Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

MONSANTO : ''Βιολογικά λιπάσματα & άλλες Ουκρανικές ιστορίες''


Ο Λύκος, μόνον τρίχωμα αλλάζει!

    Η ''Λαοφιλής'' ανά τον κόσμο αμερικανική εταιρεία, πέραν της αμερικανικής ηπείρου την οποία κυριολεκτικά έχει ''αλυσοδέσει'' ακόμη και με αποφάσεις δικαστηρίων, έχει επιχειρήσει και την διείσδυσή της σε πάρα πολλά κράτη ανά την υφήλιο.  Και αυτό δεν είναι σημερινό.  Με την Ελλάδα π.χ. ''ασχολείται'' ενεργά, από την δεκαετία του '70, με ''πρόθυμους'' και καλοπληρωμένους πωλητές, ικανούς ανθρώπους οι οποίοι έκαναν τα πάντα προκειμένου να αλώσουν την ελληνική αγορά για το ''καλό'' του αμερικανού γίγαντα.  Και κατάφεραν το περίφημο φυτοφάρμακο ''Roundup'',
να γίνει σχεδόν απαραίτητο σε όλα τα ελληνικά αγροκτήματα.  Την ζημία την οποία έχει προκαλέσει στα ελληνικά εδάφη και την εξάρτηση την οποία δημιούργησε αυτό το ''φυτοφάρμακο'', την γνωρίζουν και οι αγρότες και όλοι οι αρμόδιοι περί την αγροτική παραγωγή.
   Είναι γνωστή η τιτάνια προσπάθεια της εταιρείας να ''επιβάλλει'' τα μεταλλαγμένα προϊόντα παραγωγής της σε όλον τον κόσμο.  Προσφάτως ενέδωσε και η Ε.Ε., αλλά ήδη έχει δημιουργηθεί ένα μέτωπο ''αντι-μεταλλαγμένων προϊόντων'' από ευρωβουλευτές  όλων των πολιτικών αποχρώσεων και τούτο λόγω των ισχυρών πιέσεων από τις αγροτικές ενώσεις των κρατών της Ε.Ε.

   Τα τελευταία χρόνια η MONSANTO, έχει ξεκινήσει μιά δήθεν ''αθώα'' επενδυτική προσπάθεια σε διάφορα κράτη, ειδικού όμως ενδιαφέροντος, προσπαθώντας να κερδίσει την συμπάθεια  των αγροτών και των Κυβερνήσεων, φορώντας την ''προβιά'' του οικολόγου επενδυτή, ελπίζοντας στην αποδοχή της.  Και βεβαίως προσβλέποντας στο κέρδος.  Έτσι,  εστράφη και στην παραγωγή βιολογικών λιπασμάτων, όχι όμως από μόνη της, γιατί δεν θα την πίστευε κανείς, αλλά συνεργαζόμενη με μεγάλες και αξιόπιστες επιχειρήσεις του κλάδου.

Διαβάστε το άρθρο του κου Δημήτρη Φαναριώτη από την Εφημερίδα των Συντακτών, σχετικό με το ''ανέκδοτο'' της ανάμειξης της MONSANTO με την παραγωγή βιολογικών λιπασμάτων.

   Εμείς να επισημάνουμε μόνον, μια ''τυχαία(;)''  σύμπτωση, με την παρουσία της καλής εταιρείας στην Ουκρανία, από κοινού με τον εκλεκτό της καρδιάς του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κου Μπουτάρη, του κου George Soros.  Συμφωνήθηκε με την προηγούμενη Ουκρανική Κυβέρνηση της Yulia Tymoshenko, η ''επένδυση'' της εταιρείας στην Ουκρανική πόλη Vinnytsya, για την παραγωγή όχι μεταλλαγμένου καλαμποκιού.  Ως γνωστόν, η Ουκρανία είναι ο σιτοβολώνας της Ανατολικής Ευρώπης.  Το Αύγουστο του 2013 και ενώ η MONSANTO αναζητούσε μεγάλες εκτάσεις γύρω από την πόλη Vinnytsya για το πρόγραμμά της, υπήρξαν αντιδράσεις  από τους αγρότες και η νέα θεωρητικά φιλοευρωπαϊκή Κυβέρνηση  του αλλαζώνα και νυν αγνοούμενου Viktor Yanυkovych, υπαναχώρησε από την αρχική συμφωνία με την εταιρεία.  Αυτό εξενεύρησε την εταιρεία και τον Soros, ο οποίος είχε επενδύσει πολλά στην Ουκρανία.  Εκτός από τα 868 οικονομικά προγράμματα για θέρμανση σχολείων κ.λ.π. και τα 3 Ιδρύματα, είχε συστήσει και το ''εργαστήριο για την προώθηση/αλλαγή νομοθετικών ρυθμίσεων'' στην Ουκρανία!!...  Και τούτο γιατί με το ισχύον καθεστώς, ήταν αδύνατον στην MONSANTO, να αγοράσει μεγάλες εκτάσεις στην χώρα.  Τελείως συμπτωματικά, ακριβώς μετά την ''ακύρωση'' της επένδυσης, άρχισαν σε αυτήν την πόλη οι αναταραχές και διαδηλώσεις και σε λίγο καιρό εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη την χώρα.  Το ποιός από τους δύο πρωθυπουργούς της Ουκρανίας, την Tymoshenko  και τον Yanukovych, είναι ο πλέον διεφθαρμένος, ή ο πλέον πατριώτης, δεν είμαστε εμείς σε θέση να το βεβαιώσουμε.  Αυτό όμως το οποίο βιώνει αυτές τις ημέρες η δύστυχη χώρα, ωριμάζει τις συνθήκες για ''επενδύσεις'' από την Δύση, μιας και η κατάρρευση ή η διχοτόμηση είναι προ των πυλών.  Και όπως λέει και ο σοφός λαός μας ''ο λύκος, στην αναμπουμπούλα χαίρεται''.

***************************************************  

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
Αφού γέμισε τον πλανήτη με μεταλλαγμένα, επιμένοντας ότι είναι ασφαλή προς κατανάλωση, και οδήγησε σε οικονομική αυτοκτονία εκατομμύρια αγρότες του Τρίτου Κόσμου, ο αγροχημικός γίγαντας Monsanto ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να εισέλθει δυναμικά και στην αγορά των βιολογικών λιπασμάτων, κάτι που τουλάχιστον για τους γνωρίζοντες τα της βιολογικής γεωργίας μοιάζει περισσότερο με ανέκδοτο.
Τα νέα σχέδια της αμερικανικής εταιρείας θα βασιστούν στη συνεργασία της με τη δανέζικη Novozymes που απασχολεί 6.000 εργαζόμενους. Η επιλογή της Monsanto μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς -όπως είπε ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της εταιρείας για την Ευρώπη, Μπράντον Μίτσελ, στη βελγική κρατική τηλεόραση RTBF-, η αγορά βιολογικών («οργανικών», όπως τα ονομάζουν σε πολλές χώρες) αγροτικών προϊόντων παρουσιάζει όλο και μεγαλύτερη ζήτηση και σήμερα αντιπροσωπεύει ετησίως τζίρο 1,6 δισ. ευρώ.
Ο Μίτσελ τόνισε ότι «στόχος είναι η επένδυση κεφαλαίων στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων ειδών “μικροβίων” τα οποία μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά “ελκυστικά” και ενδιαφέροντα για τους βιοκαλλιεργητές. Θα είναι κατά πολύ φτηνότερα και θα καταστήσουν την οργανική γεωργία πιο ανταγωνιστική. Θα πρόκειται για μικρόβια φυσικής προέλευσης τα οποία θα παράγουμε σε μεγάλη κλίμακα προκειμένου να βοηθήσουμε τους καλλιεργητές να καταπολεμήσουν τα παράσιτα, τις ασθένειες και τα επιβλαβή έντομα. Δεν θα υπάρχει καμία σχέση με μεταλλαγμένα προϊόντα». Βεβαίως η Monsanto, όταν έρχεται η ώρα της ανάληψης των ευθυνών, δηλαδή κατά πόσο τα οργανικά λιπάσματα της εταιρείας κρύβουν κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή, πετάει το μπαλάκι στα θεσμικά όργανα λέγοντας ότι «είναι θέμα των ευρωπαϊκών θεσμών να αποφασίσουν πώς θα ρυθμίσουν την αγορά των μικροβιολογικών προϊόντων», κάτι που ακολουθούν και στις ΗΠΑ.
Πάντως οι παραδοσιακοί Ευρωπαίοι βιοκαλλιεργητές μειδιούν ειρωνικά και μόνο στο άκουσμα της είδησης. Γι’ αυτό και το στέλεχος της Ενωσης Βέλγων Βιοκαλλιεργητών, Ουίλιαμ Ρόουλαντς, δήλωσε στην εφημερίδα «La Libre Belgique» ότι «ακούγεται σαν ανέκδοτο, κάτι προσπαθούν να κρύψουν. Βλέπουν τα βιολογικά ως μια εμπορική ευκαιρία. Ψεύδονται».

Στις ΗΠΑ πάντως η Monsanto δεν αντιμετωπίζει προβλήματα έγκρισης των προϊόντων της αφού, όπως είχε δηλώσει προσφάτως στους «New York Times» στέλεχός της, η ασφάλεια των μεταλλαγμένων είναι ευθύνη της κυβέρνησης και όχι της εταιρείας. Σωστά! Γιατί χάρη στο πανίσχυρο λόμπινγκ της τα περισσότερα στελέχη της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, αλλά και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, των θεσμών δηλαδή που την ελέγχουν, είναι ταυτοχρόνως, εδώ και πολλά χρόνια, και υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας…

5 σχόλια:

  1. Σταματήστε επιτέλους την παραπληροφόρηση. Η Monsanto είναι μια πολυεθνική αγροτική εταιρεία, η οποία βοηθά τους αγρότες να παράγουν πιο υγιεινά τρόφιμα μειώνοντας την επίδραση της γεωργίας στο περιβάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταπληκτική αίσθηση του χιούμορ!...
      Για την ιστορία και μόνον, θα πρέπει να σημειώσουμε τα χθεσινά τεκταινόμενα εντός Ευρωκοινοβουλίου για τα μεταλλαγμένα προϊόντα. Και βέβαια, ότι η αναζήτηση πηγών όπου αναφέρεται η MONSANTO ως ...βοηθός του αγρότη, οδηγεί μόνον στην ίδια την εταιρεία. Πουθενά αλλού!...

      Διαγραφή
  2. Αίσθηση του χιούμορ; Πραγματικότητα είναι! Επίσημος σκοπός της Monsanto είναι να σταθεί στο πλευρό των αγροτών. Κι αυτό το κάνει μέσω καλλιέργειας-πώλησης-διακίνησης σπόρων, οι οποίοι αναπτύσσονται μέσω βιοτεχνολογικών και χημικών προϊόντων προστασίας των καλλιεργειών, τα οποία επίσης παρασκευάζει και διακινεί. Μελετώντας την επίσημη ιστοσελίδα της, βλέπει κανείς αναφορές σε υπευθυνότητα, αξίες, ακεραιότητα, τιμιότητα, συνέπεια, ευπρέπεια, διαφάνεια, κατανόηση, σεβασμό και αποτελεσματική επιστασία, τα οποία όλα μαζί σε συνδυασμό, αποφέρουν υψηλή ποιότητα προϊόντων και πολλά οφέλη σε πελάτες, καταναλωτές και, φυσικά, στο περιβάλλον. Γραφεία της υπάρχουν και στην Ελλάδα (http://www.monsanto.com/whoweare/Pages/greece.aspx ). Μακάρι να υπήρχαν και άλλες εταιρείες με την ευαισθησία της Monsanto στην παραγωγή υγιεινών τροφίμων και πρέπει να ευχόμαστε την επιτυχία της στη χώρα μας για το καλό όλων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό ακριβώς περιγράψαμε φίλε μας! Κανείς άλλος δεν κατονομάζει αυτά με τα οποία περιαυτολογεί η MONSANTO... Εξ άλλου το ROUNDUP, είναι η παγκόσμια απόδειξη για τις ...καλές προθέσεις της εταιρείας για το περιβάλλον. Τα αναφερόμενα δε για την δράση της στην Ουκρανία, δεν αμφισβητούνται ούτε από τους Ουκρανούς.

      Διαγραφή
  3. ROUNDUP:
    Μεταφυτρωτικό διασυστηματικό, μη εκλεκτικό ζιζανιοκτόνο για την καταπολέμηση ετήσιων και πολυετών (αγρωστωδών, πλατύφυλλων ζιζανίων) και υδροχαρών ζιζανίων, ξυλωδών φυτών, καθώς και για την καταπολέμηση της οροβάγχης του καπνού.

    Τρόπος δράσης

    Απορροφάται από τα φύλλα και τους τρυφερούς βλαστούς των ζιζανίων και παρεµποδίζει το ένζυµο EPSPS αναστέλλοντας την βιοσύνθεση των αρωµατικών αµινοξέων.
    Τρόπος εφαρμογής

    Οµοιόµορφος ψεκασµός του φυλλώµατος των ζιζανίων µε 20-40 λίτρα νερό ανά στρέµµα και χωρίς να έλθουν σε επαφή τα σταγονίδια του ψεκαστικού διαλύµατος µε το φύλλωµα, τους τρυφερούς βλαστούς ή τους καρπούς των καλλιεργειών προς αποφυγήν φυτοτοξικότητας ή συσσώρευσης υπολειµµάτων στους καρπούς.

    Για την οροβάγχη στον καπνό εφαρµόζεται µε 30-40 λίτρα νερό ανά στρέµµα µε ψεκασµό καλύψεως της φυτείας.
    Χρησιµοποιείτε µπεκ τύπου σκούπας και ψεκάστε µε πίεση µικρότερη από 2 ατµόσφαιρες (30 PSI).

    Τρόπος παρασκευής ψεκαστικού υγρού

    Γεµίζoυµε τo δοχείο του ψεκαστικού µηχανήµατος µε νερό µέχρι τη µέση και προσθέτουµε αναδεύοντας την συνιστώµενη δόση του σκευάσµατος. Συµπληρώνουµε µε το υπόλοιπο νερό, αναδεύοντας συνεχώς. Να µη χρησιµοποιείτε ακάθαρτο ή σκληρό νερό για τη διάλυση του φαρµάκου.
    Πεδίο εφαρμογής

    Αμπέλι
    Αμυγδαλιά

    Αχλαδιά
    Βερικοκιά
    Γκρέιπ φρουτ
    Ελιά
    Κερασιά

    Κιτριά
    Λεμονιά
    Μανταρινιά
    Μηλιά
    Νεκταρινιά
    Πορτοκαλιά
    Ροδακινιά
    Ακαλλιέργητες εκτάσεις
    Βαμβάκι

    Το έχω χρησιμοποιήσει. Πολύ καλό, με άμεσα αποτελέσματα. Κανένα άλλο δεν με καλύπτει όπως αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή