Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ "ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ" ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - άρθρο του Στέλιου Σχοινά


(εφημερίδα "το Ποντίκι" Πέμπτη 8-8-2019)

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΣΤΗΝ
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Όλοι μπορούμε και οφείλουμε να συμβάλλουμε στην υποστήριξη του κοινωνικού συμφέροντος, καταγγέλλοντας άνομες και καταχρηστικές ενέργειες επίορκων δημόσιων λειτουργών που υπέπεσαν στην αντίληψή μας.
Ας μη ξεχνάμε ότι «ο σιωπών δοκεί συναινείν» και ότι οι συνέπειες του γείτονα από τις παρανομίες των αρμοδίων θα χτυπήσουν και την δική μας πόρτα.
Ας λάβουμε σοβαρά υπόψη τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς και κατασπατάλησης του δημόσιου ελληνικού και ευρωπαϊκού χρήματος, η οποία «Καλεί τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να προστατεύουν από πιθανές απειλές εκείνους που συμμορφώνονται με τον νόμο και καταγγέλλουν παράνομες δραστηριότητες»

**************
Κάθε περιοχή, αναπόφευκτα, έχει τα δικά της προβλήματα σήψης, ανάλογα με τον βαθμό διαπλοκής, κυρίως των κρατικών της λειτουργών.
Υποχρέωση των πολιτών είναι να πολεμούν, με όλες τους τις δυνάμεις, τα φαινόμενα αυτά, αψηφώντας το αναμενόμενο ψυχικό και οικονομικό κόστος.
Ειδικά όποιος έχει αποφασίσει να ασχοληθεί με την πολιτική οποιασδήποτε βαθμίδας, θεωρώντας ότι έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία, αλλά δεν αισθάνεται ότι διαθέτει την ψυχική δύναμη να υποστεί τις θυσίες που απαιτούνται για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο διεφθαρμένο σύστημα που μπορεί να βρει μπροστά του, καλά θα κάνει να μείνει απλός πολίτης και να μην αναμειχθεί στα κοινά, υπηρετώντας δια της συμμετοχής ή της σιωπής του, όχι το κοινωνικό συμφέρον αλλά τα προσωπικά συμφέροντα διεφθαρμένων. Και ενώ ξεκίνησε για να υπηρετήσει το κοινωνικό συμφέρον, καταλήξει να υπηρετεί αντικοινωνικά συμφέροντα, πολλές φορές με το αζημίωτο ή στην καλύτερη περίπτωση για να μη χάσει ένα καλό μισθό.
Εκείνο που είναι οδυνηρό για την κοινωνία και αποτελεί το ισχυρό θεμέλιο οικοδόμησης της διαφθοράς, είναι η ανοχή των πολιτών σε πάσης φύσεως παράνομες συμμαχίες οικονομικού ή πολιτικού ενδιαφέροντες, οι οποίες δρουν ως διαμεσολαβήτριες ανάμεσα στους πολίτες και τους επίορκους κρατικούς λειτουργούς, υπό μορφή σχέσεων κοινωνικής ΠΕΛΑΤΕΙΑΣ, αλλά και ως συνομιλητές με τους έχοντες αποφασιστικούς ρόλους στην έννομη λειτουργία του κράτους.
Το δυσάρεστο είναι ότι τα μέλη αυτής της «ΟΜΑΔΑΣ», με ειδικές ικανότητες παραπλάνησης της κοινής γνώμης, έχουν αναπτύξει τις σχέσεις τους με την κοινωνία με τέτοιο τρόπο που η διαμεσολάβησή τους να θεωρείται αυτονόητη από μεγάλο μέρος των πολιτών!
Υπάρχει, δηλαδή, ένα είδος συναίνεσης και ανοχής των πολιτών στις παράνομες αυτές ομάδες, θεωρώντας τις ως αυτονόητο μέρος της καθημερινότητάς τους, η οποία τους έχει διδάξει ότι μόνο με την πελατειακή τους υποταγή στα κυκλώματα των οργανώσεων αυτών, μπορούν να αισθάνονται σίγουροι στην διαφύλαξη ακόμη και αυτονόητων κοινωνικών δικαιωμάτων τους.
Στα πλαίσια ενίσχυσης της σχέσης των κυκλωμάτων αυτών με τους ΠΟΛΙΤΕΣ - ΠΕΛΑΤΕΣ τους, τα κυκλώματα αυτά διαφημίζουν ότι έχουν καταφέρει να διεισδύσουν στο σύστημα Αστυνομίας και Δικαιοσύνης εγγυώμενοι την διασφάλιση της δικής τους ασυλίας και των πολιτών ΠΕΛΑΤΩΝ τους.
Τα παραπάνω δεν αναφέρονται και δεν έχουν καμία σχέση με τα πολιτικά γραφεία η λειτουργία των οποίων είναι δημοκρατικά επιβεβλημένη, διότι δίνουν την δυνατότητα πληροφόρησης των έντιμων πολιτικών λειτουργών από τους πολίτες, για την αντιμετώπιση και αποτροπή των αντικοινωνικών συνεπειών που οφείλονται στις πράξεις των κυκλωμάτων που κινούνται μέσα στην παρανομία ή στα όριά της.
Αυτές οι παράνομες οργανώσεις δεν έχουν σχέση με τις παραδοσιακές του υπόκοσμου αλλά πρόκειται για οργανώσεις που διαπλέκονται με τα εγκλήματα των κρατικών λειτουργών ή τα λεγόμενα εγκλήματα του λευκού και μπλε περιλαίμιου (white and blue collar crimes).
Οι οργανώσεις αυτές εξυπηρετούν πρώτα τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα και με το αζημίωτο άνομα συμφέροντα τρίτων.
Η δύναμη των οργανώσεων αυτών οφείλεται στην απαξία που αισθάνονται οι πολίτες προς τα κόμματα και την πολιτική, αποτέλεσμα της οποίας είναι η εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν οι πολίτες στο πελατειακό αυτό φαινόμενο σήψης.
Η πεποίθηση που επικρατεί ότι τα φαινόμενα αυτά σήψης οφείλονται, προσωπικά, στους επίορκους κρατικούς λειτουργούς που συμμετέχουν στις παραπάνω αντικοινωνικές οργανώσεις είναι λανθασμένη και αυταπόδεικτη από τη διαχρονικότητα του προβλήματος.
Αυτό συμβαίνει διότι οι οργανώσεις αυτές βρίσκονταν πάντα μπροστά στις εξελίξεις και στις προσφερόμενες «υπηρεσίες» σε σχέση με τις αντίστοιχες κρατικές και λόγω διείσδυσης των στελεχών τους, επίορκων κρατικών λειτουργών, στις διαχρονικές διοικητικές αποφάσεις.
*****************
Για την αλήθεια του παραπάνω προβλήματος παραπέμπω στην σωρεία των σχετικών συγγραμμάτων καθώς και στην πρόταση ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2013/2107(INI)) για το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά.
Σύμφωνα με την πρόταση αυτή:
«Σε πολλές περιπτώσεις η διαφθορά δημοσίων υπαλλήλων είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι μέσω της διαφθοράς, οι παράνομες αυτές οργανώσεις, μπορεί να έχουν πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες, να προμηθεύονται πλαστά έγγραφα, να χειραγωγούν το αποτέλεσμα των δημόσιων διαγωνισμών κλπ»
«Η προστασία των οικονομικών δημόσιων συμφερόντων και των αντίστοιχων της ΕΕ και του ευρώ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΙΣΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ, λαμβάνοντας υπόψη ότι, για τον σκοπό αυτό, πρέπει να αναχαιτιστεί το εντεινόμενο φαινόμενο της υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος και ευρωπαϊκών κονδυλίων από παράνομες οργανώσεις (ήτοι κρατικές και κοινοτικές απάτες)»
«Υπενθυμίζει στα πολιτικά κόμματα τις ευθύνες που έχουν όταν προτείνουν υποψηφίους και, ειδικότερα, όταν καταρτίζουν τους εκλογικούς συνδυασμούς σε όλα τα επίπεδα».
«Καλεί τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να προστατεύουν από πιθανές απειλές εκείνους που συμμορφώνονται με τον νόμο και καταγγέλλουν παράνομες δραστηριότητες»

Στέλιος Σχοινάς

Διπλ. Πολιτιός Μηχανικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου