Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

ΕΠΙΚΟΥΡΙΣΜΟΣ : ΤΟΝ ΕΓΓΙΖΕΙ ΚΑΙ Η Ε.Ε.!


Στον απόηχο του Συνεδρίου

   Πέρασε στην ιστορία το 4ον Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, το οποίο διεξήχθη το προηγούμενο Σαββατο-Κύριακο στην Παλλήνη.  Πέραν των ανακοινώσεων, των ομιλιών και των συζητήσεων του διημέρου, εμείς να υπογραμμίσουμε την ποιοτική και ποσοτική προσέλευση συνδαιτημόνων στον χώρο του Συμποσίου.
Και να ευχηθούμε επίσης, η ετήσια αυτή ''εορτή'' της ελληνικής άποψης για την ευδαιμονία του ανθρώπου, να γίνει θεσμός και σημείο αναφοράς σε όλη την οικογένεια των πολιτισμένων Κοινωνιών.

*********************************************

Τέταρτο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας

Στην σημερινή Ελλάδα της κρίσης αξιών και της διάχυτης δυστυχίας, μορφωμένοι πολίτες  αναζητούν από κοινού μια πνευματική θωράκιση διοργανώνοντας το μοναδικό πανελλήνιο φιλοσοφικό συνέδριο, που έχει καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός από τον κόσμο και όχι από την κορυφή.
Το Τέταρτο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, για τέταρτη συνεχή χρονιά, στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα του Δήμου Παλλήνης το Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014.
Στο Συμπόσιο, που συνδιοργανώνεται από τους Φίλους της Επικούρειας Φιλοσοφίας και τον Δήμο Παλλήνης με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, κάθε χρόνο στον τόπο καταγωγής του Επίκουρου, τον αρχαίο Δήμο Γαργηττού, αναδεικνύεται το ανθρωπιστικό και ψυχοθεραπευτικό μήνυμα του Αθηναίου φιλοσόφου, που εκφράζει με τον απλούστερο αλλά και αρτιότερο τρόπο την διαχρονική θεωρητική και πρακτική μέθοδο προσέγγισης μιας ευτυχισμένης ζωής, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς.
Στο φετινό Συμπόσιο, που παρακολούθησαν εκατοντάδες φίλοι της φιλοσοφίας απ' όλη την Ελλάδα, αναδείχθηκαν οι διαχρονικές ανθρωπιστικές και δημοκρατικές αξίες της Επικούρειας Φιλοσοφίας, που ενέπνευσαν μεταξύ πολλών άλλων και μεγάλες μορφές του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, όπως ο Ρήγας Φεραίος και ο δάσκαλός του Ιώσηπος Μοισιόδακας.
Παρουσιάστηκαν αξιόλογες ομιλίες, που κάλυπταν ένα ευρύ φιλοσοφικό, ιστορικό και κοινωνιολογικό φάσμα, και καλλιτεχνικές παρουσιάσεις πρωτότυπου φιλοσοφικού χοροδράματος και μουσικού ρεπερτορίου.
Οι συμμετέχοντες ένιωσαν ότι στο φετινό  Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας γράφτηκε ιστορία για δύο λόγους. Ο Δήμαρχος Παλλήνης Αθανάσιος Ζούτσος δήλωσε την διαμόρφωση ενός χώρου πρασίνου στην περιοχή Γαργηττού, που θα ονομαστεί “Κήπος του Επίκουρου”, προκαλώντας τον ενθουσιασμό του κοινού.
Επιπλέον, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η “Διακήρυξη του δικαιώματος της Ευδαιμονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, την οποία προσυπέγραψαν πολλοί παρευρισκόμενοι. Το δικαίωμα κάθε ανθρώπου για ευδαιμονία (ευτυχία) είχε υποστηρίξει πρώτος ο Επίκουρος, αλλά και ο επικούρειος συντάκτης της Αμερικανικής Διακήρυξης Ανεξαρτησίας Τόμας Τζέφφερσον.
Ο  Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε το 2012 ότι η ευδαιμονία είναι βασικός σκοπός και δικαίωμα του ανθρώπου, ενώ το δικαίωμα αυτό απουσιάζει από τον Χάρτη των Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτρέποντας τις γνωστές πολιτικές που προκαλούν την δυστυχία των Ευρωπαίων πολιτών για να ευημερούν οι αριθμοί.
Πληροφορίες: www.epicuros.gr
(πηγή : www.pallini.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου