Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

ΟΙ Α.Π.Ε., ΤΟ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ Ο "ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΟΗΣΙΑΣ"

Ηλεκτροπαραγωγή 8μήνου 2019 : 

πώς να κρυφτούν τα αδιέξοδα μιας 20ετίας;


Στο τέλος Σεπτεμβρίου ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε το Μηνιαίο Δελτίο Ενέργειας για τον Αύγουστο 2019 και ο θρίαμβος της ενεργειακής ανοησίας συνεχίστηκε: στο 16% ο εγχώριος λιγνίτης, που μας ανέστησε ως χώρα επί 60 χρόνια, στο 34% το 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο, στο 15% οι εισαγωγές ρεύματος. Αυτό δεν εμπόδισε τον αδίστακτο Μητσοτάκη, θεμελιώνοντας πριν λίγες μέρες μια ακόμα μονάδα αερίου, να πει πως "η επένδυση συμβαδίζει με ... πιο φθηνή τιμή του ρεύματος και τον περιορισμό της αιμορραγίας που προκαλούν οι εισαγωγές ηλεκτρισμού". Λες και δεν είναι αιμορραγία για τη χώρα η εισαγωγή αερίου και μάλιστα με καπέλο σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. 

Να ενημερώσουμε επίσης το Μητσοτάκη πως, δεν γίνεται ένας πρωθυπουργός να πετάει μπούρδες περί φθηνής τιμής, καθώς, χάρη στη χρήση του 100% φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας και το Μηνιαίο Δελτίο Συστήματος Συναλλαγών Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού για τον Αύγουστο, το 66,80% των ωρών του μήνα όρισαν ΟΤΣ οι μονάδες φυσικού αερίου και, φυσικά, η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) Αυγούστου, ίση με 64,02 €/ΜWh, αυξήθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 1,88 €/ΜWh, ενώ ...

σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους αυξήθηκε κατά 0,19 €/ΜWh. Κι αυτά με τη διεθνή τιμή του αερίου να βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των 2,2 δολαρίων/10.000 MMBtu (NGX9), παραδοσιακά οι τιμές ανεβαίνουν στο τέλος του έτους λόγω χειμώνα, οπότε να περιμένετε κι άλλη αύξηση της ΟΤΣ τους προσεχείς μήνες. 


Στο σύνολο του 1ου 8μήνου ο λιγνίτης είναι στο 20%, το φυσικό αέριο στο 31% και οι εισαγωγές ρεύματος στο 19%. Εισάγουμε πλέον το 50% της ηλεκτροπαραγωγής, ενώ πολύ εύκολα θα μπορούσαμε να παράγουμε με εγχώριους πόρους πάνω απ' το 70%, αν απλά αυξάναμε τη συμμετοχή του λιγνίτη στο 40% και διπλασιάζαμε την παραγωγή των Φ/Β, καθώς η τιμή τους έχει πέσει πάρα πολύ. Θυμίζω πως στο όχι μακρινό παρελθόν, μόλις το 2012 κι αφού είχαμε μπει βαθιά στα μνημόνια, ο λιγνίτης έδινε σε ετήσια βάση πάνω από 27TWh.

Η ηλεκτροπαραγωγή στο 8μηνο 2019 αποτυπώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τα αδιέξοδα στα οποία οδήγησε η πολιτική της τελευταίας 20ετίας από Πασοκ-ΝΔ-Σύριζα, όλοι έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης στη μείωση της εγχώριας παραγωγής και την αύξηση εισαγωγών κι ενεργειακής εξάρτησης. Την εσκεμμένη αύξηση εισαγωγών σε χρεοκοπημένη χώρα σε ποιο ακριβώς οικονομικό πανεπιστήμιο τη διδάχθηκαν οι φωστήρες που μας κυβέρνησαν, μας χρεοκόπησαν και μας ξανακυβερνούν για να μας λεηλατήσουν άλλη μια φορά;

"Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου