Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

ΘΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ & ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ


Πανσέληνος

    Σήμερα έχουμε την μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα του χρόνου.  Από σήμερα το βράδυ όμως,  όπως περιγράφουν οι φυσικοί και τα ημερολόγια, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το ''μεγάλωμα'' της νύχτας σε βάρος της ημέρας, μιάς και το προηγούμενο βράδυ, ήταν το μικρότερο σε διάρκεια, από τα βράδια  όλου του χρόνου.  Θερινό ηλιοστάσιο λοιπόν και το καλοκαίρι κάνει και επίσημα την εμφάνισή του. 
   Σύμπτωση είναι και το ότι εφέτος, έχουμε σχεδόν ταυτόχρονα με το θερινό ηλιοστάσιο και την Πανσέληνο του Ιουνίου (αύριο Κυριακή), με το Φεγγαράκι μας να βρίσκεται στο περίγειό του και να μας φαντάζει μεγαλύτερο από ότι είναι.
   Ακόμα καλύτερα όμως, γιατί μαζί με την αύξηση της θερμοκρασίας των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, οι κάτοικοι των αστικών κέντρων θα έχουν την ευκαιρία να εκδράμουν στις παραλίες, προκειμένου να δροσιστούν, να ξεκουραστούν και να διασκεδάσουν, με αποτέλεσμα την ...τόνωση των αγορών, περιοχών όπως η δική μας.  
    Στην πόλη μας και στην ευρύτερη περιοχή,  έχουν έρθει επισκέπτες, αλλά δεν είναι δυνατόν να συγκριθεί η σημερινή κίνηση με αντίστοιχες προηγουμένων ετών.  
Οι λόγοι γνωστοί και ευνόητοι.
    Θα γεμίσουν όμως και οι παραλίες και τα παραλιακά καταστήματα (αυτά, ειδικά τα βράδια), μιας και εδώ στην Ιτέα, έχουμε το προνόμιο σαν τοποθεσία, να έχουμε άπλετο, νότιο θαλασσινό ορίζοντα και το Φεγγάρι στα ''γεμάτα'' του, να είναι κυριολεκτικά στο ''πιάτο''.  Αλησμόνητες είναι κάποιες  τέτοιες παλαιότερες καλοκαιρινές βραδιές, με την πανσέληνο, να μην ''αφήνει'' τους θαμώνες της παραλιακής να πάνε για ύπνο.  Ειδικά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία Ιτιώτες και μή, θα ενθυμούνται, εκείνες τις μεταμεσονύχτιες ώρες με αεράκι, όταν απολαμβάναμε από την μεγάλη ταράτσα στο παλιό Roof Garden του Ξενοδοχείου ''Γαλήνη'', εκείνη την σιωπηλή μυσταγωγία του παντρέματος του ασημένιου φεγγαρόφωτου, με τον μικρό κυματισμό της θάλασσας...   Ευλογία!

  
 Καλό τριήμερο και καλό καλοκαίρι σε όλους!...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου