Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΙ, ΑΜΕΤΟΧΟΙ, ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ!


Ήρθε η Ανάπτυξη!

   Η εταιρεία ΑΕΓΕΚ Α.Ε. είναι γνωστή.  Προσφάτως και με αφορμή το Μετρό Θεσσαλονίκης, εξαγοράστηκε από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ (όμιλος επιχειρήσεων Μπόμπολα).  Την αναφέρουμε σήμερα λόγω του ότι είναι ''ΤΟ'' αντιπροσωπευτικό δείγμα του τι συμβαίνει και του τι έρχεται στην ελληνική οικονομική και πολιτική πραγματικότητα.  Αναδημοσιεύουμε την οικονομική κατάσταση του α' τριμήνου 2013, όπως την έχει δημοσιεύσει το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, καθώς και την ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας, για την πρόσφατη ...εισερχόμενη αλληλογραφία της.












   Παρατηρείστε τα ''κοκκινισμένα'' στοιχεία των υποχρεώσεων της εταιρείας και τις (φθίνουσες) μεταβολές τους μέσα σε ένα 3μηνο.  Τώρα παρατηρείστε την τηλεγραφική φρασεολογία της ανακοίνωσης-Δελτίο Τύπου και απαντήστε στην γνωστή με βορειοελλαδίτικη προφορά ερώτηση : ''Τι δεν καταλαβαίνεις;..''



     Και για να γίνει πιό σαφές το τι έχει συμβεί, περιληπτικά μόνον θα σας αναφέρουμε ότι:
Η ALPHA BANK, υποχρεωμένη ούσα να προβεί σε αύξηση του Μετοχικού της Κεφαλαίου, λόγω των χρημάτων τα οποία πήρε για την ανακεφαλαιοποίησή της από την τρόϊκα, έπρεπε το ποσοστό  του 10% της αύξησης, να είναι από συμμετοχή ιδιωτών, προκειμένου να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας της Τράπεζας.  Το υπόλοιπο 90% του ποσού της αύξησης, θα καλυπτόταν από τα εισερχόμενα για την ανακεφαλαιοποίησή της χρήματα, όπου την κύρια διαχείριση έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).   Συνεπώς, όπου υπήρχε συμμετοχή της Τράπεζας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και εταιρείες, αυτομάτως λόγω της συμμετοχής του ΤΧΣ στο Μετοχικό Κεφάλαιο της Τράπεζας, το ΤΧΣ γινόταν και συν-ιδιοκτήτης στις εν λόγω εταιρείες.  Όπως τώρα με την ΑΕΓΕΚ Α.Ε.    Φαντασθείτε το τι έχει να γίνει όταν το ΤΧΣ αρχίσει να εξοφλεί τους δανειστές (όπως είναι συμφωνημένο από τον Δεκέμβριο 2012) παραχωρώντας υποχρεωτικά, εθνικούς πόρους και λοιπά περιουσιακά στοιχεία!... 
   Και ξαναρωτάμε : ''Τι δεν καταλαβαίνεις;...ε; ..τι δεν καταλαβαίνεις;..''    

4 σχόλια:

  1. και για αυτο εχουν λυσσαξει στο εδω καταστημα της αυτης τραπεζας να ζητανε υποθηκες για 5,6,10 χιλιαδες ευρω και να λενε στον κοσμο οτι θα του βγαλουν στη σεντρα το δανειο,ποιοι αυτοι,οι οποιοι ολα τα χρονια εχουν ταιστει με χιλιαρικα ευρω απο τοκους απο εμας,που τωρα κανουν οτι δεν μας ξερουν και τραβανε το χαλι κατω απο τα ποδια του καθε βιοτεχνη,μαγαζατορα κλπ........
    δωσανε /μυρρια στο βροντο στους δικους τους και τωρα λιωνουν οσους πηγαιναν με το σταυρο στο χερι και εχουν δυσκολιες λογω κρισης...αλλα εχει ο καιρος γυρισματα,στο φιναλε ντουβαρια θα παρετε αλλα θα μεινουμε ζωντανοι να κοιταζομαστε στα ματια και μετα την....κατοχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  2. Ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών είναι ένας από τους πλέον υπερδανεισμένους στις τράπεζες. Μέσω της Alpha Bank, το ΤΧΣ βρέθηκε να ελέγχει πλέον το 8,23% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες ενώ μέσω της Εθνικής που κατέχει το 25% των μετοχών της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, το ταμείο θα βρεθεί βασικός μέτοχος και στην συγκεκριμένη εταιρεία. Η πρώτη οφείλει συνολικά 45 εκατ. ευρώ και η δεύτερη έχει καθαρό χρέος πάνω από 111 εκατ. ευρώ, ενώ αμφότερες βρίσκονται σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης των οφειλών τους με τις τράπεζες.

    Στον κλάδο της πληροφορικής επίσης το ΤΧΣ θα βρεθεί επίσης μεγαλομέτοχος σε πολλές εισηγμένες:
    Στη Byte Computer το ταμείο ελέγχει το 13% του μετοχικού κεφαλαίου μέσω της Alpha Bank η οποία έχει χορηγήσει δάνεια άνω του 1,1 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, ενώ μεγαλύτερος δανειστής της είναι η Εθνική με 2,6 εκατ. ευρώ.

    Στην Quality & Reliability το ΤΧΣ βρέθηκε με 1.075.000 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν το 15,73% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης λόγω της απόκτησης του ελέγχου της Eurobank. Οι μετοχές αυτές ενσωματώνουν τα δικαιώματα ψήφου έχουν δοθεί ως ενέχυρο στους ομολογιούχους από την εταιρεία Πουλιάδης και Συνεργάτες, βασική μέτοχο της Q&R.

    Στην Altec η οποία βαρύνεται από συνολικές τραπεζικές υποχρεώσεις και ομολογιακά δάνεια άνω των 80 εκατ. ευρώ, το ΤΧΣ είναι πλέον ο μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό πάνω από 40%. Η εταιρεία ελέγχεται μετοχικά από την Eurobank (13,22%), την Εθνική (12,44%), την Πειραιώς (15%) και την Alpha (6,59%) οι συμμετοχές των οποίων περνούν έμμεσα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η εταιρεία σε συνεννόηση με τις τράπεζες – μεγαλομέτοχους πέτυχε στα τέλη Μαρτίου να επιμηκύνει την αποπληρωμή υποχρεώσεων 43 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο του 2014.

    Στη Space Hellas το ΤΧΣ ελέγχει πλέον μέσω της Alpha Bank το 19,3% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, μια συμμετοχή η οποία είχε αποκτηθεί μετά την απορρόφηση της Delta Singular το 2005.

    Κατασκευές-real estate

    Στον κλάδο των κατασκευών και της αξιοποίησης ακινήτων το ΤΧΣ θα βρεθεί με το 38,8% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΓΕΚ, ποσοστό το οποίο μοιράζονται οι τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς (σ.σ έχουν από 19,38%) ως ενέχυρο στα πολύ μεγάλα ομολογιακά και λοιπά δάνεια που έχουν χορηγήσει στην εταιρεία, το κατασκευαστικό έργο της οποίας συμφωνήθηκε να μεταβιβαστεί στον όμιλο Μπόμπολα (Άκτωρ).
    Επίσης μέσω της Alpha Bank, το ΤΧΣ θα βρεθεί να ελέγχει το 91,5% της θυγατρικής εταιρείας Alpha Αστικά Ακίνητα (σ.σ ελέγχεται από την Alpha Group Investments), ενώ μέσω της Eurobank περίπου το 6% της Lamda Develpoment. Στο ΤΧΣ περνά έμμεσα και η συμμετοχή της Εθνικής στην προς πώληση Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης (83,5%).

    Βιομηχανία

    Στη βιομηχανία, το ΤΧΣ θα βρεθεί μεγαλομέτοχος στον όμιλο Μαϊλλη όπου η Alpha Bank ελέγχει το 10,27% του μετοχικού κεφαλαίου και η Εθνική με τη Eurobank άλλο 23,18% καθώς και στην αλλαντοβιομηχανία Νίκας στην οποία η Eurobank ως ομολογιούχος έχει ενεχυριάσει το 11,99% του μετοχικού κεφαλαίου. Επίσης με 8% στην αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος μέσω της Εθνικής Τράπεζας, ενώ στην εταιρεία μεγαλύτερος μέτοχος ήταν μέχρι και τον Ιανουάριο η Πειραιώς η οποία ήλεγχε το 23 % το οποίο και αποδεσμεύτηκε υπέρ του Εμμ. Καραμολέγκου.
    Τέλος μέσω της τράπεζας Πειραιώς το ΤΣΧ αναδεικνύεται βασικός μέτοχος στην ΕΥΔΑΠ (η Πειραιώς ελέγχει το 10% του μετοχικού της κεφαλαίου μετά την εξαγορά της Αγροτικής, και το 30,68% της Ευρωπαϊκής Πίστης ΑΕΓΑ.

    Έμμεση συμμετοχή έχει πλέον το ΤΧΣ και στην εκδοτική εταιρεία Καθημερινή στην οποία η Eurobank είχε αποκτήσει περίπου το 5% του μετοχικού της κεφαλαίου ως ενέχυρο σε δανεισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρόμαστε ειλικρινά, για το επίπεδο ενημέρωσης (και προβληματισμού φανταζόμαστε) του σχολιαστή μας. Δυστυχώς, σε ένα blog επαρχιακό, με τόσον λίγους "ψαγμένους" επισκέπτες όσον αφορά τα οικονομικά γεγονότα της χώρας, δεν είναι δυνατόν να "περιστρεφόμαστε" συνεχώς γύρω από τις άσχημες οικονομικές και όχι μόνον ειδήσεις. Και αναφέρουμε "λίγους", καθ' όσον όλος ο Νομός Φωκίδας έχει 40.000 κατοίκους, μαζί με τα χωριά, τις Κοινότητες και τα ημιαστικά κέντρα, ενώ η επικοινωνία και η ενημέρωση μέσω του διαδικτύου, ειδικά για τέτοια θέματα, είναι επιθυμητή μέν, αλλά ισχνή έως ελάχιστη. Θα ήταν δυνατόν να αναφέρουμε πολλές περισσότερες ειδήσεις, οι οποίες θα καταδείκνυαν την τραγική κατάσταση της χώρας, αλλά το δικό μας blog, δεν παριστά τον αναμεταδότη οικονομικών, πολιτικών και κομματικών ειδήσεων, τόσον σε πανελλαδικό, όσον και σε τοπικό επίπεδο. Απλά μεταφέρουμε τον προβληματισμό μας και την άποψή μας, μέσω άρθρων και δεν λειτουργούμε ως διαμετακομιστικός σταθμός ειδήσεων, πληροφοριών και Δελτίων Τύπου.
      Όμως,έτσι ακριβώς όπως τα περιγράφεις είναι φίλε μας και υπάρχει και αλυσίδα ολόκληρη μεγάλων επιχειρήσεων οι οποίες είναι προσδεδεμένες με τις Τράπεζες και αναγκαστικά τώρα εξαρτώμενες από το ΤΧΣ. Θα σημειώσουμε μόνον ότι σε μιά έρευνά μας για την MARFIN, έχει προκύψει εθνικό "λαυράκι" και αναγκαστικά θα επανέλθουμε προσεχώς.

      Διαγραφή
    2. η χαρα ειναι δικια μου επικουρε να διαβαζω τα γραφομενα σου
      να παρουμε το θεμα των τραπεζων μιας και ειναι γνωστη σε ισως λιγους απο εμας η πρωην ενασχοληση σου σε διαφορες θεσεις αυτων
      οι τραπεζες σκυψανε κανονικα να εξυπηρετησουν και να εξυπηρετηθουν απο το ΤΧΣ
      φυσικα τωρα ο πληρης ελεγχος ειναι σε αυτο(ΤΧΣ) τοσο των τραπεζων αρα και κατα συνεπεια της οικονομικξης πολιτικης η οποια ελεγχει και ως ηνιοχος κρατα τα ηνια οποιας αλλης πολιτικης ενεργειας ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΩΤΕΡΟ ΚΟΝΩΝΙΚΗς ΠΟΛΙΤΙΚΗς.
      μπορει να κλεισει τραπεζες,να οριζει διοικησεις,να κανει σολο παιχνιδι με τις μετοχες και να παρει πισω διπλα και τριπλα τα λεφτα που υποτιθεται εριξε αλλα τα πληρωσαμε εγω κι εσυ...και κατι ακομη
      ΣΤΙς 10 ΙΟΥΛΙΟΥ εχει αναγκαστικο πλειστηριασμο στην αμφισσα
      απο μερους τραπεζης σε ακινητο ιδιωτη επαγγελματια ο οποιος ανοιχτηκε και λογω κρισης αδυνατει να ανταπεξελθει
      η τραγικη ειρωνια ποια ειναι?
      της εν λογω οικογενειας της οποιας το οποιο ακινητο πλειστηριαζει η τραπεζα,
      η συζυγος ειναι αδελφη του ανδρα της πριν απο λιγο καιρο αδικοχαμενης γυναικας που αυτοκτονησε !!
      ξαναγραψτο ρε επικουρε...τι δεν καταλαβαινουμε πια????
      ως ποτε ???



      Διαγραφή