Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

ΟΡΥΧΕΙΟ Η ΦΩΚΙΔΑ - Η (ταφόπλακα) Μεταλλεία, η (επαίσχυντη) Π.Στ.Ε., ο (ανύπαρκτος) Δήμος Δελφών και η (ερωτώμενη) Ευρωβουλή - Δελτίον Τύπου από "Πολίτες στο Προσκήνιο"


 Δήμος ΔΕΛΦΩΝ 27/1/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Για την Αναθεώρηση του Χωροταξικού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας»
ΜΟΝΟ ΙΣΧΥΡΟ ΟΠΛΟ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Με συνεχείς «ελιγμούς» Μεγάλα Οικονομικά Συμφέροντα προσπαθούν να καθορίσουν χωροταξικά το μέλλον της Φωκίδας και ιδιαίτερα της περιοχής του Δήμου Δελφών. Έτσι το Αναθεωρημένο Χωροταξικό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 14/12/2018, χαρακτηρίζει το 45% της Φωκίδας ως Περιοχή Αποκλειστικής Μεταλλευτικής Χρήσης. Αγνοώντας παντελώς την θέση του Δήμου Δελφών αλλά και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για Ισότιμη Ανάπτυξη στον Δήμο Δελφών όλων των Οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως και αυτής του Τουρισμού.

Η δημοτική μας παράταξη, προσπαθώντας να σταματήσει και αντιστρέψει την εξέλιξη αυτή, έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου την Παρασκευή 18/1/2019 και ζήτησε να κινηθούμε άμεσα ως Δήμος με όλα τα μέσα, γιατί τα χρονικά περιθώρια για την προσβολή αυτής της απόφασης είναι στενά. Αποφασίστηκε να συνεδριάσει η Επιτροπή Περιβάλλοντος, όπως και έγινε, για να εισηγηθεί αυτή στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν.
Ταυτόχρονα οι ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ μαζί με τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Άμφισσας (Ε.Ο.Σ.Α.) διοργανώσαμε εκδήλωση-συζήτηση για το θέμα αυτό με τίτλο: «Το νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Στερεάς Ελλάδας για τις ζώνες Αποκλειστικής μεταλλευτικής χρήσης και τα αιολικά πάρκα στον Ν. Φωκίδας»
Στην εκδήλωση εισηγήθηκαν τα θέματα: ο Γιώργος Κόλλιας: «Τι προβλέπει το νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Στερεάς Ελλάδας για την μεταλλεία στην Φωκίδα» και ο Δημήτρης Παυλάκης: «Αιολικά και άλλες λεγόμενες ΑΠΕ-Θολά σημεία και σκοπιμότητες».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Νίκος Χουντής Ευρωβουλευτής ο οποίος μας ενημέρωσε για τις ερωτήσεις που έχει υποβάλλει στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 25/1/2019 σχετικά με την Φωκίδα και την Αναθεώρηση του Χωροταξικού.
Η συζήτηση στην εκδήλωση αυτή κατέληξε ότι, Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ, ΑΝΕΠΙΣΤΡΕΠΤΙ, ΣΕ ΑΝΤΙ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ, ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΜΑΡΑΣΜΟ.
Η τοπική μας κοινωνία με τους εκπροσώπους της που είναι οι Δημοτικές Αρχές, μαζί με κάθε μαζικό φορέα και σύλλογο που εκφράζουν Επαγγελματίες, Εργαζόμενους, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και κάθε Δραστηριότητα, αλλά και ο κάθε δημότης ξεχωριστά πρέπει να υπερασπιστούμε το μέλλον του τόπου μας για μια ισότιμη Ανάπτυξη όλων των δραστηριοτήτων και όχι να είναι κυρίαρχη δραστηριότητα η εξόρυξη βωξίτη. Πρέπει να συνεργαστούμε και να συμπράξουμε και με φορείς άλλων περιοχών.
Αυτό ήταν το Μήνυμα που μας έφερε με τον χαιρετισμό του στη συζήτηση ο Μάξιμος Μπόλλας, εκπρόσωπος του Συντονιστικού των φορέων της Ευρυτανίας για την «Σωτηρία των Αγράφων».
Η υπόθεση αυτή δεν αφορά ένα αφήγημα οικολογικής ευαισθησίας για την Προστασία του Περιβάλλοντος, όπως θα θελήσουν να την παρουσιάσουν τα συμφέροντα εκμετάλλευσης των Μεταλλείων για να την υποτιμήσουν. Παρόλο που το περιβάλλον και η προστασία του και ό τι τούτο συνεπάγεται, δεν είναι καθόλου μία αμελητέα υπόθεση....
Πρόκειται για μία ΥΠΟΘΕΣΗ, που αν δεν ληφθούν Αποφάσεις Αντίστασης και Δράσης, πέφτει ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ στον τόπο μας. Πρέπει να αγωνιστούμε αν δεν θέλουμε να «εξαφανιστούν» ορεινοί όγκοι και να ερημωθούν απολύτως χωριά του Δήμου μας, αν θέλουμε να υπάρξει προοπτική οικονομικής ανάπτυξης του τόπου μας και αν θέλουμε να έχουν κάποιο μέλλον τα παιδιά μας σε τούτο το μέρος που ζούμε.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ Αξίζει και να Ζεις και να Αγωνίζεσαι για Αυτόν

********************************************************
Η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή, έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Ανάγκη ύπαρξης στρατηγικών μελετών, κατά την επικαιροποίηση των περιφερειακών πλαισίων χωροταξικού σχεδιασμού

Η ελληνική κυβέρνηση προωθεί χωροταξικό πλαίσιο περιφερειακού επιπέδου, με το οποίο το μεγαλύτερο μέρος της Φωκίδας, όπου βρίσκονται οι Δελφοί (Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς - UNESCO), χαρακτηρίζεται ως περιοχή “Αποκλειστικής Μεταλλευτικής Δραστηριότητας”, ενώ στο υπόλοιπο τμήμα επιτρέπεται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Στις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως “Αποκλειστικής Μεταλλευτικής Δραστηριότητας” (45% του νομού Φωκίδας), επιχειρείται ο αποκλεισμός χρήσεων ανταγωνιστικών της εξόρυξης.
Με δεδομένο ότι:
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι, “κατά την επικαιροποίηση των περιφερειακών πλαισίων χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης, και στο βαθμό που εφαρμόζεται η Οδηγία 2001/42/ΕΚ για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων, θα πρέπει να διενεργείται στρατηγική αξιολόγηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων πριν από την έγκρισή τους”1.
Μεγάλο μέρος της ανωτέρω περιοχής έχει ενταχθεί στους προστατευόμενους οικοτόπους NATURA2000.
και με δεδομένη την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο και την Οδηγία 2014/52/ΕΕ για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Ερωτάται:
  1. Έχει υπάρξει στρατηγική αξιολόγηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, προκειμένου η εν λόγω περιοχή να χαρακτηριστεί “Αποκλειστικής Μεταλλευτικής Δραστηριότητας”;
  2. Η “Αποκλειστική Μεταλλευτική Δραστηριότητα” μπορεί να συμβιβάζεται με τη διατήρηση και αειφορία των οικοτόπων NATURA2000; Μπορεί να αποκλείονται δραστηριότητες συμβατές με το NATURA2000;
  3. Η τυχόν εγκατάσταση ανεμογεννητριών, δεν πρέπει και αυτή να αξιολογείται στο πλαίσιο της στρατηγικής αξιολόγησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων;
Το Γραφείο Τύπου 25.01.20191 σχόλιο:

  1. Μην ενοχλείτε αυτή την εποχή τους τοπικούς άρχοντες με ασήμαντα θέματα. Περιοδεύουν (όπου νάναι) προς άγραν ψήφων και κουράζονται. Θα λάμψουν πάλι αργότερα δια της ανικανότητάς τους, της αδιαφορίας και της απουσίας τους. Υπομονή και ΜΑΥΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή