Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Η ΔΩΡΙΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ


Μια ''ειδική'' παρουσίαση.

    Πριν από μερικές ημέρες, το Σάββατο 25-1-2014, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της εργασίας του γνωστού στην περιοχή μας αρχαιολόγου κυρίου Σωτηρίου Ραπτόπουλου, θέμα της οποίας ήταν μια αφηγηματική περιήγηση σε αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά τοπία και μνημεία της Δωρίδας.  Με έναν γλαφυρό και κελαρυστό λόγο ο κος Ραπτόπουλος, μετέφερε τις μέχρι σήμερα γνωστές πληροφορίες και γνώσεις για την ονομαζόμενη τώρα,
περιοχή της Δωρίδας, καταθέτοντας πέραν από τις γνώσεις του, ακόμη και την προσωπική του εμπειρία από τις επαφές του με τοποθεσίες αυτής της όμορφης περιοχής.  Ανέδειξε με μια μεστή και σαφή περιγραφή, το τι είναι γνωστό από πηγές και ανασκαφές, το τι είδε και το τι συμπέρανε ο ίδιος για τα ονόματα, τις τοποθεσίες και τα μνημεία της Δωρίδας.  Και όλα αυτά, μέσα σε ένα δύωρο, παρουσία φίλων του αρχαιολόγου και της αρχαιολογίας, στο ''RoadHouse Blues Club'' στην Ιτέα.

  Βεβαίως την παρουσίαση ''μονοπώλησε''  η δυτική Φωκίδα, με την Δωρίδα, την Λοκρίδα και την Αιτωλία, αλλά υπήρξαν και αναφορές για την Παρνασσίδα και για τοποθεσίες της, ο οποίες συνδέονται ιστορικά με την Δωρίδα.  Ακόμη είναι αξιοσημείωτο να επισημανθεί ο ισχυρισμός του κου Ραπτόπουλου, ότι η αρχαία ''Οιάνθη'' ταυτίζεται με την σημερινή περιοχή της Γλύφας στην Δωρίδα και ότι επίσης το αρχαίο ''Χάλαιον'', είναι το σημερινό Γαλαξείδι.

   Υπήρξαν ερωτήσεις, έγινε συζήτηση και το συμπέρασμα ήταν, ότι εμείς οι ''υπόλοιποι'', γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα για την ιδιαίτερη πατρίδα μας.  Τουλάχιστον από πλευράς αρχαιολογικών αποκαλύψεων και ανακαλύψεων.  Και βεβαίως να σημειώσουμε ότι τέτοιου είδους και τέτοιου επιπέδου ενημερώσεις, δεν είναι απλά επιθυμητές και καλοδεχούμενες.  Είναι απαραίτητες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου