Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ

Γηροκομείου ένεκα

   Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει σε προσωπικό πλέον επίπεδο, ο Δήμαρχος του Δήμου Δελφών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε βάρος του Αθανασίου Παναγιωτόπουλου έχει κινηθεί με νομικές ενέργειες η Διοίκηση του Ι.Κ.Α., η οποία εστράφη εναντίον του ως έχοντα την ιδιότητα του Προέδρου της Διαχειριστικής Επιτροπής του Γηροκομείου Αμφίσσης.
   Όπως είναι γνωστό, τα όσα μύρια προβλήματα (κυρίως οικονομικά) τα οποία αντιμετώπιζε από ετών το Γηροκομείον Αμφίσσης, οδήγησαν το ίδρυμα σε μαρασμό και εν τέλει σε χρεωκοπία. Με αποτέλεσμα το οριστικό κλείσιμό του.
   Στην όλη διαδικασία είχαν εμπλακεί η Διαχειριστική Επιτροπή του Γηροκομείου, οι εργαζόμενοι σε αυτό, οι διάφοροι πιστωτές, το Δημόσιο,  ΔΕΚΟ και Ασφαλιστικά Ταμεία.  Το δε Ι.Κ.Α., ήταν ο κύριος φορέας ασφαλίσεως των εκεί εργαζομένων υπαλλήλων. Και όπως επίσης είναι γνωστό, οι εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι επί σειρά μηνών, αν και με δική τους θέληση, εξακολουθούσαν και παρευρίσκονταν εκεί αμισθί έως το κλείσιμο του ιδρύματος, παρέχοντας τις υπηρεσίες τους στους τροφίμους του.

   Υπήρξαν καταγγελίες, υπήρξαν απόπειρες πωλήσεων και εκπλειστηριασμών ακινήτων ιδιοκτησίας του Γηροκομείου, όπως υπήρξαν και παρεμβάσεις από κληρονόμους των δωρητών στο ίδρυμα, καθώς και της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως. Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η με μαθηματικό τρόπο εγκατάλειψη εμψύχου και αψύχου υλικού του Γηροκομείου στην τύχη τους και στο τέλος, η πόλη της Αμφίσσης με τόσες δωρεές από επιφανείς άλλοτε κατοίκους της για τον σκοπό αυτό, να στερηθεί την δυνατότητα παροχής φροντίδος προς τους ηλικιωμένους ανθρώπους της.

   Την λειτουργία του Γηροκομείου εφρόντιζε και ήλεγχε η Διαχειριστική Επιτροπή. Σε αυτήν, ''ex officio'' Πρόεδρος ήταν, ο εκάστοτε Μητροπολίτης Φωκίδος και Αντιπρόεδρος, ο εκάστοτε Δήμαρχος Αμφίσσης ή με την Καλλικρατική ανακατάταξη, ο Δήμαρχος του Δήμου Δελφών. Όταν άρχισαν να μεγιστοποιούνται τα οικονομικά προβλήματα του ιδρύματος και μετά από τις προς διάφορες κατευθύνσεις καταγγελίες των υπαλλήλων του, έγιναν προσπάθειες να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο πρώην Δήμαρχος, είχε πεισματικά αρνηθεί την συζήτηση και όταν μετά από αρκετό χρονικό διάστημα αυτή έγινε, δεν υπήρξε πρόταση και διέξοδος από το επερχόμενο κλείσιμο του Γηροκομείου.

   Εν τω μεταξύ, ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος Μητροπολίτης Φωκίδος κος Θεόκτιστος, ο οποίος αντιλαμβανόμενος την τραγική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το ίδρυμα, αρνήθηκε να αναλάβει Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του. Και αυτό ήταν λογικό, καθ' όσον δεν επιθυμούσε να ''χρεωθεί'' το κλείσιμο ενός ευαγούς ιδρύματος στην αρχή της μητροπολιτικής του θητείας, για την κακή τύχη του οποίου, δεν έφερε καμία ευθύνη.
   Προσεφέρθη όμως να αναλάβει ως Πρόεδρος της Επιτροπής, ο νυν Δήμαρχος Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος, ενδεχομένως πιστεύοντας ότι θα ήταν δυνατή η αναστροφή της πορείας του Γηροκομείου. Ή ακόμη και ελπίζοντας ότι θα καρπωθεί πολιτικά, την ενδεχόμενη σωτηρία του. Αυτομάτως όμως, έγινε και ο νομικά υπόλογος για τα χρέη του ιδρύματος, προς πιστωτές, Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία. Ένα δε από αυτά, είναι και το Ι.Κ.Α.   Το οποίο εθεώρησε σωστό (γιατί νόμιμο είναι), το να ''προστατέψει'' τα προς αυτό οφειλόμενα χρήματα από την υπόθεση του Γηροκομείου, μέσω του Πρόεδρου της Διαχειριστικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ήδη το Ι.Κ.Α. προ τριημέρου, προέβη σε δεσμεύσεις (κατασχέσεις;) περιουσιακών στοιχείων του Δημάρχου Αθ. Παναγιωτόπουλου, καθώς και στην δέσμευση (κατάσχεση;) των μηνιαίων απολαβών του ως Δημάρχου. Και αυτό δεν είναι καθόλου καλό. Και για αυτόν προσωπικά και για τον Δήμο Δελφών.

Θα παρακολουθούμε την υπόθεση και ευχόμεθα να είναι μόνον μια μικρή περιπέτεια για τον Δήμαρχο. Και τίποτε άλλο.
Έτσι και αλλιώς, υπάρχουν άλλοι με δεδομένες τις ευθύνες τους στην κακοδιαχείριση και την χρησιμοποίηση του Γηροκομείου και οι οποίοι θα πρέπει να αναλάβουν και τις ευθύνες τους. Έστω και με δικαστικές αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου