Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

"ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ" : ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ


Φορέας Διαχείρισης Κορινθιακού Κόλπου
Άμφισσα 09.5.2019
Ο Κορινθιακός Κόλπος με την μεγάλη του αξία και σημασία μετά από πολυετείς και συντονισμένες προσπάθειες φορέων περιμετρικά αυτού αναγνωρίσθηκε ως θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή και εντάχθηκε στις περιοχές Νatura 2000.
Άμεση συνέχεια της αναγνώρισης αυτής ήταν η σύσταση του φορέα διαχείρισης με την υπουργική απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρχές Φεβρουαρίου. Η προσωρινή έδρα του φορέα είναι η Κόρινθος
και αποτελείται από επταμελές συμβούλιο με τακτικά και Αναπληρωματικά μέλη, (τακτικό μέλος είναι από την Ιτέα ο κ. Τάσος Δροσόπουλος, ως εκπρόσωπος των Μη Κυβερνητικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.)).
Οι αρμοδιότητες του φορέα σύμφωνα με τον ν. 4519 / 2019 είναι αυξημένες αναφορικά με την προστασία των προστατευόμενων ειδών ( δελφίνια, ποσειδωνία κοράλλια, πτηνά) και περιλαμβάνει τον έλεγχο των περιοχών από παράνομη Αλιεία την γνωμάτευση για την αδειοδότηση οποιασδήποτε δραστηριότητας μέσα και γύρω από τον κόλπο. Περιλαμβάνει στις ζώνες προστασίας την Αλυκή Αιγίου και την Ακροκόρινθο, υδροβιότοπους με σημαντική αξία.
Ο φορέας εκπονεί σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως Ο Σύνδεσμος περιβαλλοντικής και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου "Ο ΑΡΙΩΝ» ΣΠΟΑΚ - όπου και αντιπροσωπεύεται ο Δήμος μας με την υπ' αριθμόν 320/17.07.2018 απόφαση του Δ.Σ.- , Περιφέρειες Περιβαλλοντολογικές Οργανώσεις σχέδια δράσεων προστασίας , ενημερώσεις σχολείων , ημερίδες και οτιδήποτε αναδεικνύει την σπουδαιότητα της ύπαρξης της «μικρής Μεσογείου» όπως αναφέρεται ο Κορινθιακός. Σε συνεργασία και αυτό καθιστά εξόχως σημαντικό το έργο του με την επιστημονική κοινότητα μπορεί να προτείνει μέτρα προστασίας των προστατευόμενων ειδών έως και απαγορεύσεις όπου και για όσο χρειάζεται προκειμένου να ανακάμψουν τα είδη που προστατεύονται από την νομοθεσία βοηθώντας στην διατήρηση της βιοποικιλότητας αλλά και της ανάδειξής του ως θεματικό τουριστικό προορισμό με τις συνέργειες φορέων για την δημιουργία τεχνητού υφάλου.
Πολλά προβλήματα λόγω και του ανάγλυφου των ακτών του παρουσιάζονται στο Βόρειο μέρος του κόλπου στην Στερεά. Μεγάλες βιομηχανίες, μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας , υποδομές όπως βιολογικοί που υπολειτουργούν δημιουργούν εκ των πραγμάτων την ανάγκη ουσιαστικής λειτουργίας με την συμβολή του φορέα Διαχείρισης στην πλευρά μας.
Είναι αδήριτη ανάγκη να λάβουμε τις ανάλογες πρωτοβουλίες και να διεκδικήσουμε την μόνιμη έδρα του φορέα στο Δήμο μας.


Παναγιώτης Ταγκαλής

Υποψήφιος Δήμαρχος Δ.Δελφών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου