Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

"ΤΙ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΚΙ ΑΥΤΟΣ!..."

Μώλος Ιτέας Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018
  "Αλλοπρόσαλλα πράματα. Ακαταλαβίστικα.  Μεσιάζει σήμερα ο Νοέμ- βρης και σε 40 μέρες αρχίζουν οι γιορτάδες, μα τούτος εδώ ο μήνας, καμώνεται τον στερνό μήνα του καλοκαιριού. 
  Λιακάδα σήμερα, με δροσισμένον τον αγέρα, αλλά χωρίς ψύχρα και με την έρημη από κόσμο παραλία της Ιτέας, να αντερώνεται μεσημεριάτικα, σαν τους γλάρους απέναντι απ' τον ήλιο.
  Δυό μικρά καράβια είχανε δέσει από νωρίς το πρωΐ, ζερβόδεξα του μώλου.  Τόνα βαπόρι, το Clio και τ' άλλο τρικάταρτο, το  Galileo, γιομάτα και τα δυό με αλλόγλωσους, που τους αμολύσανε να τριγυρνάνε στους δρόμους και τα μαγαζιά και με καμπόσους απ' αυτούς να πάνε με πούλμαν για να δούν τα μάρμαρα στους Δελφούς.


  Από κοντά και τα πληρώματα των δυό πλοίων. Εγγλέζοι, Πακιστανοί και Έλληνες, τραβήξανε κατά τα μαγαζιά για αγορές στα χρειαζούμενά τους, καθώς και για εντοπισμό ασύρματου Wi-Fi όπως το λένε, για να επικοινωνήσουν με τα σπίτια τους.
  
  Δεν έβλεπες τουρίστα με βαριά ρούχα.  Όλοι με κοντομάνικα και κοντοπαντέλονα, να κάθονται και να λιάζονται στα καφενεία, αμίλητοι, σαν νάθελαν να μην χαλάσουν την στιγμή σ' αυτήν την μαγιάτικη εμφάνιση του Νοέμβρη.  Σαν τις σαύρες απάνω στους βράχους. 
Κι οι πιό βόρειοι απ' αυτούς, μαθημένοι στα κρύα και την μαυρίλα τ' ουρανού, δεν τόχαν σε τίποτα και μείναν με τα μπανιερά, εκεί στον μώλο, γυρνώντας το κορμί τους κάθε τόσο, για να το δεί, να το ζεστάνει και να το γιομίσει βιταμίνες, ετούτος εδώ ο σημερινός, ο ζηλεμένος ήλιος.

  Ακόμα κι ένα κότερο που βγήκε απ' την Μαρίνα, γρήγορα ξαναγύρισε μέσα της, μιας κι ο κύρης του πρόσμενε φρεσκαδούρα μικρή να γιομίσει την τζένοα μ' αέρα και να σπρώξει το σκαρί του πλαγιασμένο κατά τον νότο, αλλά η άπνοια βασίλευε σ' όλον τον κόλπο της Ιτέας.  Και χωρίς μηχανή και προπέλα το πλεόμενο, δεν πήγαινε πουθενά.

Νοέμβρης του 2018.  Μια Πέμπτη που τα χαράματά της ήταν σχεδόν χειμωνιάτικα κι όσο πλησίαζε το μεσημέρι της, γινόταν σαν μέρα Μαγιού.
Ιτέα 15-11-2018"
  
(φωτογραφίες Μίμης Κουτρολίκος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου