Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

ΟΙΚΙΑ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ : ''Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ (του Σοφοκλέους) ΣΤΗΝ EUROVISION !...'' (μουσικο-παράσταση)



''Πανηγυράκι γίνεται
εκεί ψηλά στ'ς Δελφοί...''

    Στο ...προφητικό άρθρο μας της 8ης Μαΐου 2016 με τον τίτλο ''Η ΟΙΚΙΑ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ, ΣΕ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ (ο Δήμαρχος, το γνωρίζει;)'' (εδώ), είχαμε αναφέρει ότι κάποια ηθοποιός ονόματι Ευαγγελία Θαλασσινή, είχε αναγγείλει σε ζωντανή συζήτηση στον ραδιοφωνικό σταθμό του Πρώτου προγράμματος της ΕΡΤ, ότι κάποια παράσταση την οποία ετοίμαζε και θα επροβάλλετο στον μικροχώρο τέχνης ''Ειλισσός'', στην συνέχεια ήταν προγραμματισμένο και θα την ''ανέβαζε'' στους Δελφούς, στον αύλειο χώρο της οικίας Αγγέλου και Εύας Σικελιανού.
Και ότι επρόκειτο για μια παράσταση της αρχαίας τραγωδίας του Σοφοκλέους ''Αντιγόνη'', η οποία θα παρουσιασθεί, όπως είχε ειπεί η ίδια, με μορφή μουσικο-θεατρικού αναλογίου (!), με τα κείμενα στην αρχαία ελληνική και με νεο-ελληνικούς υπότιτλους. 
Δηλαδή, μετέτρεψε την ''Αντιγόνη'', σε μιούζικαλ !...
                  ''Ειλισσός''               
   Εδώ και 2 εβδομάδες περίπου, κυκλοφορεί στους ποιητικούς κύκλους των Αθηνών, η αναδημοσιευόμενη σήμερα από εμάς αφίσα, σύμφωνα με την οποία ένας ιδιώτης (Ηλίας Παπακωνσταντίνου) και ο Δήμος Δελφών, διοργανώνουν αυτήν την, ποιητική βραδιά να την ονομάσουμε(;), θεατρο-μουσική παράσταση να την ειπούμε(;), ή μήπως στάση περιοδεύοντος θερινού θιάσου στην μνήμη του Σικελιανού και του Σοφοκλέους(;),  της οποίας εκδηλώσεως, χορηγός επικοινωνίας είναι η πασίγνωστη (ειδικά στην περιοχή μας) Εναλλακτική Τηλεόραση ''Ενάτη''.
   Επίσης, σύμφωνα πάντα με την αφίσα, θα απαγγελθούν και ποιήματα των Γεωργίου Χ. Θεοχάρη και Ηλία Δ. Παπακωνσταντίνου, τον οποίον ονομάτισε ως φίλο του προ ημερών στους Δελφικούς Ποιητικούς Αγώνες ο Δήμαρχός μας.

   Όπως όμως και να την ονομάσουμε αυτήν την συνεύρεση, λογικά θα πρέπει από μηνός τουλάχιστον, να έχει συναινέσει με την πραγματοποίησή της, ο Δήμος Δελφών. Διότι δεν είναι δυνατόν, ''ο πάσα είς'' να ανακοινώνει την κατά τα μέτρα του πολιτιστική εκδήλωση στον αύλειο χώρο της οικίας του γίγαντα της ελληνικής ποιήσεως Αγγέλου Σικελιανού και ο Δήμαρχος να μην γνωρίζει τίποτε!  Σε άλλες περιπτώσεις, ανάλογες ή μη, τα Δελτία Τύπου του γραφείου του Δημάρχου, ''έπεφταν βροχή''. Και τώρα, μόλις 5 ημέρες προ της πραγματοποιήσεως αυτής της..., όπως εν πάση περιπτώσει να την αναφέρουμε, δεν υπάρχει κανένα σημάδι από τον Δήμο Δελφών ότι την εγκρίνει, την προτείνει ή την στηρίζει ''φιλικά''. Ούτε καν για ενημέρωση των δημοτών...

   Κατά τα φαινόμενα, είναι πολύ βαριά η κάπα από το ιστορικό βάρος του ονόματος των Δελφών, την οποίαν ενεδύθησαν άνθρωποι με πολύ μικρότερα μεγέθη και η οποία κάπα, έπεσε επάνω σε αδύναμες πλάτες, δημιουργώντας τους προβλήματα, όχι μόνον στον βηματισμό, αλλά ακόμη και στην ισορροπία τους.  Όταν αυτό δε συνδυάζεται με την πίκρα της απώλειας της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, τότε το θέμα βάρος γίνεται βασανιστικό.
   Όπως προκύπτει από την αφίσα, προφανώς η UNESCO Πειραιώς και νήσων, η οποία επέρυσι είχε ''συρθεί'' (το ίδιο και ο Δήμος Δελφών) να συναινέσει με την ποιητική βραδιά του Σεπτεμβρίου, όπου η ηθοποιός Ευαγγελία Θαλασσινή είχε απαγγείλει ποίηση, εφέτος δεν έχει σχέση με την νέα ...πως να την ονομάσουμε, στους Δελφούς.
Ο Δήμος Δελφών όμως έχει;...

Το ενδεχόμενο, να ανοίξει το κλειστό παράθυρο του επάνω ορόφου της οικίας του Σικελιανού εκείνη την βραδιά και το πνεύμα του Δελφολάτρη εθνικού ποιητή, να εκσφενδονίσει κατά παντός ποιητικο-εκστασιασμένου καταπατητή της αυλής του, το δοχείον νυκτός του, ομού με το περιεχόμενόν του, είναι προφανώς αδύνατον.

Βεβαίως, υπάρχει το ανοικτό θέατρο ''Φρύνιχος'' στους Δελφούς, μερικές δεκάδες μέτρων δυτικότερα της οικίας Σικελιανού, όπου θα ήταν δυνατή η πραγματοποίηση αυτής της ...πως να την ονομάσουμε. Του οποίου θεάτρου, η χωρητικότητα είναι ικανή. Χωρούν, επάνω από 30-40 άτομα...  Εκεί εξ άλλου, είχε αναπαραστήσει τα ελληνικά μιούζικαλ, η Μανωλίδου, σύζυγος του Μπουμπούκου...

Η απορία μας όμως παραμένει : Το γνωρίζει εδώ και έναν μήνα ο Δήμαρχος, ότι συνδιοργανώνει εκδήλωση με ιδιώτη σε ιερό χώρο του Δήμου Δελφών; Ή μήπως του το κρατούν ως έκπληξη;...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου