Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΞΙΦΟΥΛΚΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΤΙΜΗ" ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ


                                                                                 ΑΜΦΙΣΣΑ 24.10.2019
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Α.Δ.Τ.: 17/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι αδιαμφισβήτητες αλήθειες για το Κολυμβητήριο της Ιτέας

Καταρχάς θα πρέπει να γίνει σαφές πως πρόθεση της νέας Δημοτικής Αρχής, από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβε, ήταν να μεριμνήσει άμεσα για τη συγκεκριμένη αθλητική εγκατάσταση, αφού την καθάρισε και τη συντήρησε, με σκοπό τη συνέχιση της λειτουργίας της.
Οι εξελίξεις που σχετίζονται με το Κολυμβητήριο της Ιτέας και η απόφαση του Δήμου Δελφών να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας του, δεν αποτέλεσε πολιτική απόφαση της νέας Δημοτικής Αρχής, αλλά αναγκαστική ενέργεια δεδομένων των οικονομικών συνθηκών που καλείται να αντιμετωπίσει ο Δήμος.
Ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Ταγκαλής κατέστησε τούτο σαφές στο σύνολο των επαφών του όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, πράττοντας το ίδιο και στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στην Άμφισσα την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου του 2019. Επειδή, όμως, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της η νέα διοίκηση του Δήμου μίλησε για διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων, προβαίνει σήμερα στην παράθεση των σημαντικότερων στοιχείων που συνέτειναν στη συγκεκριμένη απόφαση, καλώντας τους πολίτες να εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Αναγκαστική ανατροπή του αρχικού προγραμματισμού

Οι δυσάρεστες εξελίξεις όμως των αμέσων επόμενων ημερών, για τις οποίες έχει γίνει αναλυτική ενημέρωση (βλ. δεσμεύσεις λογαριασμών του Δήμου, διαταγές πληρωμής λόγω τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων), οδήγησαν στην αναγκαστική ανατροπή του αρχικού προγραμματισμού καταστώντας επιτακτική την εκπόνηση ενός νέου σχεδίου που οφείλει να εξασφαλίσει πρώτα και κύρια τις στοιχειώδεις παροχές προς τους συνδημότες μας.

Την ήδη βεβαρημένη κατάσταση, την οποία ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει, επιβάρυνε αναφορικά με το θέμα μας ακόμα περισσότερο η λήξη της σύμβασης με τον προμηθευτή καυσίμων του Δήμου. Άξιο αναφοράς, προς γνώση των πολιτών, είναι πως η συγκεκριμένη σύμβαση έγινε με ανάθεση, καθώς η προμήθεια καυσίμων από τον προηγούμενο διαγωνισμό είχε λήξει από το Μάρτιο του 2019, ενώ η νέα διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη νέου προμηθευτεί καθυστερούσε χαρακτηριστικά (ακόμα αναμένουμε την ολοκλήρωσή της) με αποκλειστική πολιτική ευθύνη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.

Οι δημότες του Δήμου Δελφών θα πρέπει να γνωρίζουν πως ο παρόν προϋπολογισμός που καλούμαστε να διαχειριστούμε δεν είναι προϊόν δικού μας προγραμματισμού, αλλά της απελθούσης διοίκησης του Δήμου, την οποία και βαραίνουν αποκλειστικά οι «εκτροπές» του, άμεσες ή έμμεσες, στην πορεία του έτους που διανύουμε. Σε απάντηση των όσων ειπώθηκαν –εξαντλώντας τα όρια του λαϊκισμού- περί της ύπαρξης αποθεματικού 30.000,00 € για τα καύσιμα του κολυμβητηρίου, τονίζουμε ξεκάθαρα πως αυτό δεν υφίσταται (ας απαντήσουν αυτοί που πρέπει, το γιατί), ενώ το ποσό των 2.000.000,00 €, που επίσης ορισμένοι έδειξαν ως λύση του προβλήματος, όσοι έχουν στοιχειώδεις γνώσεις αυτοδιοίκησης γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν είναι αποθεματικό προς χρήση, αλλά ονοματισμένα ποσά για συγκεκριμένες κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα ο Δ.Δελφών να μην μπορεί να τα χρησιμοποιήσει.
Η προηγουμένη Δημοτική Αρχή, «ναρκοθέτησε» τη νέα θητεία, με την ανικανότητά της, τις ελλιπείς της ενέργειες και την οικονομική της διαχείριση κι αυτό είναι η δυσάρεστη πραγματικότητα που αποδεικνύεται από τα στοιχεία του Δήμου, έχοντας σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τη διαμορφωθείσα κατάσταση.

Ο προγραμματισμός μας

Επειδή όμως ο ρόλος της νέας Δημοτικής αρχής δεν σταματά στο να μιλάει γι’ αυτά που παράλαβε, αλλά κυρίως εκτείνεται στο να δίνει λύσεις σε ότι αφορά το Δήμο, ξεκίνησε με μεθοδικότητα, προγραμματισμό και πολλή δουλειά τον εξορθολογισμό-νοικοκύρεμα των οικονομικών , τα πρώτα αποτελέσματα του οποίου ήδη έκαναν την εμφάνισή τους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:
Συντηρήθηκαν τα σχολεία όλου του Δήμου με κόστος 2.000,00 € και ίδια μέσα, τη στιγμή που την ίδια περίοδο το 2018 δαπανήθηκαν 48.000,00 €.
Μειώθηκε η κατανάλωση καυσίμων από τον πρώτο μήνα κατά 22 % από τις αντίστοιχες μεσοσταθμικές καταναλώσεις της περυσινής περιόδου (παρέμβαση που σημαίνει σε ετήσια βάση εξοικονόμηση περίπου 130.000,00 €)

Η νέα Δημοτική αρχή, αναφορικά με το Κολυμβητήριο της Ιτέας, ενεργοποίησε άμεσα τα «βαλτωμένα» έργα κι ειδικά αυτά που απαιτούνται – ως συνοδά – για την υλοποίηση της ενεργειακής αναβάθμισής του και αγωνίζεται με βασικό της στόχο να το επαναλειτουργήσει κατά το συντομότερο χρονικό διάστημα, αφού όμως πριν αρθούν ορισμένα από τα οικονομικά «εμπόδια» που υψώθηκαν στο Δήμο.
Ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, και οι συνεργάτες του, ανέλαβαν τις τύχες του Δήμου έχοντας ως κύριο γνώμονα των αποφάσεών τους το ότι είναι Δημοτική Αρχή όλων των δημοτών, η οποία παίρνει και δύσκολες αποφάσεις όπου το επιτάσσουν οι συνθήκες για το συμφέρον του Δήμου, αναλαμβάνοντας παράλληλα το πολιτικό κόστος, όταν απαιτηθεί. Το μέλλον, και μόνο αυτό, θα αποδείξει εάν στην παρούσα φάση έπραξε υπέρ της κοινωνίας και των έργων που τόσο πολύ έχει ανάγκη.

Τα συμπεράσματα των δημοτών μας.
Από το Γραφείο Δημάρχου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου