα έχουμε πει.
Οι μόνες λύσεις που διαθέτουμε ως Δήμος είναι: α) Να κυνηγήσουμε την αύξηση των ιδίων εσόδων, πρωτίστως με επενδύσεις όπως λ.χ. το μεγάλο αιολικό πάρκο της Δεσφίνας (που στην τελική του ανάπτυξη προβλέπεται να αποδίδει στο Δήμο μας ετήσιους πόρους μεγαλύτερους από 1 εκατομμύριο ευρώ) και β) Να προβούμε σε εξοικονομήσεις δαπανών από τομείς που μπορούμε, όπως λχ. η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας με την αντικατάσταση του οδοφωτισμού (σύμβαση η οποία επίσης εκτιμάται ότι θα αποφέρει μείωση δαπανών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για το Δήμο μας, χωρίς να κληθεί να διαθέσει ο ίδιος ούτε ένα ευρώ).
Εντούτοις και στις δύο αυτές χαρακτηριστικές περιπτώσεις, που με πολλούς κόπους και μακροχρόνια προσπάθεια προετοιμάσαμε εμείς, η σημερινή δημοτική αρχή φάνηκε και εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ανεξήγητα εχθρικά.
------------------------------------------------------------------
Άμφισσα, 9 Οκτωβρίου 2019
Για λογαριασμό της δημοτικής παράταξης
«ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ»
Ο επικεφαλής της παράταξης
Θανάσης Παναγιωτόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου