Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ (Δήμαρχος Δήμου Δ.Α.Α.) : ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ (στην ημερίδα του γερμανικού κόμματος "DIE LINKE")


ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ-ΑΡΑΧΩΒΑΣ-ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ                                      Δίστομο, 14/11/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Συνέχιση του αγώνα εντός και εκτός συνόρων για την διεκδίκηση
των γερμανικών επανορθώσεων»

Την ανάγκη συνέχισης του αγώνα για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών για τα θύματα του Ναζισμού εντός και εκτός Ελλάδας επισήμανε μεταξύ των άλλων ο Γιάννης Σταθάς στην παρέμβαση του, στην ημερίδα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του αριστερού κόμματος DIE LINKE που πραγματοποιήθηκε χθες στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Ο Δήμαρχος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας στην ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι πλέον έχουν αυξηθεί οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που στηρίζουν τον αγώνα της διεκδίκησης για δικαιοσύνη και αποζημίωση.
Στην εκδήλωση ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Σταθάς μεταξύ άλλων τόνισε :
«Είναι υποχρέωση όλων μας να συνεχίσουμε τον αγώνα διεκδίκησης εντός και εκτός της χώρας για τα θύματα του ναζισμού.
Πρώτον, γιατί αυτοί έκαναν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και πρέπει να πληρώσουν όσα χρόνια και αν περάσουν και,
Δεύτερον πρέπει να κρατάμε στη μνήμη ζωντανό τι σημαίνει ναζισμός και φασισμός, σε μια εποχή που λόγω της κρίσης, υπάρχει άνοδος του ναζισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Η εκδήλωση που γίνεται σήμερα στο γερμανικό κοινοβούλιο είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί υπάρχουν δυνάμεις πολιτικές – κοινωνικές που συνεχίζουν τον αγώνα διεκδίκησης ενάντια στον ναζισμό».
Στην ημερίδα μίλησε επίσης ο συν γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών κ. Αριστομένης Συγγελάκης, η επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Αμβούργου “Α.Κ. DistomoGabrielle Heinecke, καθώς επίσης και στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας DIE LINKE.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του DIE LINKE αποφάσισε να συνεχίσει τις παρεμβάσεις του προς την γερμανική κυβέρνηση για το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων για τα θύματα του ναζισμού, καθώς επίσης και την πραγματοποίηση σειράς ενημερωτικών εκδηλώσεων για το θέμα αυτό εντός και εκτός Γερμανίας σε συνεργασία και με κοινοβουλευτικές ομάδες και άλλων κομμάτων.

Ο Δήμαρχος
Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας
        Ιωάννης Σταθάς

1 σχόλιο:

  1. Εκδήλωση για πρώτη φορά στο Ράιχσταγκ οργανώθηκε την Τετάρτη, [13/11] με θέμα τις ελληνικές διεκδικήσεις για επανορθώσεις και αποζημιώσεις που προκύπτουν από τη γερμανική Κατοχή. Σύμφωνα με την Χάικε Χένσελ, αντιπρόεδρο της ΚΟ του κόμματος (Die Linke) στόχος της ημερίδας ήταν να γίνει ένας απολογισμός για τη μέχρι σήμερα πορεία των διεκδικήσεων αλλά και να συζητηθούν "πολιτικές και νομικές πρωτοβουλίες προκειμένου να ικανοποιηθούν τα ελληνικά αιτήματα". Όπως μεταδίδει η Deutche Welle, η εκπρόσωπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΚΟ του Die Linke, Ούλα Γέλπκε, αποκάλυψε ότι μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 είχαν συνεννοηθεί ότι άμεσα θα παρέδιδε ρηματική διακοίνωση στη γερμανική κυβέρνηση με το αίτημα για έναρξη διαπραγματεύσεων για τις ελληνικές διεκδικήσεις. "Δυστυχώς αυτό δεν έγινε", δήλωσε η κ. Γέλπκε. "Επανειλημμένα", πρόσθεσε, "ρωτούσαμε πότε θα την παραδώσουν. Μάταια. Μάλλον δεν ήθελαν να συνδεθεί αυτό το θέμα με τις διαπραγματεύσεις για τα δάνεια. Εγώ θα τα συνέδεα διότι η κατάσταση στην οποία περιήλθε η Ελλάδα πριν δέκα χρόνια σχετίζεται και με τις καταστροφές που υπέστη η χώρα στη γερμανική Κατοχή." {ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ}

    ΑπάντησηΔιαγραφή