Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ : ΔΗΜΟΣ ΑΔΕΛΦΩΝ (Με την οικογενειακή έννοια)


Εμείς και ο ''έξω'' κόσμος.

   Τα συμβαίνοντα στον Δήμο Δελφών, αντιμετωπίζονται από τους υπευθύνους του, αιρετούς και μη, ωσάν να πρόκειται για ενδο-οικογενειακά καθημερινά περιστατικά, τα οποία αφορούν τους ιδιοκτήτες, τους χορηγούς, και τα μέλη της ''οικογένειας''.  Κανέναν άλλον.  Για αυτό υπάρχει και η σχεδόν αδιάφορη αντιμετώπιση των προβλημάτων των κατοίκων αυτού του τόπου από τα ''αδέλφια'' αυτής της οικογένειας, θεωρώντας ως δεδομένη την ''ιδιοκτησία'' τους και δικαίωμά τους, την ''διαχείριση'' της εξουσίας, στην ονομαζόμενη επικράτεια του Δήμου Δελφών.
Δεν εξηγείται αλλοιώς.
Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν κάθε εβδομάδα ''αποκαλύψεις'' για πλημμεληματική ή και για ακόμη σοβαρότερη  παραβατική συμπεριφορά των υπευθύνων αυτού του Δήμου και όμως, παρά τις καταγγελίες, παρά τις αναφορές και παρά την κατακραυγή, όχι μόνον να θεωρούν ότι είναι δικαίωμά τους, αλλά κυριολεκτικά να μην ''ιδρώνει'' ούτε το αυτί τους!
Θα αναφέρουμε κάποια παραδείγματα, προκειμένου να μην κατηγορηθούμε ότι κινδυνολογούμε ανυπόστατα  και με αντιπολιτευτικό μένος για κάποια Δημοτική Παράταξη, ή για κάποιον αιρετό.
-   Είναι γνωστή σε όλους η ''πεισματώδης'' προσπάθεια του Δημάρχου για την άμεση ''τακτοποίηση'' του χωροταξικού σχεδιασμού των χρήσεων γής στην Α & Β Ζώνη του Δελφικού Τοπίου.  Έπρεπε να προηγηθεί αυτό, όπως έλεγε, για να ''κουμπώσει'' επάνω του, ο Γ.Π.Σ. Ιτέας-Κίρρας.  Εκεί όμως, στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο του 2013, ''πέρασε'' και η πρόταση των 2 (δυο) Αντιδημάρχων Λαΐνη και Μπακολουκά, χωρίς όμως την σύμφωνη και τυπική έστω γνώμη των Τοπικών Συμβουλίων Ιτέας και Δελφών, για την δημιουργία ΒΙ.ΠΕ. στην θέση ''Γωνιά''  και για την χρήση-εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων εκεί.  Όπως και την δημιουργία νέου κοιμητηρίου βορείως της Ιτέας, μέσα στο Δελφικό Τοπίο.  Τον προηγούμενο Μάϊο όμως, ο αρχαιολόγος καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης, αποκάλυψε τον εντοπισμό του αρχαίου ιπποδρόμου όπου ετελούντο οι ιππικοί αγώνες κατά την εορτή των ''Πυθίων''.  Και αυτό ήταν στην θέση ''Γωνιά''.  Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι, όταν πήραν την απόφαση για την δημιουργία ΒΙ.ΠΕ. εκεί, δεν γνώριζαν την ύπαρξη του ιπποδρόμου.  Αρνήθηκε όμως και εξακολουθεί να αρνείται ακόμη, την ανάκληση εκείνης της απόφασης!  Ο μόνος θιγόμενος από αυτήν την ιστορία, είναι η ανάπτυξη, η εκτόξευση θα λέγαμε, του τουρισμού στην Ιτέα κι όχι μόνον.  Κατά τα άλλα, έστειλε δακρύβρεχτη επιστολή προς την UNESCO, εκλιπαρών  για την βοήθειά της για τον κατα-καϋμένο ελαιώνα ''μας'', το στολίδι της περιοχής και τον υποδοχέα του τουριστικού κύματος προς τους Δελφούς.  Ναί!... 
-   Τα χρήματα τα οποία είχαν δοθεί στον Δήμο, ως αντισταθμιστικό όφελος προς τις Δημοτικές Κοινότητες Γαλαξειδίου, Πέντε Ορίων, Βουνιχώρας και Αγίας Ευθυμίας, για το εκεί αιολικό πάρκο, όπως προβλέπεται εξ άλλου, ακόμη  αναζητούνται από τις Κοινότητες και παρ' ότι έχει ομολογηθεί η εκταμίευση των 800.000 ευρώ περίπου με αποδέκτη τον Δήμο Δελφών, κανείς δεν αισθάνεται υπεύθυνος.  Ούτε και αναζητείται από κανέναν.
-   Το έργο της αποχέτευσης της Κίρρας, ''σκόνταψε'' σε μια διασταύρωση δρόμων της Κοινότητας και παρ' ότι το έργο μάλλον έχει χαθεί, δεν ευθύνεται κανείς.  Ούτε για την προβληματική Μελέτη, ούτε για την επίβλεψη, ούτε βεβαίως και για την καθυστέρηση.  Δεν έχει ξεκινήσει καν μια ΕΔΕ για τα ''μάτια'' του κόσμου.  Εξυπακούεται ότι η μη πραγματοποίηση αυτού του έργου, συμπαρασύρει και την μη πραγματοποίηση της αναβάθμισης του Βιολογικού της Ιτέας.
-   Η ''υποβάθμιση'' και η ''απο-τουριστικοποίηση'' του Λιμένα Ιτέας, προχωρά με γοργούς ρυθμούς.  Η Δημοτική Αρχή είναι παντελώς απούσα από τις συνεχιζόμενες πράξεις οι οποίες αποβλέπουν στον αφανισμό της Τουριστικής Ιτέας!  Εάν αυτό γίνεται εσκεμμένα ή όχι, θα φανεί αργότερα, παρ' ότι όμως είναι δηλωμένο εντός του Δημοτικού Συμβουλίου ότι, ''η Ιτέα είναι από την φύση της μεταλλευτική και έτσι θα παραμείνει''.  Το ποιός κερδίζει από τον τουριστικό ''θάνατο'' της πόλης, είναι γνωστό.  Όπως και το ποιός εργάζεται για αυτόν το σκοπό και υλοποιεί σχέδια για την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι επίσης γνωστό. 
-   Το ''αγιόνερο'' εξωβελίστηκε, το Κλειστό  Γήπεδο ''αρρώστησε'', οι Γαλλικοί μώλοι ''εξωραΐστηκαν'', ο ''Παρνασσός II'' διεκδικεί δικαιώματα στον μώλο λόγω χρησικτησίας, η Καμιώτισσα ''ζωντάνεψε'' και προσφάτως ανέκυψε και το μεγάλο θέμα, της αποπομπής μιας μεγάλης επένδυσης στην Δεσφίνα.  Εκεί όμως υπάρχει πρόβλημα.  Μάλλον το θέμα ''βγήκε'' έξω από την οικογένεια κι αναμένεται δυσοίωνη συνέχεια.  Ήδη υπάρχουν ενέργειες και ακολουθείται η δικαστική οδός, την οποίαν χάραξαν τα ''Τουμπανάρια''.
-   Προσφάτως προέκυψε και η μηνυτήρια αναφορά για τα ''εξαφανισθέντα'' 7 οχήματα του τέως Δήμου Ιτέας, από το σημείο όπου ήταν η μόνιμη στάθμευσή τους και πλέον θα γίνουμε και θεατές στο τελευταίο έργο με τίτλο : ''Ο Εισαγγελέας και οι παλιατζήδες''...

   Ο κατάλογος είναι μακρύς και δεν είναι δυνατόν να αναλυθεί όπως πρέπει.   Όμως,  έχει θιγεί κανείς  από τους ''αδελφούς'';  Έχει αναλάβει κανείς την ευθύνη για κάτι;   Έχει ''αντισταθεί'' κανείς στις επιθυμίες της ''Μαμάς'' ή του ''Μεγάλου αδελφού'';  Και για να έλθουμε και στο ζητούμενο, σε αυτούς τους χαλαιπούς και ομιχλώδεις καιρούς, έχει ασχοληθεί κανείς εκτός Δήμου με τις πράξεις των ''αδελφών'';   Μήπως είναι καιρός να πάψει η Φωκίδα να είναι ''ενδο-οικογενειακή'' υπόθεση;  Μήπως θα πρέπει να γίνει και κάτι, προ των αυτοδιοικητικών εκλογών;  Μήπως;...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου