Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

(τέως) ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΕΩΝ : (νυν) ΑΠΟΘΗΚΗ...

Όταν η αλατιέρα, χιονίζεται...
   Όταν  ο Καποδιστριακός Δήμος Καλλιέων, εδιοικείτο από εντόπιους αιρετούς, γνώστες του περιβάλλοντος, του πολιτιστικού προϊόντος και της τοπιο-γεωγραφίας της περιοχής, της οριζόμενης από την Γκιώνα, την Οίτη και τα Βαρδούσια, σαφώς υπήρχε σε εκείνους τους τοπικούς άρχοντες, τόσον η γνώση, όσον και η άποψη για τις επικρατούσες κλιματολογικές συνθήκες στην περιοχή τους. Με συνέπεια, να έχουν φροντίσει από καιρού, για την προμήθεια και τον εξοπλισμό του Δήμου τους, ούτως ώστε κατά την διάρκεια του χειμώνος και για οποιονδήποτε λόγο, να μην αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα επικοινωνίας  και να μην αποκόπτονται μεταξύ τους και με το εθνικό οδικό δίκτυο, όλες οι τοπικές κοινότητες.
 Ο εξοπλισμός δηλαδή του τότε Δήμου, ειδικά για την αντιμετώπιση χιονοπτώσεων, ήταν άρτιος και ανά πάσα στιγμή διαθέσιμος για την αποκατάσταση προβλημάτων.

  Ήλθε όμως η λαίλαπα "Καλλικράτης" και ισοπέδωσε την ανεξαρτησία, την αυτάρκεια και τον αναπτυξιακό προσανατολισμό του Δήμου Καλλιέων, μετατρέποντάς τον σε ένα από τα υποζύγια, τα "αιχμαλωτισμένα" στο άρμα του Δήμου Δελφών.  Ο μικρός και πανέμορφος Δήμος, μετετράπη σε Δημοτική Ενότητα, με τα περιουσιακά του στοιχεία να αποτελούν πλέον τα "πάγια" του Δήμου Δελφών, την διαχείριση, διάθεση και εποπτεία των οποίων έχει πλέον, το υδροκέφαλο "κράτος" της Αμφίσσης.

  Την ίδια τύχη είχαν και πολλά άλλα περιουσιακά στοιχεία, άλλων Καποδιστριακών Δήμων, των οποίων η υποχρεωτική συγχώνευση στο έκτρωμα "Καλλικράτης" τους μετέτρεψε σε Δ.Ε., υπάκουες στα κελεύσματα και τις ανάγκες της δημοτικής αρχής.  Με την διασπορά αυτών των παγίων περιουσιακών τους στοιχείων ανά την επικράτεια του νέου Δήμου, να γίνεται πάντα σύμφωνα με τις αποφάσεις των "αρμοδίων".

  Στον τέως Δήμο Καλλιέων λοιπόν, υπήρχε ο άρτιος εξοπλισμός για την αντιμετώπιση εντόνου χιονοπτώσεως.  Και σήμερα, ανάμεσα στην "Σοφία", τον "Τηλέμαχο" και την επερχόμενη "Υπατία", εκεί στον Αθανάσιο Διάκο, στην Κάτω Μουσουνίτσα, στην Καστριώτισσα, στο Μαυρολιθάρι, στην Πυρά, στον Πανουργιά και στην Στρώμη, περιμένουν πότε θα σταλεί εκχιονιστικό μηχάνημα από τον Δήμο ή την Περιφερειακή Ενότητα, με το ύψος του χιονιού, να έχει υπερβεί σε πολλά σημεία τα 70 εκατοστά.  Περιμένουν πότε θα σταλεί αλατιέρα (μαζί με αλάτι...), για να μην παγώσουν οι δρόμοι και γίνει οριστικός ο αποκλεισμός τους.

  Αυτό ο εξοπλισμός σήμερα, "απολαμβάνει" το χιόνι αναπαυόμενος, στον προαύλιο χώρο του τέως Δημαρχείου στην έδρα του τέως Καποδιστριακού Δήμου Καλλιέων, στο Μαυρολιθάρι.  Από εκεί και οι φωτογραφίες.

"Δαγκωτό!..."


Εκ των υστέρων σ.σ. - απάντηση στο σχόλιο του (αγνώστου) αναγνώστου μας της 9ης Ιανουαρίου 2019 ώρα 8:18 μ.μ. : 
Η παρακάτω δημοσιευόμενη φωτογραφία του Cris Haleston,  είναι της 9ης Ιανουαρίου 2019 από το Μαυρολιθάρι... 


1 σχόλιο:

  1. Άλλο και τούτο! να μην βγαίνεις από το σπίτι σου και να ξέρεις πόσα εκατοστά έχουν στον Αθ Διάκο... ούτε κατά παραγγελία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή