Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ - Φωτογραφίες

Εθνική μνήμη
   Κόσμημα! Ένα ανεξίτηλο, ένα απερίγραπτα αληθινό κόσμημα, εφώτισε εχθές με την λάμψη του, την καταλασπωμένη και θολωμένη από την επικρατούσα σήμερα νοοτροπία ιστορική ελληνική πραγματικότητα, από τις αρχές του 19ου αιώνος έως και σήμερα. Ένα πολύπλευρο, πολυσχιδές και ποικιλόμορφο κόσμημα, του οποίου η ανεύρεση, συντήρηση, επεξεργασία και επιμέλεια, δεν ήταν και δεν είναι συμπτωματική, επιπόλαια και ανέξοδη. Απεναντίας. Πρόκειται για την προσπάθεια δεκαετιών για τον εντοπισμό, απόκτηση και συντήρηση αντικειμένων, εγγράφων, όπλων και στολών και η οποία προσπάθεια ήταν και εξακολουθεί να είναι (διότι συνεχίζεται) και χρονοβόρα και κοστοβόρα. Των δε αυθεντικών ιστορικών τεκμηρίων η συλλογή, έχει ήδη αναγνωρισθεί και εκτιμηθεί, από κρατικούς φορείς και διάφορες πόλεις, πόλεις οι οποίες εκλιπαρούν τον ολιγοήμερο δανεισμό τμημάτων της και τα οποία εκθέτουν για τους κατοίκους τους. Πόλεις πολλές, εκτός από...


  Μεσημέρι στην Άμφισσα, Κυριακή 12 Μαΐου 2019 και στο ισόγειο μιας διωρόφου οικοδομής σε μια μικρή οδό της πόλεως, εγγύς του Δημαρχείου, έγιναν τα εγκαίνια της εκθέσεως ιστορικών κειμηλίων του γνωστού Αμφισσέα συλλέκτη Αντωνίου Μόσχου. Ο χώρος έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε, να εκτεθούν όσον το δυνατόν περισσότερα από τα αντικείμενα της συλλογής του Αντωνίου Μόσχου, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο την εντύπωση στον επισκέπτη, ότι δεν ευρίσκεται σε κάποιο Μουσείο, ή σε κάποιον μουσειακό χώρο, αλλά ότι “κολυμπάει” μέσα στην ελληνική ιστορία των δυο τελευταίων αιώνων, με τα πειστήριά της, να ασφυκτιούν τριγύρω του. Τοίχοι και δάπεδα αυτού του ισογείου, έχουν καλυφθεί από βιτρίνες, οι οποίες είναι ασφυκτικά γεμάτες με πάσης φύσεως αντικείμενα από όλες τις μετά την επανάσταση του 1821, ιστορικές περιόδους. Σύμφωνα δε με τον ίδιο τον συλλέκτη Αντώνιο Μόσχο, τα παρουσιαζόμενα σήμερα κειμήλια σε αυτό το ιδιωτικό του Μουσείο, είναι μόλις το 1/3 των υπαρχόντων στην κατοχή του. Και ότι η αναζήτηση μεγαλυτέρου χώρου για την μόνιμη έκθεσή τους, εξακολουθεί να είναι το ζητούμενο από αυτόν. 
Και όπως είναι γνωστόν, η άρνηση των τοπικών “αρμοδίων” για την αρωγή του Δήμου στην προσπάθειά του αυτή, έχει φέρει τα γνωστά (και σημερινά) αποτελέσματα. Διότι, κατά το κοινώς και παλαιόθεν λεγόμενον, “ουδείς Προφήτης στον τόπο του”...
  Πλήθος κόσμου ετίμησε τον Αντώνη Μόσχο κατά την εχθεσινή τελετή των εγκαινίων του Μουσείου “Ευάγγελος Αντ. Μόσχος”. Με συγχαρητήρια και ευχές για καλή δύναμη στην συνέχιση της προσπάθειάς του, ενώ στο πλευρό του συλλέκτη ευρέθησαν και οι δυο επώνυμοι συλλέκτες της περιοχής μας, ο Γεώργιος Κουτσοκλένης από τον Άγιο Γεώργιο (και διαμένων στον Ελαιώνα) και ο Λουκάς Παπαλεξανδρής από την Αράχωβα.
  Περιγραφή των εκθεμάτων δεν είναι δυνατόν να γίνει από εμάς. Απλά καταθέτουμε μόνον τον σεβασμό μας, μαζί με τόσους άλλους από την ευρύτερη περιοχή μας, στον φίλτατο Αντώνιο Μόσχο, ως ελαχίστη ένδειξη τιμής σε αυτόν τον ταπεινό και πατριώτη Έλληνα, για την επιμονή και την παρατεταμένη προσπάθειά του, σε αυτό το “ακριβοπληρωμένο μεράκι” του.


Θεωρούμε δε ότι, το συγκεκριμένο Μουσείο, θα πρέπει να το επισκεφθούν άπαντες, γνωρίζοντες και μη την ελληνική ιστορία.
  

 Γεώργιος Κουτσοκλένης - Λουκάς Παπαλεξανδρής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου