Τρίτη 18 Απριλίου 2017

ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ


ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ                                ΑΜΦΙΣΣΑ, 18.04.2017
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Α.Δ.Τ.: 33/2017


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: «Αναβαθμίζεται περαιτέρω ο επετειακός κύκλος για τη γιορτή της πόλης της Άμφισσας»

Με ξεχωριστή έμφαση ο Δήμος Δελφών διοργανώνει και τη φετινή χρονιά τετραήμερο επετειακό κύκλο εκδηλώσεων γα την Απελευθέρωση του Κάστρου των Σαλώνων από τον τουρκικό ζυγό
από την Πέμπτη 20 έως την Κυριακή 23 Απριλίου 2017, με βάση τις προβλεπόμενες διατάξεις που ορίζει και προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Πρόθεση του Δήμου Δελφών είναι η χρόνο με το χρόνο διαρκής αναβάθμιση των εορταστικών εκδηλώσεων για την κορυφαία γιορτή της πόλης της Άμφισσας, με τελική στόχευση αυτές να προσλάβουν τη διάσταση και τη βαρύτητα που αρμόζουν στην οφειλόμενη τιμή για το πρώτο Κάστρο που απελευθερώθηκε κατά το ξέσπασμα του αγώνα της εθνικής μας Παλιγγεννεσίας, στην προβολή και τη διάδοση της ιστορικής μνήμης, καθώς και στην συνολικότερη παιδευτική διάσταση που ενέχει αυτό καθ εαυτό το λαμπρό γεγονός.

Η έναρξη των εκδηλώσεων για την 196η επέτειο της απελευθέρωσης του Κάστρου των Σαλώνων πραγματοποιείται την Πέμπτη 20 Απριλίου στην οικία Πανουργιά στις 8 το βράδυ, η οποία δεξιώνεται τα εγκαίνια μιας ιδιαίτερα σημαντικής έκθεσης για τον τόπο μας που υλοποιείται με την πολύτιμη συμβολή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (Παλαιά Βουλή). Η έκθεση είναι αφιερωμένη στο μεγάλο συντοπίτη μας αγωνιστή του 21 Στρατηγό Μακρυγιάννη. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν δια ζώσης τους 25 αυθεντικούς πίνακες του κορυφαίου δημιουργού της λαϊκής μας τέχνης Παναγιώτη Ζωγράφου, που εκτίθενται κατά παραχώρηση για τις ανάγκες της έκθεσης από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και είναι βασισμένοι στις πολεμικές αναμνήσεις του Μακρυγιάννη, το χάλκινο εκμαγείο του στρατηγού, καθώς και πιστό αντίγραφο της σφραγίδας του Αρείου Πάγου των Σαλώνων.

Η διάρκεια της έκθεσης είναι έως την Τετάρτη 26 Απριλίου. Ωρες λειτουργίας: Καθημερινά 9:30. - 13:30 και 18:30 - 22:00.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πλαισιώνονται από ομιλία του του Καθηγητή του Παντείου και Δικηγόρου κ. Δημητρίου Σταθακόπουλου για ην προσωπικότητα του Ιωάννη Μακρυγιάννη και με θέμα "Το έργο του Στρατηγού Μακρυγιάννη, η προσφορά του και η σημασία των παρακαταθηκών του στη σύγχρονη συγκυρία". Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Επίσης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί και θα ηχήσει το ακριβές αντίγραφο του ταμπουρά του Στρατηγού Μακρυγιάννη.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής 21 Απριλίου ξεκινάει στις 11 το πρωί με εκπαιδευτική δράση για παιδιά του Δημοτικού από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άμφισσας με τον τίτλο: «Η Ιστορία της Α’ Εθνοσυνέλευσης Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος και του Αρείου Πάγου» και συνεχίζεται το βράδυ της ίδιας μέρας στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης με ομιλία του συγγραφέα και εκδότη Σάββα Καλεντερίδη, που θα περιλαμβάνει και εμπεριστατωμένες αναφορές στις σύγχρονες γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, ενώ ξεχωριστό χρώμα στη βραδιά θα προσδώσει η συναυλία των χορωδιών του Ο.Τ.Ε. Πάτρας, του Αγίου Κωνσταντίνου Φθιώτιδας και της Δημοτικής Χορωδίας Άμφισσας.

Το Σάββατο 22 Απριλίου είναι προγραμματισμένο το ιστορικό δρώμενο της απελευθέρωσης του Κάστρου, που θα διαχυθεί σε διάφορα σημεία της πόλης και του οποίου η χρονική αφετηρία είναι στις πέντε και μισή το απόγευμα. Πρόκειται για ένα δρώμενο που βασίζεται στις καταγραφές για την Απελευθέρωση του Κάστρου των Σαλώνων και χαρακτηρίζεται από τη συμμετοχή τμημάτων με παραδοσιακές φορεσιές του Αγώνα του 21. Βασικά σημεία του η αναπαράσταση της κατάληψης των Πηγών και του Κάστρου, η ιστορική αφήγηση των γεγονότων και αναπτύσσεται με άξονες την Πλατεία Ησαία, την οικία Πανουργιά και τη συνοικία Πηγάδια. Κατάληξη του δρώμενου, που βασίζεται σε επιμέλεια του Δημήτρη Αποστόλου και αφήγηση του Γιάννη Καραπλή θα είναι στις επτάμιση το βράδυ το Θέατρο του Κάστρου, όπου θα λάβει χώρα η ολοκλήρωση της ιστορικής αφήγησης και θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί για τον εορτασμό της Απελευθέρωσης του Κάστρου.

Κορύφωση του τετραήμερου του επετειακού κύκλου θα είναι η Κυριακή 23 του μήνα. Στο πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνεται η δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου χοροστατούντος του Μητροπολίτου Φωκίδος, κ.κ. Θεόκτιστου, η εκφώνηση Πανηγυρικού Λόγου από τον συγγραφέα και εκδότη κ. Σάββα Καλεντερίδη, κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα, στην Πλατεία Ησαΐα και τέλος η παρέλαση στην Λεωφόρο Σαλώνων. Πέρας των εορταστικών εκδηλώσεων έχει οριστεί το βράδυ της Κυριακής με την υποστολή της σημαίας και τη λαμπαδηδρομία Προσκόπων και Οδηγών.

Ο κύκλος των εκδηλώσεων αυτών υλοποιείται σε συνεργασία και συνδιοργάνωση με την Π.Ε. Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Επίσης συνεργάζονται η Ιερά Μητρόπολις Φωκίδος, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας, το Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας (Γιάγτζειο Ίδρυμα), η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Φωκίδας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Φωκίδας, η Εταιρεία Φωκικών Μελετών, ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών και Ανθυπασπιστών Νομού Φωκίδας, το Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Φωκίδας, ο Σύλλογος Καθηγητών Φυσικής Αγωγής Νομού Φωκίδας και η Ένωση Γυναικών Φωκίδας.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Γραφείο Τύπου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου