Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Η "ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΙΤΕΑΣ


Δελτίο τύπου για την “πλατεία Θεάτρου” στην Ιτέα

Το ζήτημα της “πλατείας Θεάτρου” στο χώρο που πραγματοποιείται η λαϊκή αγορά στην Ιτέα, ήρθε ξανά στην επικαιρότητα μετά την κατάσχεση λογαριασμών του Δήμου Δελφών στα μέσα Σεπτέμβρη από φερόμενους ιδιοκτήτες της έκτασης, σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης. Το ποσό που διεκδικούν ανέρχεται περίπου στο 1 εκ. απ’ το Δήμο, ενώ άλλα τόσα περίπου διεκδικούν από τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων που συνορεύουν με την πλατεία. Η νέα δημοτική αρχή, μέσω του Δημάρχου, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της 30ης Σεπτέμβρη δήλωσε πως ο Δήμος θα πληρώσει και βρίσκεται σε διαπραγμάτευση για το πώς θα γίνει αυτό, καθώς θεωρεί το θέμα τελειωμένο.
Το ζήτημα για μας από την άλλη, δεν είναι καθόλου νομικό-υπηρεσιακό, όπως το αντιμετωπίζει η σημερινή δημοτική αρχή, όπως το χειρίστηκαν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές Δελφών και Ιτέας παλιότερα. Είναι καθαρά πολιτικό, όπως τονίσαμε και στις δύο ενημερωτικές συναντήσεις των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου που έγιναν. Είναι απότοκο του χαρακτήρα της γης ως εμπόρευμα στον καπιταλισμό που αγοράζεται και πουλιέται με σκοπό το κέρδος. Της πρόταξης του ιδιωτικού συμφέροντος και της κερδοσκοπίας έναντι του δημοσίου συμφέροντος. Αυτό στηρίζει και προστατεύει το αστικό Σύνταγμα, όλη η νομοθεσία που απορρέει απ’ αυτό. Αυτό προφανώς υλοποιούν τα αστικά δικαστήρια και βρίσκουν ευκαιρία οι διάφοροι επιτήδειοι να απαιτούν και να κερδίζουν εις βάρος του λαού και των αναγκών του, και ποιος ξέρει ποιοι άλλοι πίσω απ’ αυτούς, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στη λαϊκή οικογένεια.
Αυτό εκμεταλλεύονται όσοι διεκδικούν την ιδιοκτησία του οικοπέδου ή την αποζημίωση από το Δήμο και τους περίοικους που έτυχε να έχουν ένα οικόπεδο-σπίτι εκεί. Και όχι μόνο. Γιατί στη σημερινή κατάσταση, να κατοχυρώνουν δηλαδή δικαστικά, δημόσια έκταση κάποιοι ιδιώτες, φτάσαμε έπειτα από επανειλημμένα λάθη και παραλείψεις στο χειρισμό της υπόθεσης από το Δήμο Δελφών, το Δήμο Ιτέας, τη Νομαρχία Φωκίδας, όλων όσων είχαν διαχρονικά την ευθύνη της Πολεοδομίας. Πρόκειται για ευθύνες που πρέπει να διερευνηθούν και να αποδοθούν, από τη στιγμή που υπάρχει ζημιά στο Δήμο και στους περίοικους, τους οποίους κάποιοι «πήραν στο λαιμό τους» με τις πράξεις τους. Ακόμα περισσότερο αν αποδειχθεί δόλος στους χειρισμούς απ’ οποιονδήποτε αιρετό, υπηρεσιακό ή οποιονδήποτε άλλον παράγοντα. Γιατί πραγματικά η όλη εξέλιξη της υπόθεσης γεννάει πολλές υποψίες.   
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση ένα είναι ξεκάθαρο: Οι δημότες της Ιτέας, του Δήμου Δελφών, οι περίοικοι της “πλατείας Θεάτρου” δε χρωστάνε τίποτα και σε κανένα. Αυτό να απαιτήσουν και να διεκδικήσουν. Σε καμία διαδικασία διαπραγμάτευσης δεν πρέπει να μπει ο Δήμος για το πως και πόσα θα πληρώσει από τα χρήματα του λαού. Γιατί στο λαό ανήκουν αυτά τα χρήματα, απ’ αυτόν και την κάλυψη των αναγκών του θα λείψουνε, τόσο στην Ιτέα, όσο στην Άμφισσα, στη Γραβιά, στη Δεσφίνα, οπουδήποτε στο Δήμο. Η πλατεία αποτελεί έναν δημοτικό, δημόσιο χώρο αναξιοποίητο τόσα χρόνια, τον οποίο η δημοτική αρχή οφείλει να διαμορφώσει και να αξιοποιήσει είτε ως πλατεία, είτε ως χώρο αναψυχής, αθλοπαιδιών ή κάτι άλλο, ελεύθερο και ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους της Ιτέας και του Δήμου Δελφών.
Άμφισσα, 2 Οκτώβρη 2019

4 σχόλια:

 1. Σημασία για όλους εμάς έχει ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε, ρίζωσε και μεγάλωσε επί Δήμου Ιτέας, πριν τον Καλλικράτη.

  Το πρόβλημα λοιπόν δεν αφορά Άμφισσα, Γαλαξίδι, Δελφούς, Γραβιά και όλες τις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου Δελφών.

  Αφού και η Ιτέα λοιπόν το παίζει πάντα κόντρα αντίδραση, ας πληρώσει αναγκαστικά λοιπόν ο Δήμος Δελφών το χρέος και από εκεί και πέρα, ως αντιστάθμισμα, ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ στον προϋπολογισμό έργων και δράσεων για την Ιτέα!

  ΩΣ ΕΔΩ, με μια πόλη που μονίμως ζητά και γκρινιάζει ενώ δεν προσφέρει τίποτα απολύτως στον υπόλοιπο Δήμο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. δε μας λες ρε ανώνυμε το ποσό του χρέους που κληροδότησαν στο νέο δήμο Δελφών οι Πρώην δήμοι Άμφισσας και Δςλφών ; (πόσα εκατομμύρια )

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να υπολογίσουμε και τα 4 μύρια της πλατείας;

   Διαγραφή
 3. Προς τον ανώνυμο 8:58 π.μ.

  Η Ιτέα με το λιμάνι της είναι η πύλη εισόδου για τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών για χιλιάδες τουρίστες ετησίως. Επίσης το λιμάνι της εξυπηρετεί το εξαγωγικό εμπόριο του βωξίτη, παλαιότερα της ελιάς και άλλων γεωργικών προϊόντων, ενώ με τις διάφορες εκδηλώσεις που φιλοξενεί (διεθνείς αγώνες κολύμβησης τα Πύθια, το ράλλυ Ακρόπολης κλπ) συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών ετησίως.
  Κανονικά δεν θα έπρεπε να απαντήσω σε έναν ηλίθιο ανώνυμο υβριστή της Ιτέας, αλλά επειδή φοβάμαι ότι θα υπάρχουν και κάποιοι άλλοι αναλόγου επιπέδου, αποφάσισα να γράψω αυτές τις λίγες γραμμές.
  Ένας Ιτιώτης

  ΑπάντησηΔιαγραφή