Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

''ΒΡΑΧΑΚΙΑ'' : ΠΟΡΤΟΚΑΛΛ'Ι ΣΗΜΑΙΑ!


Ένα (μη) φανταστικό
(μη) σενάριο...

     Σε συνέχεια της απόφασης (μέσω της Ελληνικής Επιτροπής Προστασίας της Φύσης) για την βράβευση των 4 παραλιών του Δήμου Δελφών με ''Γαλάζιες Σημαίες'' και με δεδομένη την παραφιλολογία και το παρασκήνιο προ της απονομής των βραβείων, θα προσπαθήσουμε σήμερα να ''φωτίσουμε'' το γιατί δεν συμπεριέλαβε ο Δήμος στην πρότασή του και την παραλία ''βραχάκια'' της Κίρρας.  Θεωρούμε ότι αυτό θα έπρεπε να το είχε κάνει εδώ και αρκετό καιρό, η πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού, (ολόκληρου) του Δήμου Δελφών και Αντιδήμαρχος (μόνον) της Δ.Ε. Γαλαξειδίου κα  Μάρω Γουργουρή-Τασιού, αλλά ποτέ δεν είναι αργά.  Κάποτε θα γίνει.
   Σύμφωνα με την ισχύουσα συμφωνία με το FEE (Foundation for Environmental Education), για να βραβευθεί κάποια παραλία (πλάζ) κολυμβητών με το έπαθλο της Γαλάζιας Σημαίας, από τα 41 μέλη-Κράτη του Ινστιτούτου, θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες εν δυνάμει προϋποθέσεις, οι οποίες κατά τα φαινόμενα, για μεν τις 4 άλλες και τώρα βραβευμένες παραλίες υπήρχαν, ενώ για τα ''βραχάκια'' όχι.  Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να εντοπίσουμε τι έλειπε από την παραλία της Κίρρας, το οποίο όμως είχαν οι υπόλοιπες.
Α.   Πληροφορίες για το παράκτιο σύστημα. Συνεχής πληροφόρηση κοινού με έντυπα και δραστηριότητες.  Για τα ''βραχάκια'' δεν υπάρχει καμμία πληροφόρηση.
Β.    Ποιότητα νερών η οποία να επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικές μετρήσεις.  Μη απόρριψη βιομηχανικών λυμάτων στην ακτή και σε περίπτωση αστικών λυμάτων η επεξεργασία τους να είναι σύμφωνη με Ευρωπαϊκές Οδηγίες.  Στα ''βραχάκια'' πέφτουν η Σκίτσα, ο ελαττωματικός βιολογικός της Ιτέας και το Λαρνάκι, τα δε νερά εκεί, δεν ανανεώνονται.
Γ.    Να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο χρήσης της γης και περιβαλλοντικής διαχείρισης.  Δηλ. να γίνεται περιοδικός καθαρισμός της παραλίας, να υπάρχουν αρκετοί κάδοι απορριμάτων και ανακύκλωσης και βεβαίως επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης. Επίσης να απαγορεύονται τα οχήματα, τα ζώα και η κατασκήνωση. Εξυπακούεται ότι θα υπάρχει συντήρηση κτιρίων και εξοπλισμού.  Στα ''βραχάκια'' δεν υπάρχει τίποτε από αυτά.
Δ.    Να υπάρχουν μονίμως εκπαιδευμένοι Ναυαγοσώστες, παρατηρητήριο, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.  Να υπάρχουν σχέδια για αντιμετώπιση κάποιου ατυχήματος και να υπάρχει ασφαλής δίοδος και φροντίδα για Α.Μ.Ε.Α..  Στα ''βραχάκια'' δεν υπάρχει ούτε παρατηρητήριο, ούτε ναυαγοσώστες, ούτε σωστικά μέσα και προσβάσεις για Α.Μ.Ε.Α.

  Επιπροσθέτως καλόν θα ήταν να υπάρχουν εγκαταστάσεις αναψυχής (αναψυκτήρια ή καντίνες) και ικανός χώρος για στάθμευση αυτοκινήτων, καθώς και θάλαμοι αποδυτηρίων.

   Αντιληπτόν είναι μετά από αυτά, ότι δικαίως τα ''βραχάκια'' δεν συμπεριελήφθησαν στην πρόταση του Δήμου Δελφών για ''Γαλάζια Σημαία''.
Εκτός, εκτός και εάν λέμε, υπήρχε η πολιτική βούληση προκειμένου να υποστηριχθεί μιά τέτοια παράλογη πρόταση.  Με αρκετό πολιτικό ''ρίσκο'' βεβαίως, αλλά με πασιφανή την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής απέναντι στους κατοίκους-ψηφοφόρους, να βοηθήσει την Κίρρα την ..κακομοίρα.
Αυτό όμως είναι ένα φανταστικό σενάριο, το οποίο όμως από πλευράς χρονικών προθεσμιών πλέον,  δεν υφίσταται.  Και του χρόνου λοιπόν, ας το ελπίσουμε, όταν θα είναι και παραμονές Δημοτικών εκλογών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου