Κυριακή 19 Μαΐου 2019

"Στον τελειωμό της Άνοιξης"

Του καιρού ασυναρτησίες
Κατεβαίνοντας νύχτα από Δεσφίνα με τον Μακρανικόλα στην μέση και τον Μωριά απέναντι
φωτογραφία Πάνος Καλαφάτης 11-5-2019

   "Δεν είν' Άνοιξη ετούτη εδώ.  Δεν ήτανε ξανθός ο φετεινός Απρίλης, ούτε και είναι μυρωδάτος ο τωρινός Μάης.  Που μπατάρισε απ' τα μισά του και πάει για το τέλος του κι ακόμα τον ήλιο τον αποζητάμε.  Δυό-τρείς φορές τον είχαμε πρωϊνό και μεσημέρι, μα κι εκείνες τις λίγες φορές, σα νάτανε θυμωμένος μαζί μας και μόλις έγερνε κατά την δύση μεριά, κατά την Γκιώνα, άφηνε ξοπίσω του μια ψυχρούλα λες κι είχαμε προχωρημένο φθινόπωρο.


   Δεν είν' Άνοιξη ετούτη εδώ. Κι ας είμαστε δυο μέρες πριν απ' τ' Άϊ-Κωνσταντίνου. Αλλά τούτη εδώ η θολούρα απ' τον ουρανό και η κουβέρτα απ' το κρεββάτι, δεν λένε να φύγουν.  Πότε φρεσκάρει η θάλασσα, πότε το βοριαδάκι σηκώνει μπουφάν, αλλά το χειρότερο είναι αυτή η χαμηλή κι αταίριαστη για την εποχή αραιή συννεφιά, πούχει θρονιαστεί εφέτος από πάνω μας και που το θαμπωμένο μαγιάτικο φως που περνάει από μέσα της, δε βοηθάει την πλάση να συνέλθει, ν' αναζωογονηθεί, ν' ανοίξει.

  Ξεγελαστήκαν' όλοι κι όλα μ' εκείνες τις ζέστες του Φλεβάρη κι αναθαρρήσανε πιστεύοντας ότι η άνοιξη ερχότανε φουριόζα και πιο γρήγορα απ' τις μέρες της.  Αλλά ο Μάρτης, τα πισωγύρισε όλα.  Κι όχι μόνον αυτός. Το δρόμο και την ταχτική του ακολουθήσανε, τόσο ο Απρίλης, όσο κι ο μέχρι σήμερα Μάης, κάνοντας την φετεινή άνοιξη, ακόμα και στα τελέματά της, να μοιάζει με φθινόπωρο.

  Κι αν κρατήσει ακόμα καμμιά βδομάδα ετούτη εδώ η θολούρα και φύγει ο Μάης ξεγελώντας ακόμα και τα χελιδόνια, τότε, όπως λένε κι οι παλιότεροι, το καλοκαίρι θάναι τζαναμπέτικο. Υγρό, καυτό και αλλοπρόσαλλο. Έτσι λένε.

  Ας στρώσει μονάχα ο Ιούνης, για να δέσουν τα ξινά κι ο ελιόκαρπος στο λόγγο.  Για ν' αρχίσουν τα μπάνια και οι κρουαζιέρες, για ν' αρχίσουν να γεμίζουν τα βράδια τα παραλιακά μαγαζιά και για ν' ξεκινήσουν και τα καλοκαιρινά πανηγύρια απ' το Σάλωνα, το Χρισσό, το Γαλαξείδι και την Ιτέα.
Γιατί έχουμε δρόμο μπροστά μας, έχουμε καλοκαίρι πούρχεται. Κι ας ήταν μουντός κι ο Απρίλης κι ο Μάης.  
Ας στρώσει μονάχα ο Ιούνης..." 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου