Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Cine Itea : ΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΒΩΤΟΣ


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ
Παρασκευή 8/4 στις 9μμ
και
Σάββατο 9/4 στις 8μμ
Το αριστούργημα του Αλεξάντερ Σοκούροφ «ΡΩΣΙΚΗ ΚΙΒΩΤΟΣ»
Το trailer της ταινίας: https://www.youtube.com/watch?v=_mcqVodC8xo
Η ΡΩΣΙΚΗ ΚΙΒΩΤΟΣ είναι το μουσείο ΕΡΜΙΤΑΖ της Πετρούπολης που το 2014 γιόρτασε τα 250 χρόνια από την ίδρυσή του, αλληγορικά μια κιβωτός που περιέχει και διαφυλάσσει τη Ρώσικη Ιστορία.
Ένας Ρώσος αφηγητής (είναι ο ίδιος ο Σοκούροφ), τον οποίο δεν βλέπουμε ποτέ, συναντιέται κατά παράδοξο τρόπο με ένα Γάλλο διπλωμάτη του 18ου αιώνα και διασχίζουν μαζί το Μουσείο του Ερμιτάζ (εκεί ήταν και τα Χειμερινά Ανάκτορα της Πετρούπολης). Σε τούτη την «κιβωτό» της παγκόσμιας τέχνης και της συλλογικής μνήμης, διατρέχοντας τις αίθουσες του μουσείου, ο Σοκούροφ αναπαριστά ιστορικά γεγονότα, συγκρούσεις, ίντριγκες από την εποχή του Πέτρου και της Μεγάλης Αικατερίνης μέχρι την πτώση των Ρομανόφ. Παράλληλα από μπροστά μας περνάνε οι εποχές, οι άνθρωποι, οι καλλιτεχνικές τάσεις. Περνάνε συμπεριφορές, έρωτες, διασκεδάσεις….
Και όλα αυτά σε μια συνεχόμενη αδιάσπαστη κίνηση. Γιατί αυτή η ταινία έχει μια απόλυτη πρωτιά στην ιστορία του κινηματογράφου: γυρίστηκε σε μία και μοναδική μέρα με μία και μοναδική λήψη! Προηγήθηκαν βέβαια μήνες προετοιμασίας και προβών. Στην ταινία πήραν μέρος 867 ηθοποιοί, περισσότεροι από 1000 κομπάρσοι, τρεις συμφωνικές ορχήστρες, αναρίθμητα κοστούμια και περούκες της εποχής.
Ο Mikhail Piotrovsky-Διευθυντής του Μουσείου Ερμιτάζ και πρωταγωνιστής της ταινίας - αναφέρει χαρακτηριστικά: « Το μουσείο ξαναήρθε στη ζωή. Η ιστορική μνήμη που είναι παρούσα κάθε στιγμή μέσα στις αίθουσες και στους ανοιχτούς χώρους, πήρε σάρκα και οστά με τις δυνατές, ιδιόμορφες εικόνες του Αλεξάντερ Σοκούροφ. Η ταινία είναι ταυτόχρονα ιδιαίτερα ψυχαγωγική και αφάνταστα όμορφη».
Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας έγινε στο Φεστιβάλ Κανών 2002 ενώ συμμετείχε στα μεγαλύτερα Αμερικάνικα φεστιβάλ και σε πολυάριθμα Ευρωπαϊκά (Στοκχόλμη, Σαν Σεμπάστιαν, Γκέτεμποργκ, Βρυξέλλες, Κάρλοβι Βάρι, Ρόττερνταμ), στο Τόκυο αλλά και στο Σαο Πάολο. Ο Μάρτιν Σκορτσέζε στήριξε από την αρχή το όραμα του Σοκούροφ μετέχοντας στην συμπαραγωγή. Η ταινία, εκτός από καλλιτεχνική, είχε και τεράστια εισπρακτική επιτυχία σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΚΡΙΤΙΚΟΙ:
«Ένα από τα πιο εκπληκτικά φιλμ όλων των εποχών. Η τελική σκηνή κόβει την ανάσα… » Chicago Sun
«Ασύγκριτη δεξιοτεχνία» Περιοδικό TIME
«Μια υπεροχή πράξη δημιουργίας, μια παράξενη ιστορική οφθαλμαπάτη» NEW YORK TIMES
«Το πρώτο αυθεντικό αριστούργημα του 21ου αιώνα..» Washington Post
«Ανοίγει νέους δρόμους στην κινηματογραφική γραφή…» El Pais


1 σχόλιο:

  1. Πολύ μεγάλη διαφορά θεματολογίας απο την Κ.Λ.Αμφισσας.Μπράβο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή