Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

ΚΩΣΤΟΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ : ΠΕΡΙ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - Δελτίο Τύπου


Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση τις προηγούμενες ημέρες, απλουστεύεται η διαδικασία αδειοδότησης των επιχειρήσεων στον, κρίσιμο για την ελληνική οικονομία, τομέα μεταποίησης τροφίμων και ποτών.

Συγκεκριμένα, οι δραστηριότητες μεταποίησης τροφίμων και ποτών εντάσσονται στο καθεστώς γνωστοποίησης του νόμου 4442 που ψηφίστηκε τέλος του 2016 και δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να ξεκινούν άμεσα τη λειτουργία τους με μία απλή γνωστοποίηση προς τη διοίκηση για την έναρξη της επιχείρησης.  Πλέον, τα δικαιολογητικά δεν προσκομίζονται. Τα κρατά η επιχείρηση στο αρχείο της και είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα στις ελεγκτικές αρχές. Ταυτόχρονα, προβλέπεται ένα σύστημα ουσιαστικών ελέγχων στην πραγματική λειτουργία της επιχείρησης, μετά την έναρξη και όχι πριν όπως γινόταν μέχρι τώρα, που θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και των πολιτών.

Κατοχυρώνεται έτσι μία απλή, γρήγορη και οικονομική διαδικασία αδειοδότησης που επιτρέπει την ταχύτατη έναρξη μίας οικονομικής δραστηριότητας, εκεί που πριν χρειάζονταν κατά μέσο όρο 30 ημέρες, ενώ απελευθερώνεται το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό από τη δημόσια διοίκηση που θα ελέγχει και θα επιβάλει την τήρηση του νόμου και των κανονισμών κατά τη διάρκεια λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Όπως δήλωσε ο κ. Χαρίτσης: «Με την απόφαση αυτή εισάγουμε μία νέα, απλούστερη και πιο οικονομική διαδικασία αδειοδότησης για τις επιχειρήσεις, κάνοντας πράξη τις δεσμεύσεις μας για τη διευκόλυνση και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Οι επιχειρήσεις στον κλάδο της μεταποίησης τροφίμων και ποτών θα μπορούν πλέον να ξεκινήσουν άμεσα τη λειτουργία τους, με μία απλή γνωστοποίηση στη διοίκηση και με μηδενικό κόστος. Με αυτό τον τρόπο περιορίζουμε δραστικά τη γραφειοκρατία, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και δίνουμε ουσιαστική ώθηση στην οικονομία. Σύντομα θα ενταχθούν στις διατάξεις του νόμου 4442 και οι υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες, αλλάζοντας ριζικά την εικόνα του επιχειρείν στη χώρα μας. Με αποφασιστικότητα και σωστό σχεδιασμό διαμορφώνουμε ένα φιλικό περιβάλλον για την επιχειρηματική δραστηριότητα και καθιστούμε τη δημόσια διοίκηση αρωγό των επαγγελματιών και ουσιαστικό προστάτη του δημοσίου συμφέροντος. Οι εποχές των ατέρμονων γραφειοκρατικών διαδικασιών, της κατασπατάλησης πόρων και εργατοωρών έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.»

Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου