Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

"ΠΛΑΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ" ΙΤΕΑΣ : ΤΥΛΙΓΜΕΝΗ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΛΛΑ ΧΑΡΤΙ!... (η απόφαση του Αρείου Πάγου)


Αναζητείται Δήμαρχος (έστω και τέως) για να αναλάβει την ευθύνη

    Εξεδόθη στις 24-1-2017 και εδημοσιεύθη στις 7-2-2017 η 239/2017 απόφαση του Αρείου Πάγου (Γ’ Πολιτικό Τμήμα), η σχετική με την προσφυγή την οποία είχε κάνει ο Δήμος Δελφών, κατά της αποφάσεως του Εφετείου Λαμίας, η οποία απόφαση επέβαλε στους περιοίκους της πλατείας Θεάτρου, την χρηματική καταβολή ως αποζημίωση προς τους ισχυριζομένους κληρονόμους της οικογενείας Παπαθανασίου εξ Αμφίσσης, ότι ήσαν ιδιοκτήτες της εκτάσεως της πλατείας στην Ιτέα.
    Όπως καταλήγει το σκεπτικό της αποφάσεως του Αρείου Πάγου, η προσφυγή του Δήμου απορρίπτεται ως αβάσιμη, καθ’ όσον από το 1865 και ιδίως από το 1927 ότε και η κατάρτιση του σχεδίου πόλεως, ο Δήμος δεν διαμόρφωσε την επίδικη πλατεία.... Ούτε την καθάρισε, ούτε την πλακόστρωσε , ούτε την τσιμεντόστρωσε... 
 Παρά μόνον την άφησε απεριποίητη.  Και σύμφωνα με το Δικαστήριο, αυτός είναι λόγος για την διεκδίκησή της από του επίδοξους κληρονόμους της οικογένειας Παπαθανασίου εξ Αμφίσσης. Οι οποίοι κληρονόμοι, ειρήσθω εν παρόδω, μετά από την πρώτη και επίσημη πράξη αναλογισμού των ιδιοκτησιών επί και πέριξ της πλατείας (1961) η οποία και ετελεσιδίκησε το 1962 και καθ’ όλην την διάρκεια της επομένης 20ετίας (έως το 1982), δεν προσεκόμισαν ούτε έναν τίτλο ιδιοκτησίας επί της συγκεκριμένης εκτάσεως, κατάφεραν όμως, η τότε Διεύθυνση Πολεοδομίας του Νομού Φωκίδος, να επανα-πραγματοποιήσει νέα πράξη αναλογισμού της πλατείας, με γνώστες αυτής της ενέργειας, μόνον ολίγους ...συγγενείς και φίλους. Έγινε όπως συνηθίζουμε να λέμε σε τέτοιες περιπτώσεις, “στα μουλωχτά”.

   Σε αυτήν την παράνομη πράξη αναλογισμού (1986), δεν αντέδρασαν, ούτε Νομάρχης, ούτε Δήμαρχος, ούτε Περιφέρεια. Και τότε οι “κληρονόμοι”, εδήλωσαν την πλατεία στο Κτηματολόγιο, ως ιδιοκτησία των!

Το δυστύχημα είναι ότι, ο τότε Δήμαρχος του Δήμου Ιτέας, δεν έκανε ένσταση στο Κτηματολόγιο ως είχε το δικαίωμα (και την υποχρέωση) να το κάνει, με αποτέλεσμα, μετά την εκπνοή της ημερομηνίας των ενστάσεων, κάποιοι να θεωρούν εαυτούς ως ιδιοκτήτες της πλατείας.
Και να ήταν μόνον αυτό;... Ο ίδιος Δήμαρχος από μόνος του υπέγραψε επιστολή και στην οποίαν  αναφέρει την πλατεία ως αδιαμόρφωτη και διεκδικούμενη. Και αυτό ακριβώς είναι το επιχείρημα της αποφάσεως του Αρείου Πάγου.

Στις 29-3-2013 (προ τεσσάρων ετών), η Δημοτική Παράταξη “Πολίτες στο Προσκήνιο”, είχε καταθέσει ερώτηση (δημοσιεύεται στο τέλος του άρθρου) στο τότε Δημοτικό Συμβούλιο και ερωτούσε τον τότε Δήμαρχο Νικ. Φουσέκη για το τι θα πράξει με το θέμα της πλατείας Θεάτρου. Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι γνωστή (και εκ του αποτελέσματος).
Σχετικό άρθρο μας για το θέατρο του ...παραλόγου της πλατείας Θεάτρου εδώ

   Ο πολλά υποσχόμενος, ο πολλά αγνοών και μηδέν πράττων νυν Δήμαρχος, υποτίθεται ότι θα έκανε τα πάντα (προ της υποβολής της προσφυγής προς τον Άρειο Πάγο εκ μέρους του Δήμου) για την προστασία της δημοτικής περιουσίας και των ιδιοκτησιών των περιοίκων της πλατείας.
Το ζητούμενο όμως είναι και θα πρέπει να το απαντήσει ο ίδιος και μάλιστα δημόσια, γιατί τα συμπληρωματικά στοιχεία της υποθέσεως κατετέθησαν στον Άρειο Πάγο εκπροθέσμως και απερρίφθησαν!... Καθώς επίσης, τι απέγινε εκείνη η ΕΔΕ την οποία είχε υποσχεθεί, για διακρίβωση ευθυνών υπαλλήλων της τότε Πολεοδομίας και νυν Υπηρεσίας Δομήσεως του Δήμου!
Εάν κάνουμε λάθος, ευχαρίστως να ανακαλέσουμε την ερώτηση και να δημοσιεύσουμε την σωστή του εξήγηση.

Το αμείλικτο ερώτημα όμως είναι :
Και τώρα τι κάνουν οι περίοικοι, οι οποίοι αγόρασαν, έκτισαν και μεταβίβασαν τα πέριξ της πλατείας ακίνητά τους Ν Ο Μ Ι Μ Α;...


*********************************************
απόσπασμα από το σκεπτικό















                                    ....και η απόφαση











Άμφισσα 29-3-2013
ΕΡΩΤΗΣΗ 1η
Στην Τακτική Συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ
Προς τον
Δήμαρχο Κο. Νικόλαο Φουσέκη
Η πλατεία Θεάτρου στην οποία για αρκετά χρόνια γίνεται η Λαϊκή Αγορά, βρίσκεται σε κοινή χρήση από αμνημονεύτων χρόνων. Όλα τα συμβόλαια των περιοίκων αναφέρουν ότι δεν βαρύνονται με αποζημίωση λόγω ρυμοτομίας. Όλες οι οικοδομές κτίστηκαν με οικοδομικές άδειες με πρόσωπο την εν λόγω πλατεία, χωρίς να ενοχληθούν από κανέναν και δεν έγινε ποτέ αγωγή αναγνώρισης ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων.
Παρόλα αυτά η Πολεοδομία σύνταξε ακόμη και το Τοπογραφικό Διάγραμμα της πράξης αναλογισμού, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο των τίτλων ιδιοκτησίας που ήταν απαραίτητος στην περίπτωση αυτή, επειδή η πλατεία ήταν σε κοινή χρήση από πολλά χρόνια.
Το 1995 συντάχθηκε η υπ΄ αρίθμ. 2/1995 Πράξη Αναλογισμού και αποζημίωσης για την πλατεία θεάτρου.
Η πράξη αυτή βασίστηκε σε τοπογραφικό διάγραμμα αγνώστου συντάξαντα μηχανικού και είναι απορίας άξιο πώς θεωρήθηκε από μηχανικό της Πολεοδομίας, χωρίς να υπάρχει η υπογραφή του μηχανικού που το σύνταξε.
Η πράξη αυτή κυρώθηκε 5 χρόνια μετά από τον Νομάρχη Φωκίδας κύριο Καραχάλιο με την 717/14-3-2000 Απόφασή του.
Κε. Δήμαρχε, σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, δεν τηρήθηκε η διαδικασία και οι εντολές της Εγκυκλίου Ε.5759/1972 του Υπουργείου Δημοσίων Έργων.
Οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες της πλατείας απαιτούσαν αποζημίωση 800 εκ. δραχμών, (400 από τον Δήμο και 400 από τους περίοικους), χωρίς να έχουν έως σήμερα προσκομίσει στις αρμόδιες υπηρεσίες τίτλους ιδιοκτησίας ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία.
Τα συμβόλαια που προσκόμισαν οι φερόμενοι ιδιοκτήτες της πλατείας περιείχαν μεγάλες ασάφειες, σε σημείο που να είναι αδύνατον να αντιληφθεί κανείς ότι αναφέρονται στην συγκεκριμένη θέση της πλατείας.
  1. Την θέση της πλατείας την αναφέρουν οι φερόμενοι ιδιοκτήτες ως ¨Καμίνια στο γιαλό». Κανένα άλλο συμβόλαιο των περιοίκων δεν βρήκαμε, όσο και να βαθύναμε στον χρόνο, να αναφέρει την θέση αυτή.
  2. Το συμβόλαιο του 1946 με το οποίο έγινε η διανομή κληρονομιάς, δεν αναφέρει σε κανένα σημείο του τον συγκεκριμένο χώρο της πλατείας.
  3. Το επικαλούμενο συμβόλαιο του 1870, αναφέρεται αορίστως σε χωράφι, που δυτικά συνορεύει με θάλασσα. Το οικόπεδο αυτό ποτέ δεν συνόρευε με θάλασσα προς καμία κατεύθυνση.
  4. Τα μόνα στοιχεία που έχουν, είναι κάποια χαρτιά Κοινοταρχών και γενικά διοικητικών οργάνων, τα οποία κατ΄ αρχήν δεν είχαν λόγους να αμφισβητήσουν, (οι κοινοτάρχες) βασιζόμενοι στον πραγματικό έλεγχο τίτλων όταν θα έφθανε η κατάλληλη στιγμή αναγνώρισης των δικαιούχων.

Περισσότερες από τριάντα οικογένειες περιοίκων ταλαιπωρήθηκαν για πολλά χρόνια.
Μετά την κλιμακωτή εξέλιξη της υπόθεσης σε όλα τα στάδια της δικαιοσύνης (Πρωτοδικείο Άμφισσας, Εφετείο Λαμίας και Άρειος Πάγος) δεν τους αναγνωρίστηκε η ιδιοκτησία της πλατείας Θεάτρου.

Δυστυχώς, την μη αναγνώρισή τους από την δικαιοσύνη ως ιδιοκτήτες της πλατείας, ήρθε να καλύψει, με «χαρακτηριστική ολιγωρία» ο ίδιος ο Δήμος Ιτέας!
Όχι μόνον δεν φρόντισε να καταγράψει στο κτηματολόγιο την πλατεία ως ιδιοκτησία του Δήμου, αλλά επέτρεψε να την καταγράψουν ως ιδιοκτησία τους οι φερόμενοι ιδιοκτήτες αυτής.
Στην συνέχεια ο Δήμος δεν υπέβαλε ούτε ένσταση κατά της καταγραφής αυτής, με αποτέλεσμα να απαιτείται δικαστική απόφαση για την τροποποίηση του κτηματολογίου, με διαγραφή των φερόμενων ιδιοκτητών και καταγραφή της πλατείας στην ιδιοκτησία του δήμου.
Η υπόθεση αυτή συζητήθηκε ήδη στο Πρωτοδικείο Άμφισσας. Η απόφαση του Πρωτοδικείου είναι υπέρ του Δήμου. Μετά από προσφυγή, κατά της πρωτόδικης απόφασης, των φερόμενων ιδιοκτητών στο Εφετείο Λαμίας, εκκρεμεί η συζήτηση στο εφετείο, στις 9/4/2013.
Το Εφετείο Λαμίας όρισε Πραγματογνώμονα για τον έλεγχο των τίτλων.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
  • Γιατί ο Δήμος Δελφών δεν όρισε δικό του Τεχνικό Σύμβουλο, εξασθενώντας την υποστηρικτική του θέση;
  • Για πιο λόγω αντικατέστησε και τους δύο Δικηγόρους που προάσπισαν έως σήμερα επιτυχώς τα συμφέροντα του Δήμου σε αυτή την υπόθεση;
Αιτούμαστε κε. Δήμαρχε:
  1. Την εισαγωγή του θέματος, ως θέμα ημερήσιας διάταξης, στο επόμενο συμβούλιο παρουσία των ενδιαφερομένων κατοίκων.
  2. Ορισμός Τεχνικού Συμβούλου από την Δήμο σε συνεργασία με τους περιοίκους.
  3. Ορισμός μαζί με τον νέο ορισθέντα δικηγόρου του Δήμου και του δικηγόρου που χειρίστηκε την υπόθεση στον Άρειο Πάγο.
  4. Έλεγχος της πραγματογνωμοσύνης που έχει γίνει και λήψη κάθε ενδεδειγμένου μέτρου, για την διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου και των Δημοτών.


Η Δημοτική Παράταξη
Του Δήμου Δελφών
«ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»
Ο δημ σύμβουλος
Μέγκος Παναγιώτης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου