Τρίτη 21 Μαΐου 2019

ΣΤΟ ΝΗΣΑΚΙ "ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ" - Φωτογραφίες

Διατηρώντας το έθιμο
      Όπως έπρεπε και όπως συνηθίζεται από ανεγέρσεως ετούτης εδώ της μικρής εκκλησίας, επάνω στην νησίδα στην είσοδο του λιμένα της Ιτέας : Να τελείται λειτουργία αυτήν την ημέρα, με εκκλησίασμα, κατοίκους και φίλους της Ιτέας. 
   Των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας και το ολόλευκο εξωκκλήσι, είχε την τιμητική του.  Από ενωρίς το πρωΐ, επιβιβάσθησαν στο ομώνυμο νησάκι, ιερέας και η Εκκλησιαστική Επιτροπή του ναού Αγίου Χαραλάμπους της Ιτέας (όπου υπάγεται ο ναΐσκος)
και μετά από τις σχετικές προετοιμασίες, άρχισε να τελείται η μοναδική εντός του έτους καθιερωμένη λειτουργία, στην μνήμη των δυο αγίων.  Ενώ οι συνεχείς μέσω θαλάσσης αφίξεις επισκεπτών και προσκυνητών, εδημιούργησαν με την πρόοδο της ημέρας, ένα πολυπληθές εκκλησίασμα.
  Όμορφη η ημέρα σήμερα, Τρίτη 21η Μαΐου 2019.  Φωτεινή και δροσερή.  Με την ηλιοφάνεια να είναι ικανοποιητική, αλλά με την αυξομειούμενη ένταση του ανέμου, να ανησυχεί περισσότερο τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, τους επιφορτισμένους με την ασφαλή διακίνηση των επιβατών με την μεγάλη βάρκα (λάντζα) του καπτα - Μήτσου, παρά τους επισκέπτες της μικρής εκκλησίας.
Για αυτό και μετά από την λήξη της λειτουργίας και την διανομή της αρτοκλασίας, η παραμονή στο νησάκι και η αποχώρηση όλων, ήταν γρήγορη, σε σύγκριση με αντίστοιχες άλλων ετών.  
Εξ άλλου, την προηγουμένη ημέρα το απόγευμα, λόγω ανέμου, δεν κατέστη δυνατή η προσέγγιση της βάρκας με τον ιερέα, για την τέλεση του εσπερινού.

  Το έθιμο όμως, ετηρήθη για μια ακόμη φορά.  Και το πεντακάθαρο μαζί με τον προαύλιο χώρο του εξωκκλήσι (από την προ ημερών δράση των προσκόπων), "έζησε" την ημέρα του.
Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες!
Χρόνια Πολλά Ελένη και Κωνσταντίνε!

Η νησίδα Άγιος Αθανάσιος
Οι εκ των προσκυνητών επιβαίνοντες 
Νικόλαος Βούλγαρης - Ιωάννης Πολυζώης - Κων/νος Λιδωρίκης
Ο καπτα - Μήτσος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου