Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

(πρώην) ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΟΣ (νυν) ΔΗΜΑΡΧΟ : "ΔΕΝ ΠΑΣ ΚΑΛΑ!..." - ανακοίνωση


(Άμφισσα - πεζόδρομος)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 23ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Καταβάλλουμε ως δημοτική παράταξη κάθε δυνατή προσπάθεια να είμαστε παραγωγικοί και επιβοηθητικοί στο έργο του Δήμου μας.
Στο προσεχές όμως Δημοτικό Συμβούλιο (συνεδρίαση της Τετάρτης, 23.10.2019) δεν ξέρουμε πραγματικά τι να πιάσουμε και τι να αφήσουμε…
Η έλλειψη προετοιμασίας της δημοτικής αρχής αρχίζει πλέον να δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις για το Δήμο Δελφών και είμαστε από το θεσμικό μας ρόλο υποχρεωμένοι να το επισημάνουμε και να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας.
Ας ασχοληθούμε εδώ με τρία σημαντικά θέματα της ημερήσιας διάταξης του προσεχούς Δημοτικού Συμβουλίου:

  1. ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΙΤΕΑΣ. Η μελέτη που εκπόνησε και αδειοδότησε πλήρως η δική μας δημοτική αρχή παραλαμβάνεται και επίσημα από το Σώμα, αφού τέλειωσε και το ηλεκτρομηχανολογικό (Η/Μ) μέρος της, που εκπονήσαμε μέσα στο καλοκαίρι. Ως εδώ όλα καλά.
Εισηγείται η δημοτική αρχή να ζητήσουμε την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών, στην πρόσκληση για «Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων».
Μοιάζει η δημοτική αρχή να αγνοεί ότι η συγκεκριμένη πρόσκληση ρητά δέχεται μόνο μία αίτηση από κάθε Δήμο και εμείς έχουμε ήδη υποβάλει πρόταση προ εξαμήνου για το Αθλητικό Κέντρο Παρνασσού.
Επιπλέον η δημοτική αρχή φαίνεται να «περιφρονεί» την ήδη εγγεγραμμένη πίστωση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδα για το έργο του Κλειστού Γηπέδου Ιτέας κι ενώ ήδη έχουμε ενημερώσει ότι υπήρχε προφορική δέσμευση για αύξηση της πίστωσης από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ώστε να καλύψει πλήρως τον προϋπολογισμό του έργου, όταν ολοκληρωθεί η μελέτη. Αλήθεια ζητήθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να αυξήσει την διαθέσιμη πίστωση για το έργο αυτό και αρνήθηκε;
Με τον τρόπο που κινείται η δημοτική αρχή θέτει εν κινδύνω και τα δύο έργα (Κλειστό Γήπεδο Ιτέας και Αθλητικό Κέντρο Παρνασσού) χωρίς να υπάρχει κάποιος πολύ εμφανής λόγος. Περιμένουμε εξηγήσεις.

  1. ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΣΑΪΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ. Εισηγείται η δημοτική αρχή την έγκριση άλλης μελέτης για την Πλατεία Ησαΐα (όχι αυτής που έχει ήδη εγκριθεί κατά τη δική μας θητεία από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων και την Αρχαιολογική Υπηρεσία και με την οποία μας προενέταξε σε χρηματοδότηση το Πράσινο Ταμείο). Ας δεχτούμε ότι αυτό είναι δικαίωμά της.
Προξενεί ωστόσο τρομερή εντύπωση το γεγονός ότι για την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας του Δήμου μας δεν έχει ζητηθεί καν η γνώμη του Συμβουλίου της Κοινότητας Άμφισσας (δυο ώρες μετά την πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου την παρελθούσα Παρασκευή 18.10.2019, εκδόθηκε πρόσκληση του Συμβουλίου της Κοινότητας Άμφισσας χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το θέμα αυτό, ώστε να δοθεί η γνώμη του έστω και την τελευταία στιγμή…).
Και ποιος το κάνει αυτό; Η δημοτική αρχή που ως αντιπολίτευση κατηγορούσε εμάς (κεντρικό προεκλογικό μότο…) ότι δήθεν δεν συνεργαζόμασταν επαρκώς με τα Τοπικά Συμβούλια!
Κι όμως εμείς για το θέμα αυτό, όχι μόνο ζητήσαμε και πήραμε τη γνώμη του Συμβουλίου της Άμφισσας, αλλά πραγματοποιήσαμε και μια ευρύτατη διαβούλευση, ενημερώνοντας φορείς και δίνοντας τα αρχιτεκτονικά σχέδια της πλατείας στη δημοσιότητα και στο διαδίκτυο, ώστε να υπάρξει δημόσιος διάλογος.
Επιπλέον γεννάται το εξής ερώτημα: Η χρηματοδότηση της βιοκλιματικής ανάπλασης της πλατείας Ησαΐα από το Πράσινο Ταμείο ουσιαστικά έχει χαθεί (μόνο για τις νέες αδειοδοτήσεις θα απαιτηθούν κάποιοι μήνες και ήμασταν ήδη το Σεπτέμβριο οριακά…). Όταν όμως εμείς εκπονήσαμε την μελέτη με την οποία προεντάξαμε το έργο στο πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου, ο κ. Ταγκαλής μας άσκησε κριτική γιατί δεν πραγματοποιήσαμε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.
Επειδή όμως «έχει ο καιρός γυρίσματα», κατά σύμπτωση εδώ και δύομισι περίπου μήνες το Πράσινο Ταμείο έχει αναρτήσει πρόσκληση για Δήμους άνω των 25.000 κατοίκων (εντάσσεται ο Δήμος μας) για να πραγματοποιήσουν αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς με χρηματοδότηση από το Ταμείο.
Γιατί, κ. Δήμαρχε, δεν εντάσσετε το Δήμο μας σε αυτήν την πρόσκληση, ώστε να πραγματοποιήσετε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την κεντρική πλατεία της έδρας του Δήμου μας;
Αφού η προηγούμενη χρηματοδότηση έτσι κι αλλιώς πλέον χάνεται (και δεν ξέρουμε αν θα βρεθεί σύντομα άλλη…); Αφού εσείς ήσασταν που είχατε προτείνει σ’ εμάς αρχιτεκτονικό διαγωνισμό; Αφού πλέον υπάρχει χρηματοδότηση για αρχιτεκτονικό διαγωνισμό (ενώ εμείς δεν είχαμε…);
Κι εν πάση περιπτώσει, εντάξει, δεν σας άρεσε η δική μας μελέτη, όμως τι «σόι» νέα μελέτη είναι αυτή; Πότε θα τη δούμε; Την τελευταία στιγμή; Το Τοπικό Συμβούλιο Άμφισσας δεν πρέπει να εκφράσει γνώμη μετά από πλήρη και αναλυτική ενημέρωση για μια τόσο σημαντική παρέμβαση; Η τοπική κοινωνία δεν θα συμμετάσχει με κάποιον τρόπο;

  1. ΟΙΚΙΑ ΓΑΖΗ ΑΜΦΙΣΣΑΣ. Εδώ πλέον είμαστε στο θέατρο του παραλόγου…
Από το πρώτο δημοτικό συμβούλιο του Σεπτεμβρίου επισημάναμε με έμφαση ότι πρέπει να «τρέξουμε» το έργο της μετατροπής της οικίας Γαζή στην οριστική Δημοτική Πινακοθήκη «Σπύρος Παπαλουκάς» της Άμφισσας, διότι έχουμε προθεσμίες.
Την ώρα μάλιστα που μετά από πολυετή προσπάθεια πετύχαμε μέσα στο καλοκαίρι την οριστική ένταξη του έργου στο πρόγραμμα «OPEN MALLS». Την ώρα που υπάρχει ήδη μια σοβαρή προεργασία με την προμελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό μας ο πολιτικός μηχανικός κ. Γεώργιος Μιχαλέας, με βάση την οποία εντάξαμε το έργο.
Τονίσαμε από την πρώτη στιγμή και δημόσια (μιας και κανείς δεν μας «καταδέχτηκε» μέσα στο καλοκαίρι της μετάβασης…) ότι:
α) Πρέπει η υφιστάμενη «μελέτη Μιχαλέα» να γίνει πλήρης και το έργο άμεσα να δημοπρατηθεί και
β) Να αξιοποιηθεί η τεχνική έκθεση που έχουμε έτοιμη και η αντίστοιχη δέσμευση πόρων από τα μισθώματα του Κληροδοτήματος Γαζή (ποσού περίπου 3.500,00 ευρώ), ώστε άμεσα να ανατεθεί η διαμόρφωση του ισογείου χώρου (με την αποξήλωση των εσωτερικών τοίχων, τον ελαιοχρωματισμό και άλλες μικρές διαμορφώσεις) σε μία ενιαία αίθουσα τέχνης (κατά τις γενικές προβλέψεις και της μελέτης Μιχαλέα).
Αντ’ αυτού στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο μας έρχεται θέμα για την εκ νέου εκμίσθωση των ισογείων καταστημάτων της οικίας Γαζή… Πρόκειται για τα καταστήματα αυτά που εμείς δώσαμε μεγάλο αγώνα για να ξενοικιαστούν και να απελευθερώσουμε το χώρο, ώστε να εφαρμοστεί η μετατροπή του σε Δημοτική Πινακοθήκη!
Είναι σαφές ότι με τους χειρισμούς αυτούς δημιουργείται μεγάλος κίνδυνος και ο Δήμος εκτίθεται σοβαρά έναντι των δωρητριών αδελφών Γαζή, που ρητά έχουν ζητήσει με το δωρητήριο συμβόλαιο του 2015 την αξιοποίηση του κτιρίου αυτού (πλην του καφενείου Σορώκου) ως χώρου Πολιτισμού.

Δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε δυστυχώς σε ευρύτερο επίπεδο μια προχειρότητα που επιδεικνύεται αυτήν τη στιγμή στο Δήμο Δελφών. Η «προσαρμογή» της νέας δημοτικής αρχής δεν αποτελεί επαρκή δικαιολογία, ιδίως για μια παράταξη που διεκδίκησε την ψήφο των συμπολιτών μας με κύρια επιχειρήματα την εμπειρία των στελεχών της και την τεχνοκρατική τους δεινότητα.
Καλούμε τη δημοτική αρχή να επικεντρωθεί στα πολλά και πολύ σημαντικά επιτεύγματα που της κληροδοτήσαμε σε στάδιο ουσιαστικής ωριμότητας και με σοβαρότητα να διασφαλίσει την πραγματοποίησή τους.

Υ.Γ. Στο προσεχές Συμβούλιο σχεδιάζαμε να θέσουμε ζητήματα για την εξέλιξη των κορυφαίων ενταγμένων, μελετημένων και αδειοδοτημένων δημοσίων έργων του Δήμου μας, όπως ο δυτικός χώρος στάθμευσης Δελφών και ο περιφερειακός δρόμος της Άμφισσας, πλην όμως λόγω των ανωτέρω «εκτάκτων γεγονότων», αναβάλλουμε τις ερωτήσεις μας για την επόμενη συνεδρίαση.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Άμφισσα, 21 Οκτωβρίου 2019
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της
«ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ»

Παναγιωτόπουλος Θανάσης
Αγγελόπουλος Άρης
Αναγνωστάκου Σοφία
Αναγνωστόπουλος Λουκάς
Ανδρεοπούλου Μαίρη
Κυριακίδης Αλέξανδρος
Κώνστα Κρυσταλλία
Μίχος Νεκτάριος
Ραβάνης Δημήτρης
Τσονάκας Θανάσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου