Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ

 Στην λίμνη Κρεμαστών
   "Μαζευτήκανε καμιά 20αριά νοματαίοι. Όλοι απ' τα τριγύρω χωριά του Δήμου Αγράφων κι εκεί, τηρώντας από ψηλότερα, απάνω από τη γέφυρα Επισκοπής στην λίμνη Κρεμαστών, που παγωμένη κι ακύμαντη, απλωνόταν προς τα δυτικά, βλέπανε τους 5 (πέντε) πιτσιρικάδες που πασχίζανε μέσα στο νερό, να πιάσουνε το σταυρό που πέταξε απ' την γέφυρα ο παπάς.  Ήταν εκεί ο Δήμαρχος, καμπόσοι δημοτικοί σύμβουλοι, μερικοί κοντοχωριανοί και τέσσερις παπάδες.  Κι από αυτούς ο ένας, αυτός ο παπάς πούκανε το κουμάντο, καλού-κακού, έδεσε και τον σταυρό με τριχιόσπαγγο, μπας και δεν τον πιάνανε οι βουτηχτάδες, για να τον μαζέψει πάλι απάνω.

  Πρωΐ Κυριακής, Θεοφάνεια στ'Άγραφα, με το έθιμο να κρατάει γερά και το ψωφόκρυο να παίρνει κεφάλια. Κι αφού συγχαρήκανε τον νικητή κι όλους εκείνους που αψηφίσανε την ζεστασά του καφενείου και βουτήξανε με τα ρούχα στα νερά της λίμνης, κόψανε και την βασιλόπιτα για τη νέα χρονιά, με τον Δήμαρχο να εύχεται τα καλύτερα.
   Δεν ήτανε να κάτσεις και πολύ εκεί πάνω στη γέφυρα.  Ο ήλιος είχε δόντια κι οι λιγοστοί φερτοί από θελησιμιού τους εκεί, τιμώντας την γιορτή και την ημέρα, δεν έβλεπαν την ώρα να φύγουν.  
Με τούτα και μ' εκείνα όμως, η παράδοση τηρήθηκε. Κι ετούτη εδώ η εξώκοσμη και πανέμορφη ορεινή εσχατιά της χώρας, ανήμερα των Θεοφανείων δεν έπαψε να φωνάζει : 
Εδώ είναι τ' Άγραφα κι ετούτη εδώ η ιστορία μας!"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου