Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

''ΣΚΙΤΣΑ'' : ΤΟ ΜΠΑΖΩΜΑ...

Σκίτσα, όπως λέμε ''Λιόσια''...

     Μεσημέρι Τετάρτης 19-6-2013 και ώρα 14:30' περίπου,    καταμεσήμερο. Ιτέα, περιοχή παραλίας ''Απόλαυση''.  Ένας ζεστός αέρας έχει ''οχυρώσει'' τους κατοίκους  στα σπίτια τους, όταν ξαφνικά εμφανίζεται ένας φορτωτής, ένα μηχάνημα για χωματουργικές εργασίες κι αρχίζει να σηκώνει χαλίκια από την παραλία και να τα τοποθετεί, να τα ρίχνει δηλαδή, μέσα στην καφετιά λίμνη με τα ακάθαρτα νερά, στο σημείο εκβολής του χειμάρου Σκίτσα.  Ασχολήθηκε για όση ώρα χρειάστηκε προκειμένου να ''πληγώσει'' την παραλία εμπρός από το εκεί παραλιακό κέντρο και να μεταφέρει ατάκτως και κατά την βούληση του οδηγού, την λαθραία αμμοληψία στην σχεδόν μόνιμη καφέ λίμνη ακριβώς εκεί δίπλα.
    Όσες φορές έχει υπάρξει βροχόπτωση στην περιοχή μας, σε εκείνο το σημείο καταλήγουν τα πάσης φύσεως ''καλούδια'' και λύματα από την Άμφισσα έως την Ιτέα και ενώ το θέμα έχει απασχολήσει και την Π.Ε. Φωκίδας, εν τούτοις η πληγή της Σκίτσας, εξακολουθεί να αιμοραγεί.  Όταν όμως δεν υπάρχει ποσότητα νερού, ικανή να παρασύρει τα λύματα στην θάλασσα, σχηματίζεται μιά λίμνη από τα ακάθαρτα νερά, 3-4 μέτρα βόρεια της εκεί παραλίας, μιάς και η ροή προς την θάλασσα εμποδίζεται από μιά στενή λουρίδα χαλικιών, με αποτέλεσμα τα λιμνάζοντα νερά, πέραν του αισθητικού αποτελέσματος, να είναι και εστία μολύνσεως για ότι φαντασθεί ο άνθρωπος.  Τα κουνούπια αναπτύσσονται με ρυθμούς μυδραλιοβόλου, μικροέντομα και ερπετά διάγουν βίον ...ανθόσπαρτον, τα σαπίζοντα νερά αποκτούν ένα εξόχως ειδυλλιακό βαθύ καφέ χρώμα, η δε όζουσα ατμόσφαιρα προσφέρει κάτι  ανάμεσα από χωματερή των Λιοσίων και απεριποίητες Δημόσιες τουαλέτες... Και όλα αυτά στο σημείο όπου τελειώνει η (βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία εφέτος) παραλία ''Μαϊάμι'' και αρχίζει η πολυσύχναστη παραλία, όπου και το ξενοδοχείο ''Nafsika Beach''.
    Το τελευταίο διάστημα οι περίοικοι, μή αντέχοντας τις τεταρτο-κοσμικές συνθήκες και εν όψει της θερινής περιόδου, έχουν κατ' επανάληψη απευθυνθεί στην Δημοτική Ενότητα Ιτέας ζητώντας λύση του προβλήματος, αλλά ματαίως.  Σήμερα όμως, λόγω του ότι η θερμοκρασία είναι υψηλή και σε συνδυασμό με τον ισχυρό άνεμο, το πρόβλημα γιγαντώθηκε και κάποιος από τον Δήμο, ανέλαβε την πρωτοβουλία του ''μπαζώματος'' με χαλίκια, μιάς και ο υπεύθυνος για την καθαριότητα Αντιδήμαρχος, δεν εμφανιζόταν.  Το αποτέλεσμα είναι το περιγραφόμενο :  Καταμεσήμερο, να ''ξηλώνεται'' η παραλία και να ''μπαζώνεται'' η λίμνη.  Όταν δε κατά την κρίση του χειριστή του μηχανήματος, ο στόχος επετεύχθη, ανεχώρησε ανενόχλητος, όπως ακριβώς είχε έλθει.  
    Βεβαίως, το πρόβλημα δεν λύθηκε, τα νερά δεν εξαφανίστηκαν και τα κουνούπια δεν θα πάνε αλλού.  Όσον αφορά την δυσοσμία, θα φανεί το βράδυ από τα ...ευχαριστήρια των περιοίκων.  
   Το επόμενο βήμα φανταζόμαστε ότι θα είναι, η γραπτή καταγγελία της υπάρχουσας κατάστασης από τους εκεί κατοίκους, προς την Περιφέρεια και γιατί όχι και προς τον Εισαγγελέα και τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.  Η δε Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, ως χειριστής του θέματος των Γαλάζιων Σημαιών στην χώρα μας, δεν θα αισθανθεί και τα καλύτερα, έναν μήνα μετά την απονομή του βραβείου στην παραλία ''Μαϊάμι'' της Ιτέας!
(φωτο: αρχείο iteanet.blogspot)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου