Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Ο ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΑΜΦΙΣΣΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ



Ο κ. Δήμαρχος να μη στερήσει την Άμφισσα από δύο νέα Σχολείο
και ένα Ιστορικό Μουσείο
του Νίκου Δρόλαπα
ΔΕΝ υπάρχει καμία δικαιολογία πλέον για τη παραμονή των δύο Ειδικών Σχολείων της Άμφισσας σε ανεπαρκή και ακατάλληλα κτίρια όταν υπάρχει το οικόπεδο και ένα βραβευμένο Ιστορικό Μουσείο χωρίς στέγη.
Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στην Άμφισσα.
Παραμένει αναξιοποίητο το οικόπεδο 2.400 τετρ. μέτρων που αγοράσθηκε πριν από επτά χρόνια για τη στέγαση και των δύο Σχολείων αντί 600.000 ευρώ. Και, δεν είναι μόνο αυτό. Χάθηκε η πρώτη πίστωση ποσού ενός εκατομμυρίου ευρώ επί Νομάρχη Δ. Ανδρίτσου και η δεύτερη χρηματοδότηση με το ίδιο ποσό επί Βουλευτή Γιάννη Μπούγα, η οποία κατέληξε στην Εύβοια, επειδή το οικόπεδο δεν είχε τα απαιτούμενα τετραγωνικά μέτρα για την έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και τον τέως Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και νυν ΄΄Κτιριακές Υποδομές’’ Α.Ε..
Από τις δύο Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ( ΣΜΕΑΕ ) , η μία , ‘’ Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης’’ (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) λειτουργεί στο Κληροδότημα του αείμνηστου Δημάρχου και Δωρητή Α. Κονιάκου όπου ήταν η κατοικία του, ένα μικρό και παλαιό κτίσμα, στο οποίο προστέθηκε ένα κοντέϊνερ.
Το εξαθέσιο ‘’Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας΄΄ στεγάστηκε ‘’προσωρινά’’ από το έτος 2002 στο Υπόστεγο του ‘’ΜΑΡΚΙΔΕΙΟΥ΄΄ εννεαθέσιου 1ου Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας, στο οποίο δημιουργήθηκαν τρείς αίθουσες , έως ότου αποκτήσει δική του στέγη και ακόμη παραμένει εκεί, λειτουργώντας με πολλές δυσκολίες.
Αρχικά , είχε αποφασισθεί η κατασκευή νέου κτιρίου στη θέση του υπόστεγου. Ματαιώθηκε όμως ο σχεδιασμός αυτός επειδή στη Διαθήκη του Μεγάλου Ευεργέτη της πόλεως Άμφισσας αειμνήστου ΜΑΡΚΙΔΗ περιλαμβάνεται ο όρος ότι αν δεν διαφυλαχθεί ως έχει η ακεραιότητα των ελεύθερων χώρων του διδακτηρίου, να επιστρέφει ολόκληρο το Κληροδότημα στους επιζώντες κληρονόμους του Διαθέτη.
Σήμερα, ο Δήμαρχος κ. Αθ. Παναγιωτόπουλος επιδιώκει και πάλι την ανέγερση διώροφου κτιρίου στη θέση του υποστέγου.
Αν αυτό συμβεί, πέραν των σχετικών όρων της διαθήκης, η ανέγερση ενός άλλου κτιρίου, όσο καλαίσθητο κι αν είναι, μπροστά στο τριώροφο πέτρινο κτίριο, θα υποβαθμίσει ανεπανόρθωτα το απαράμιλλης ομορφιάς παραδοσιακό κτίριο, το οποίο είναι ένα ιστορικό και τόσο ξεχωριστό μνημείο της πόλης και ενοποιείται οπτικά με το Κάστρο και γι΄ αυτό φωτογραφίζεται από όλους τους επισκέπτες της πόλης μας. Αλλά και πάλι, το νέο κτίριο θα είναι ανεπαρκές, διότι, για να εφαρμοσθεί ένα πλήρες κτιριοδομικό πρόγραμμα για ειδικό Σχολείο θα χρειασθεί το κτίριο να επεκταθεί στο μισό προαύλιο, διαλύοντας έτσι το ένα Σχολείο για να γίνει το άλλο.
Αν αυτό συμβεί, μέχρι να παραδοθεί το νέο κτίριο, δηλαδή για ένα διάστημα περίπου δύο ετών , θα πρέπει να μεταστεγασθεί το Ειδικό Σχολείο και πού θα πάει η ευαίσθητη αυτή ομάδα των μικρών συμπολιτών μας ; Πώς θα λειτουργήσει το εννεαθέσιο 1Ο Δημοτικό, με τη κατασκευαστική όχληση και τους πολυάριθμους μαθητές να κινδυνεύουν όσο θα εκτελούνται οι εργασίες, για να γίνει ένα Σχολείο με δυσμενή προσανατολισμό , μετατρέποντας σε σκιερό τον μισό προαύλιο χώρο.
Πολλά είναι και τα ερωτήματα που τίθενται. Για πόσο ακόμη θα μείνει αχρησιμοποίητος, λόγω έλλειψης χώρου, ο σύγχρονος εξοπλισμός του Ειδικού Σχολείου ; Γιατί δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον για το Ειδικό Σχολείο ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε εξειδικευμένο προσωπικό, αφού δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις


Λογοθεραπείας , Φυσικής Αγωγής και Φυσικοθεραπείας , τόσο απαραίτητων σε αυτό το Σχολείο, ώστε το υψηλότατης ποιότητας προσφερόμενο σήμερα έργο των διδασκόντων να αριστοποιεί την όλη προσφορά του Σχολείου προς τη Κοινωνία ; Για πόσο ακόμη το αγορασμένο οικόπεδο θα παραμένει αναξιοποίητο και στην ουσία άχρηστο ; Τι θα συμβεί αν κατεδαφισθούν οι αίθουσες του υπόστεγου και διακοπεί το έργο από τυχόν εύρεση αρχαιοτήτων ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία ;;
Ο κ. Δήμαρχος τα ξέρει όλα αυτά. Αποφεύγει όμως να δώσει τη σωστή λύση. Το οικόπεδο υπάρχει. Άς έχει μικρότερη επιφάνεια από την απαιτούμενη. Υπάρχει και άλλο οικόπεδο, διπλανό, εκτάσεως 700 τετρ. μέτρων, το οποίο προσφέρεται και έτσι θα συμπληρωθούν τα μέτρα που λείπουν ώστε να τετραγωνισθεί το υπάρχον οικόπεδο και να χωρέσουν και τα δύο κτίρια των δύο Ειδικών Σχολείων, με σωστή χωροθεσία και υγιεινό προσανατολισμό , για να εξευρεθεί διέξοδος στα αδιέξοδα.
Σημειωτέον ότι το αγορασμένο οικόπεδο από το Δήμο επιβαρύνεται με δουλεία διελεύσεως και μάλιστα -- από το διπλανό οικόπεδο που προσφέρεται να προστεθεί στο υπάρχον για να συμπληρωθούν τα μέτρα -- και επειδή ο ιδιοκτήτης του έχει δικαιωθεί πρωτόδικα, ο Δήμος τον ταλαιπωρεί με συνεχείς αναβολές στο Εφετείο μέχρι να τον εξαντλήσει ψυχικά και οικονομικά. Και αυτός δέχεται οποιαδήποτε συνεννόηση με τον Δήμο, είτε να το πουλήσει, είτε να το ανταλλάξει με άλλο οικόπεδο του Δήμου στην ίδια περιοχή , έστω και μικρότερο. Αν υπάρξει συμφωνία και τα δικαστήρια θα σταματήσουν και τα δύο Σχολεία θα γίνουν και η Άμφισσα θα αποκτήσει ένα σημαντικό Ιστορικό και Πολεμικό Μουσείο , αφού ιδιοκτήτης του οικοπέδου και του Μουσείου είναι ο συμπολίτης μας κ. Αντώνης Μόσχος , ο οποίος είναι βραβευμένος συλλέκτης, έχοντας δημιουργήσει με δικά του έξοδα και φροντίδα ένα απαράμιλλο Ιστορικό και Πολεμικό Μουσείο με τρείς χιλιάδες εκθέματα, έχει διοργανώσει εκθέσεις σε πολλές πόλεις και έχει βραβευτεί για το έργο του, όμοιο με το οποίο δεν υπάρχει τουλάχιστον στη Στερεά Ελλάδα και επιζητεί ένα Δημοτικό χώρο να εγκαταστήσει αυτό το Μουσείο , να προβάλει τη Συλλογή του και μαζί με αυτά να προβάλει και την Άμφισσα. Πρέπει η Άμφισσα να χάσει και αυτή τη προσφορά ;
Δεν φθάνει η απώλεια δύο άλλων, Λαογραφικών Μουσείων από την αδικαιολόγητη αδιαφορία τόσο της προηγούμενης όσο και της σημερινής Δημοτικής αρχής ; Το πρώτο, της Εταιρείας Φωκικών Μελετών, σαπίζει εδώ και δεκαπέντε χρόνια στο παλιό οικοτροφείο της Μητρόπολης και το δεύτερο του αείμνηστου Δημήτρη Σανιδά , ο οποίος αναγκάστηκε να το στεγάσει σε ιδιόκτητο κτίριο στο Δροσοχώρι , απογοητευμένος από όσα αντιμετώπιζε στην Άμφισσα …!
Οι προτάσεις του κ. Α. Μόσχου μένουν αναπάντητες από πλευράς Δήμου, παρά τα συνεχή ραντεβού, που για άγνωστο λόγο συνεχώς ακυρώνονται. Η προσφορά αυτή μένει από τον κ. Δήμαρχο προκλητικά απαρατήρητη. Δεν θέλει αυτή τη λύση, γιατί απλούστατα δεν συμπαθεί τον συμπολίτη μας κ. Α. Μόσχο, ο οποίος, αποδεδειγμένα , αγαπάει την Άμφισσα.
Φαίνεται όμως, ότι, όλοι οι δημότες δεν είναι ίσοι για τον κ. Δήμαρχο, ο οποίος σε άλλες βέβαια περιπτώσεις -- και ορθώς -- επιδίωξε την ανταλλαγή ακινήτων, όπως έγινε με το κτίριο του Κληροδοτήματος Νικολοπούλου με την όμορη ιδιοκτησία του Ναυτικού Μουσείου Γαλαξιδίου προκειμένου να αυξηθούν οι ωφέλιμες επιφάνειές του, ή στους Δελφούς , με τους αδελφούς Σακελλαρίου για τη κατασκευή γηπέδου 5Χ5 στη θέση Λάκκα.
Οι αποφάσεις του Δήμου, πρέπει να λαμβάνονται με ορθολογισμό, διαφάνεια και ισονομία . Οι πρακτικές πελατειακού τύπου, με αποκλεισμούς και αδικίες συμπολιτών μας , πολύ δε μάλλον όταν κρύβονται σκοπιμότητες και εξυπηρετούνται συμφέροντα, πρέπει να τελειώνουν οριστικά.
Η αλλαγή σελίδας αποτελεί απαίτηση ολόκληρης της κοινωνίας. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.

3 σχόλια:

  1. Ολόκληρο κατεβατό για μην ενοχληθεί το ξενοδοχείο του αρθρογράφου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ δεν χαμπαριάζει ο χοντρόπετσος ο δήμος το ξενοδοχείο είναι το θέμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχουμε και στην Ιτέα αγορασμένο οικόπεδο, με πολλές φανφάρες θυμάμαι και πολλά λεφτά και δυστυχώς αποδεικνύεται ότι μας λέγαν ψέματα οι τότε αιρετοί για αξιοποιήσεις κλπ."Καψάλειον" το όνομα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή