Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ : ΚΑΙ ΤΩΡΑ ;..


                                                                       Η Ευρώπη ανησυχεί.  Εμείς;

      Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Ε.Κ.Τ.) προετοιμάζεται για τα χειρότερα, ενώ αναμένεται η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας.  Είχαμε επισημάνει την κρισιμότητα της κατάστασης με την χρηματοδότηση από πλευράς της Ε.Κ.Τ.των Ομολόγων των προβληματικών χωρών της Ευρωζώνης.  Η ακροαματική διαδικασία και οι καταθέσεις των απόψεων ενώπιον του Δικαστηρίου, έχουν περατωθεί και αναμένεται πλέον η απόφαση.  Ασκούνται δε πιέσεις, να μην ανακοινωθεί, πριν από τις Γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
   Όλοι έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο καλείται να λύσει (;) το Γερμανικό Δικαστήριο.  Και όλοι προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.  Οι μόνοι οι οποίοι δεν έχουμε αντιληφθεί περί τίνος πρόκειται, είμαστε εμείς, εδώ στην Ελλάδα.  Και παρ' ότι είμαστε το κέντρο του προβλήματος, συμπεριφερόμαστε ωσάν να μην μας αφορά, να είναι κάτι ξένο για εμάς και ότι η οποιαδήποτε εξέλιξη στην Ε.Κ.Τ. δεν θα επιρρεάσει την χρηματοδότησή μας.  Επί της ουσίας όμως, οι μόνοι επί των οποίων θα επιπέσουν τα οποιαδήποτε άσχημα αποτελέσματα, είμαστε εμείς! Πρωτίστως εμείς και μετά όλοι οι άλλοι!  Και οι αερολογίες του τύπου ''τώρα είμαστε δυνατοί'' ή ''απο τις αρχές του 2014 η ανάκαμψη'', είναι για λαϊκή κατανάλωση προς ανίδεους ψηφοφόρους.  
Εμάς αντιθέτως, αυτή την στιγμή μας ενδιαφέρει και μας απασχολεί ο ''ψυχασθενής'' της Υγείας, ο ''γόνος'' της Εργασίας, ο αντιπρόεδρος του 4% και η πρόσφατη ανακάλυψή μας : η ανεργία!
  Εδώ κυριολεκτικά ισχύει η λαϊκή παροιμία : ''Η κούνια που μας κούναγε!...''

*******************************************************************************************


Για απρόβλεπτες εξελίξεις στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων προετοιμάζεται η ΕΚΤ – Στόχος να θωρακιστεί καλύτερα ενόψει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου – Το «ευρωπαϊκό QE» σχεδιάζουν οι οικονομολόγοι

29/06/13 - 21:10

Σύμφωνα με τον εν λόγω δημοσίευμα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle η κατάσταση στην ευρωζώνη παραμένει σοβαρή, καθώς συνεχίζεται η ανοδική πορεία των επιτοκίων για ιταλικά και ισπανικά ομόλογα. Το ενδεχόμενο το γερμανικό Δικαστήριο να αποφανθεί πως είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα της Γερμανίας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, αναγκάζει τον Mario Draghi  να προετοιμάσει εναλλακτικές λύσεις. Μία από αυτές είναι η επέκταση σε όλες τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης του ΟΜΤ που σήμερα προβλέπει την αγορά ομολόγων μόνο προβληματικών χωρών από τον ESM, κατόπιν αίτησής τους. Στην ορολογία των ειδικών γίνεται λόγος για quantitative easing (QE), το οποίο προβλέπει τη διοχέτευση χρήματος σε όλο το σύστημα. Είναι η στρατηγική που ακολουθεί εδώ και χρόνια η αμερικανική Fed.
Το εν λόγω σχέδιο βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία της επεξεργασίας από ομάδες εργασίας της ΕΚΤ και δεν είναι δημοσιεύσιμο, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle το «ευρωπαϊκό QE» που φέρονται σχεδιάζουν οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ βρίσκεται ακόμη σε θεωρητικό στάδιο, ωστόσο η ύπαρξή του καταδεικνύει την αγωνία που επικρατεί σήμερα στα διευθυντικά κλιμάκια της «ευρωτράπεζας».
«Το ΟΜΤ στη σημερινή του μορφή είναι τίγρης χωρίς δόντια, καθώς το γερμανικό κοινοβούλιο δεν πρόκειται να εγκρίνει πριν από τις γερμανικές εκλογές ενδεχόμενο αίτημα για βοήθεια προς τον ESM», εκτιμά ο Γιόαχιμ Φελς, επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley και προσθέτει: «Η ΕΚΤ γνωρίζει ότι δεν θα μπορούσε σήμερα να κάνει χρήση του ΟΜΤ, ακόμη και εάν ο Draghi το ήθελε. Για τον λόγο αυτόν χρειάζεται ένα διαφορετικό εργαλείο».
Η αγορά ομολόγων από όλες τις χώρες της ευρωζώνης και όχι μόνο από τις προβληματικές είναι το εναλλακτικό εργαλείο που μελετά η ΕΚΤ. Και αυτό γιατί η ΕΚΤ έχει το δικαίωμα να αγοράσει ομόλογα από τις 17 χώρες στο πλαίσιο των νομισματικών της αρμοδιοτήτων και στόχων. Αυτό βέβαια θα ανάγκαζε την ΕΚΤ να θέσει ποσοτικά όρια στο πρόγραμμα, προκειμένου να μην κατηγορηθεί για «χρηματοδότηση κρατών», κάτι που απαγορεύει το καταστατικό της.Αλλά όλα αυτά συνιστούν ακόμη ασκήσεις επί χάρτου. Και όπως επισημαίνει ο Γιόαχιμ Φελς «η ΕΚΤ θα πρέπει να εξαντλήσει πρώτα όλα τα συμβατικά μέσα που διαθέτει. Με λίγα λόγια να μειώσει ακόμη περισσότερο το βασικό επιτόκιο.

www.bankingnews.g
r

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου