Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

ΣΤΗΝ ΒΙΝΙΑΝΗ ΑΓΡΑΦΩΝ ΕΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ''ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ''


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νομός Ευρυτανίας
Δήμος Αγράφων
Γραφείο Δημάρχου
τηλ: 2237351318
  email:info@agrafa.gr                                                              

Κερασοχώρι, 31 Μαΐου 2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με λαμπρότητα τελέστηκε η εκδήλωση στην Ιστορική Βίνιανη Δήμου Αγράφων για τα 72 χρόνια από την ίδρυση της ΠΕΕΑ (Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης)

Σάββατο 28 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η εορταστική εκδήλωση μνήμης στην Ιστορική Βίνιανη, για τα 72 χρόνια από την ίδρυση της ΠΕΕΑ (Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης). Η λαμπρή τελετή έγινε παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ.κ. Γεωργίου, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τέρενς Κουίκ, του Δημάρχου Αγράφων κ. Θεόδωρου Μπαμπαλή, του Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κωνσταντίνου Κοντογεώργου, Αντιδημάρχων, αιρετών της Ευρυτανίας, Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων και πλήθους κόσμου.

Κατά την τελετή απόδοσης φόρου τιμής στην «Κυβέρνηση του Βουνού» στην πρώτη ελεύθερη πρωτεύουσα της Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Βίνιανης, έγιναν καταθέσεις στεφάνων από τους: Δήμαρχο Αγράφων κ. Θεόδωρο Μπαμπαλή, Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τέρενς Νικόλαο Κουίκ, Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κωνσταντίνο Κοντογεώργο, Εκπρόσωπο της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας και Περιφερειακό Σύμβουλο κα Αικατερίνη Καλαντζή, Αστυνομικό Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευρυτανίας κ. Ιωάννη Νικοπολίδη, Πρόεδρο Τ.Κ. Βίνιανης κ. Παντελή Μαντή, Αντιδήμαρχο Καρπενησίου κ. Παντελή Χαλκιά, Πρώην Δήμαρχο Δομνίστας και Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Καρπενησίου κ. Ιωάννη Σταμάτη, Πρόεδρο της ΤΚ Δομνίστας κ. Νικόλαο Καρέτσο, πρώην Αντιπεριφερειάρχη και πρώην Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Βασίλη Καραμπά, Αντιδήμαρχο Καρπενησίου κ. Παντελή Χαλκιά, Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Ευρυτανίας Σύριζα κ. Δημήτριο Μαντέκα, Εκπρόσωπο της Νομαρχιακής Επιτροπής Ευρυτανίας Ν. Δημοκρατίας κ. Θεοδωρόπουλο Βασίλειο, Εκπρόσωπο της Νομαρχιακής Επιτροπής Ευρυτανίας ΑΝΕΛ κ. Κωνσταντίνο Μπακόλα, Εκπρόσωπο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βίνιανης «Η Κοίμηση της Θεοτόκου» κα Αρετή Γαζέτα.


Κατά την ομιλία του ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά «Του ξεσηκωμού αυτού, που υπήρξε ισάξιος του μεγάλου «21» , η Βίνιανη αποτελεί την κορυφαία ιστορική έπαλξη. Την κορυφαία έπαλξη της αντίστασης και των αγώνων του λαού μας….. Η Ευρυτανία, ο τόπος μας, η Δομνίστα, οι Κορυσχάδες, το Νιμάτι , τα Άγραφα, η Νιάλα, η Βίνιανη, ποτίστηκαν με το αίμα των αγωνιστών της Εθνικής μας Αντίστασης. Η Βίνιανη παραμένει σύμβολο της σύγχρονης Ελληνικής μας Ιστορίας, που ο διακαής πόθος του λαού, για ανεξαρτησία και ελευθερία, πήρε εδώ σάρκα και οστά, μες τη φωτιά του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, στις 10 Μαρτίου του 1944.». Ο κ. Μπαμπαλής τόνισε επίσης τη σημασία για συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να επιτευχθεί η βελτίωση των συνθηκών και η ανάδειξη του ιστορικού Οικισμού της Παλιάς Βίνιανης αλλά και του Μουσείου – Σχολείου των Ελλήνων όπως το χαρακτήρισε.
Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκ μέρους της Κυβέρνησης εκφώνησε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τέρενς Νικόλαος Κουίκ, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της Εθνικής Αντίστασης στη Βίνιανη, αποτίνοντας φόρο τιμής στον Αντιστασιακό Αγώνα της «Κυβέρνησης του Βουνού» αλλά και του απελευθερωτικού αγώνα στην Ευρυτανία γενικότερα. Ο κ. Κουίκ αφού εξέφρασε την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να βρίσκεται στο Δήμο Αγράφων ευχαριστώντας τον Δήμαρχο κ. Μπαμπαλή, άδραξε την ευκαιρία και γνωστοποίησε δημοσίως την έκβαση του ζητήματος στέγασης όλων των Υπηρεσιών του Δήμου Αγράφων στην έδρα του Δήμου, το Κερασοχώρι – ζήτημα που όπως είπε ο κ. Μπαμπαλής του είχε θέσει σε πρόσφατη συνάντησή τους. Ο κ. Κουίκ ενημέρωσε πως το ζήτημα πλέον βρίσκεται στην τελική ευθεία των γραφειοκρατικών διαδικασιών.


2 σχόλια:

  1. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΤΙΝΑΞΑΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ Ή ΑΝΑΜΕΙΞΗ. ΤΙΜΗΣΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΗΔΗΞΤΕ ΕΜΑΣ. ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλό.. μπουμπούκι θα ήσουνα τότε !! αλλά αυτά δεν τα λέμε..ούτε τα θυμόμαστε..

      Διαγραφή