Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

31οι ΔΕΛΦΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2016 (ποίηση). ΜΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ, ΑΠΟΚΡΥΒΕΙΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ.

 
''Τα πρεπούμενα,
αγνοήθηκαν...''


   Μέσα σε μια όμορφη, ευχάριστη και πολιτισμικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, με επιφανείς, καταξιωμένους, αναρριχόμενους και εκκολα- πτόμενους λογοτέχνες να δίνουν το παρόν, επραγμα- τοποιήθησαν το διήμερο 11-12 Ιουνίου 2016 οι 31οι Πανελλήνιοι Ποιητικοί Αγώνες στους Δελφούς. 
Πρόκειται για μια εορτή της ελληνικής ποιήσεως, καθιε- ρωμένης εδώ και 31 έτη, κατά την οποία η Π.Ε.Λ.
(Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών),  δίδει την ευκαιρία και το βήμα για να ακουσθούν και ενδεχομένως να διακριθούν, σε όσους ''ψηλαφούν'' την ποίηση και τον ποιητικό λόγο.

Στην εφετεινή προκήρυξη των αγώνων, ενεφανίσθησαν περί τις 400 συμμετοχές ελληνοφώνων ποιητών (κυρίως πρωτοεμφανιζομένων), από τις οποίες οι 70 μετά από την πρώτη διαλογή, έφθασαν να απαγγελθούν και να κριθούν από την Κριτική Επιτροπή, κατά την διάρκεια αυτού του διημέρου στους Δελφούς. Η όλη διαδικασία έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο για πρώτη φορά, ενώ κατά το παρελθόν, συνήθως επαραχωρείτο το Πνευματικό Κέντρο της πόλεως των Δελφών.

Απενεμήθησαν 3 βραβεία, 9 έπαινοι και περί τα 60 διπλώματα συμμετοχής από την Κριτική Επιτροπή, στους παρευρεθέντες εκεί, οι οποίοι και συμμετείχαν στους εφετεινούς Δελφικούς Αγώνες.
Τα μέλη της Επιτροπής ήσαν :

ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΥ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ
ΤΑΣΟΣ ΜΑΚΡΑΤΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ
ΗΛΙΑΣ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ

  Στην εκδήλωση κατά την τελική της διαδικασία, παρευρέθη και ο Δήμαρχος Δελφών, ο οποίος εχαιρέτησε με ένα εμπνευσμένο ...λογίδριον τους παρισταμένους και την ...ποίηση, αδυνατώντας όμως να εξηγήσει στους ιθαγενείς της επικράτειάς του, γιατί ο Δήμος Δελφών δεν είχε καμμία ανάμειξη στην οργάνωση, στην προβολή και στην κοινοποίηση των Δελφικών Αγώνων. Ούτε γιατί, ενώ ενδιαφερόταν για την εκδήλωση η ΕΡΤ 2 και το Τρίτο Πρόγραμμα, εν τούτοις η παρουσία της Π.Ε.Λ. στους Δελφούς, εκρατήθη από τον Δήμο ως επτασφράγιστο μυστικό!... 
Αυτή η ιστορία με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, έφερε πολύ πίκρα κατά τα φαινόμενα σε κάποιους, μιας και τους ακύρωσε τα σχέδια (και τα όνειρα) για ...ευρωπαϊκούς ορίζοντες (μόνον;).

  Όταν ο Δήμαρχος, αποκαλεί δημόσια έναν ποιητή ''φίλο'' του, σε μια ''μή αναγνωρισμένη'' από τον Δήμο εκδήλωση, ενδεχομένως έχει κάτι άλλο στο μυαλό του, κάτι ωσάν μελλοντική δέσμευσή του. Εκτός και εάν δεν καταλαβαίνει τι εκστομίζει ή δεν γνωρίζει το σε ποιούς απευθύνεται.

   Η εκδήλωση όμως ήταν λαμπρή και την ελάμπρυνε ακόμη περισσότερο ο χώρος, η τοποθεσία, το περιβάλλον και το ιστορικό βάρος του ονόματος της πόλεως των Δελφών.  Η δε απονομή του πρώτου βραβείου στον 22χρονο Γιώργο Μαννούρη, απεικόνιζε ακριβώς τους σκοπούς και την ιδεολογία των αγώνων : Την βράβευση του ταλέντου, της πνευματικής ανησυχίας και της σεμνότητος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου