Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Cine Itea : "Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣ"


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ
Παρασκευή 28/4/2017 στις 9μμ
«Ο Μεγάλος Περίπατος της Άλκης» (2017)
 της Μαργαρίτας Μαντά
Στην προβολή θα παραβρεθεί η Μαργαρίτα Μαντά και θα ακολουθήσει συζήτηση.
Το trailer της ταινίας  
Ένας κινηματογραφικός περίπατος στην πολυτάραχη ζωή και στο πλούσιο έργο της αγαπημένης συγγραφέως Άλκης Ζέη.
Μια ζωή που κουβαλάει μέσα της ολόκληρη την ιστορία της Ελλάδας του 20ου αιώνα και ένα συγγραφικό έργο που έχει καταξιωθεί διεθνώς και συνεχίζει να καταξιώνεται, επηρεάζοντας πολλές γενιές ανθρώπων.
            Με πλούσιο αρχειακό υλικό που συνοδεύει το λόγο τον δικό της, της αδελφής της, της δυναμικής Ελένης Κόκκου, των αγαπημένων φίλων και συνοδοιπόρων της, του σκηνοθέτη Μάνου Ζαχαρία και του ποιητή Τίτου Πατρίκιου, η ταινία ταξιδεύει στα παιδικά της χρόνια στη Σάμο, στην κατοχή και την αντίσταση, στη δημιουργία του Κλούβιου στο κουκλοθέατρο, στη χούντα, στη Ρώμη, στη Γαλλία, στη Μόσχα, στην Τασκένδη, στο γάμο της με τον Γιώργο Σεβαστίκογλου, τη δική της οικογένεια, τον γιο της Πέτρο (στον οποίο έκανε baby-sitting ο Ταρκόφσκι για χαρτζιλίκι), στο Παρίσι, στην Αθήνα.
Και φυσικά στα βιβλία, στη λογοτεχνία και τις άλλες τέχνες που ήταν συνυφασμένες με την ανατροφή και με την πορεία της. Σ' έναν στενό, φιλικό κύκλο που αποτελούνταν από τις σημαντικότερες φιγούρες του σύγχρονου ελληνικού πνεύματος, από τον Νίκο Γκάτσο και τον Μάνο Χατζιδάκι, ως τον Πλωρίτη, τον Κάρολο Κουν, τη «θείτσα» Διδώ Σωτηρίου και τη σπουδαία φίλη, από το Γυμνάσιο κιόλας, συγγραφέα Ζωρζ Σαρή.
Ο τίτλος της ταινίας (Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης) αναφέρεται  σ' ένα από τα πασίγνωστα βιβλία της, τον «Μεγάλο περίπατο του Πέτρου», γραμμένο από την Άλκη Ζέη στο Παρίσι το 1971, μεταφρασμένο ήδη σε 14 γλώσσες και ευρισκόμενο σήμερα στην 62η έκδοση.
Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά πριν περίπου ένα μήνα στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και είχε εξαιρετικές κριτικές. Η προβολή γίνεται στα πλαίσια των Περιφερειακών Εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2017 στις οποίες η  Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας συμμετέχει και φέτος. Η ταινία θα προβληθεί στις αίθουσες της Αθήνας το Σεπτέμβρη.

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ:
Λήδα Γαλανού (flix.gr): «Ο Μεγάλος Περίπατος της Άλκης εύχεσαι να μην τελειώσει. Μια τόσο συναρπαστική προσωπικότητα, τόσο ελκυστική αφηγήτρια που έχει μια τόσο γεμάτη ζωή ν' αφηγηθεί.  Η Μαργαρίτα Μαντά δίνει στην Άλκη Ζέη και στις αναμνήσεις πολιτισμού μας το ντοκιμαντέρ που τους αξίζει. Το ντοκιμαντέρ τρέχει λιτά, χωρίς στόμφο ή ίχνος ναρκισσισμού, αποτυπώνοντας ταυτόχρονα μια Ελλάδα με κέφι, δημιουργικότητα και αδιάκοπες ταλαιπωρίες: «Κανείς απ' τη γενιά μας δεν πρόλαβε να κάνει όσα ήθελε,» λέει η Αλκη Ζέη, «μάς πρόλαβαν άλλα» αναφερόμενη στους συνεχόμενους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες».
Νάγια Κωστιάνη (huffingtonpost.gr): «Όταν έχεις μπροστά σου την Άλκη Ζέη, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να την αφήσεις να σου πει την ιστορία της με το δικό της τρόπο. Έτσι και η σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Μαργαρίτα Μαντά: άφησε την Άλκη να διηγηθεί τα πάντα με τον χειμαρρώδη, τρυφερό και πάντα χιουμοριστικό της τρόπο. Η Μαντά δημιούργησε ένα φιλμ τόσο λιτό όσο πρέπει, όπου οι αφηγήσεις σε πρώτο πρόσωπο και οι εικόνες κρατούν τον πρωταγωνιστικό ρόλο χωρίς να φορτώνονται με περιττά συγκινησιακά τρικ. Άλλωστε, αν έχεις μεγαλώσει με τα βιβλία της Ζέη, δύσκολα μπορείς να συγκρατήσεις τη συγκίνησή κατά τη διάρκεια της θέασης, όχι μόνο ακούγοντας αυτή τη σπουδαία γυναίκα να αφηγείται την ιστορία της, αλλά και βλέποντας να περνά μπροστά από τα μάτια σου μια Ελλάδα που παρά τις δυσκολίες και τις κακουχίες που αντιμετώπιζε εκείνα τα χρόνια, ξεχείλιζε από φαντασία, δημιουργικότητα, έμπνευση, ζωή. «Θα σας πω μια ιστορία, ένα παραμύθι, που έχει πολλές αφετηρίες. Όλοι έχουν μια αφετηρία στη ζωή τους. Εγώ, δεν ξέρω γιατί, μου πέσαν πάρα πολλές και κάθε φορά άρχιζα από έναν καινούργιο δρόμο...», ξεκινά να λέει η Άλκη Ζέη στην πρώτη σκηνή του ντοκιμαντέρ και την ίδια στιγμή βυθίζεσαι βαθιά στη θέση του σινεμά και ελπίζεις μέσα σου να μη σταματήσει ποτέ».

Συντελεστές
Σενάριο: Πέτρος Σεβαστίκογλου, Μαργαρίτα Μαντά
Ηχοληψία: Γιάννης Αντύπας
Μοντάζ-Σχεδιασμός ήχου: Χρήστος Γιαννακόπουλος
Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης
Μουσική: Χρήστος Δεληγιάννης
Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου
Φωτογραφία: Ηλίας Αδάμης, Δημήτρης Κασσιμάτης

Για να γνωρίσουμε την καλεσμένη μας Μαργαρίτα Μαντά…

Η Μαργαρίτα Μαντά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Γαλλική Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου. Έχει συνεργαστεί σαν βοηθός σκηνοθέτη με πολλούς έλληνες σκηνοθέτες. Υπήρξε βοηθός του Θόδωρου Αγγελόπουλου στις ταινίες: «Το Βλέμμα του Οδυσσέα», «Μία Αιωνιότητα και μία μέρα», «Το Λιβάδι που δακρύζει», «Η Σκόνη του Χρόνου».
Συνεργάστηκε με τον διεθνούς φήμης φωτογράφο Josef Koudelka γράφοντας το κείμενο στο βιβλίο του «Περιπλανήσεις – Ακολουθώντας το Βλέμμα του Οδυσσέα» (έκδοση  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 1995). Έχει σκηνοθετήσει τις ταινίες μυθοπλασίας «Χρυσόσκονη», 2009 και «Για πάντα», 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου