Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Δ.Ε. ΙΤΕΑΣ : ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΕΩΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΦΟΙΝΙΚΟΕΙΔΩΝ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                   ΙΤΕΑ 08/04/2016 
ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΑΛΙΕΙΑΣ & ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΒΕΒΛΗΜΕΝΑ ΦΟΙΝΙΚΟΕΙΔΗ

Ο Δήμος Δελφών συνεχίζει τις παρεμβάσεις του στα φοινικοειδή της περιοχής στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης που εφαρμόζει τους τελευταίους μήνες για την πρόληψη & τον περιορισμό της εξάπλωσης του εντόμου Rhynchophoruw Ferrugineus (Κόκκινο Σκαθάρι). Οι παρεμβάσεις συνεχίζονται απρόσκοπτα και εντατικοποιούνται ενόψει της θερινής περιόδου.
Λόγω τους μεγάλης γεωγραφικής διασποράς των φοινίκων στον Δήμο Δελφών και τους μίξης δημοσίων και ιδιωτικών χώρων δεν είναι δυνατόν με μονομερείς ενέργειες τους Πολιτείας (Δήμος, Περιφέρεια) να υπάρχει η επιθυμητή αποτελεσματικότητα στην επισκόπηση, την πρόληψη και την καταπολέμηση του σημαντικού αυτού εχθρού.
Παρά τους επανειλημμένες συστάσεις και τους κατ’ ιδίαν ενημερώσεις του Δήμου Δελφών σε ιδιώτες που έχουν στην κατοχή τους φοίνικες, καθ’ όλη τη διάρκεια των χειμερινών μηνών , όπου το έντομο δεν κυκλοφορεί, παρατηρούμε σήμερα ότι οι πιο πολλοί ιδιώτες δεν έχουν προβεί τους ενέργειες που προβλέπονται για τον περιορισμό τους εξάπλωσης του εντόμου.
Η κινητοποίηση- ευαισθητοποίηση των πολιτών κατά το μέγιστο δυνατό, με έμπρακτη συνδρομή τόσο στη διάδοση των σωστών πληροφοριών όσο και των άμεσων ενεργειών τους κρίνεται απαραίτητη και πολύτιμή.
Οι ιδιοκτήτες φοινίκων, στην ευρύτερη περιοχή Ιτέας- Κίρρας- Γαλαξειδίου- Χρισσού- Άμφισσας καλό θα ήταν προληπτικά (ασχέτως συμπτωμάτων) να κάνουν χρήση κατάλληλου φυτοπροστατευτικού υλικού σε υγιή δένδρα (με λούσιμο, δηλ. χαμηλής πίεσης, όχι ψεκασμό, του κεντρικού ανώτερου τμήματος τους στεφάνης /καρδιά/ )  κατά του εντόμου – ρυγχοφόρου σε συνεννόηση με τον γεωπόνο τους.  Επιπρόσθετα, το ταχύτερο δυνατό, οι ιδιώτες να προβούν σε απομάκρυνση των προσβεβλημένων δένδρων.
Εάν οι ιδιώτες δεν εντατικοποιήσουν τις δικές του προσπάθειες τότε το έντομο δεν θα μπορέσει να περιοριστεί.
Είναι απαραίτητη και πολύτιμη η ευαισθητοποίηση, επαγρύπνηση, σωστή πληροφόρηση και έμπρακτη συνδρομή και των δημοτών κατόχων φοινίκων.
Τέλος, επισημαίνεται ότι η οποιαδήποτε αγορά φοίνικα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο από πιστοποιημένο Φυτώριο, που διαθέτει το φυτό με «Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο».
ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ
Η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΠΙΛΑΛΑ- ΤΣΑΚΙΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου