Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

ΚΑΒΑΦΗΣ-ΠΕΣΣΟΑ : Ο ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΜΙΑΣ ΟΜΟΡΦΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ.


Μια σωστή εκτίμηση.

    Όσοι ''έζησαν'' εκείνο το όμορφο 3ωρο στο ''Κυριακοπούλειο'' το προηγούμενο Σάββατο 16-11-2013, σίγουρα θα συμφωνούν με την κοινή δήλωση του Συλλόγου Φιλολόγων Φωκίδας και της Κινηματογραφικής Λέσχης Ιτέας.  Και όχι μόνον θα συμφωνούν, αλλά θα χαίρονται κι όλας, μιας κι επιτέλους, εκδηλώσεις επιπέδου, αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα πριν και μετά την πραγματοποίησή τους.  Η προσέλευση του κοινού ήταν ικανοποιητική, η αντιμετώπιση του ποιοτικού εγχειρήματος  επίσης έγινε με σεβασμό από οργανωτές και κοινό και τέλος, δεν ήταν κάτι το οποίο έγινε και ''πέρασε''.  Άφησε το στίγμα του και ανέβασε και τον ποιοτικό πολιτιστικό δείκτη της περιοχής μας αρκετά ψηλά, με αποτέλεσμα, ακόμη περισσότεροι, να προσδοκούμε το ακόμη καλύτερο στο μέλλον.
Εμείς θα ξανα-δώσουμε συγχαρητήρια στους δύο ''συνεργαζόμενους'' οργανωτές της εκδήλωσης και επεφημούμε την ανακοίνωσή τους, αυτόν τον επίλογο εκείνης της βραδιάς. 

***********************************************************

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΙΤΕΑΣ
ΑΠΕΔΩΣΕ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ

Σάββατο 16-11-2013 Μια εξαιρετική βραδιά αφιερωμένη σε δυο μέγιστους παγκόσμιους ποιητές. Ο Πορτογάλος Πεσσόα «συνάντησε» τον Καβάφη στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Δημαρχείου Ιτέας και έγιναν ένα με τους πολίτες, τα παιδιά του λυκείου, τα δικά μας παιδιά της Ιτέας, υπό την εποπτεία του σκηνοθέτη Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, των φιλολόγων καθηγητριών και των μελών του σινε ιτέα.
Με κομμένη την ανάσα και με ενδιαφέρον αμείωτο παρακολουθήσαμε αρχικά την παρουσίαση των παιδιών, τα οποία αναφέρθηκαν σε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την ζωή και την δημιουργία του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή.
Μετά η ταινία…Ένα μυθοπλαστικό ντοκιμαντέρ, ένα γοητευτικό, σε πλοκή και ουσία, οπτικοποιημένο ποίημα αντάξιο των Πεσσόα και Καβάφη.
Μετά την προβολή ο σκηνοθέτης Στέλιος Χαραλαμπόπουλος ξεδιπλώνοντας τις ατέλειωτες γνώσεις του πάνω στην ποίηση ως τέχνης αυθυπόστατης καθώς και στη σχέση της ποίησης με την κοινωνία και το κοινωνικό γίγνεσθαι, δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για έναν γόνιμο διάλογο. Οι παρευρισκόμενοι άρπαξαν κυριολεκτικά την ευκαιρία και μπορέσαμε να καταστούμε μάρτυρες μιας ζωντανής δεύτερης «παράστασης», αποδεικνύοντας ότι «Κατά βάθος η ποίηση είναι μια ανθρώπινη καρδιά, φορτωμένη όλο τον κόσμο» Ν. Βρεττάκος.
Η ποίηση, τελικά, δεν είναι «δύσκολη» υπόθεση, ούτε προνόμιο λίγων «μορφωμένων» ή «εξειδικευμένων» στην αύρα της. Η ποίηση είναι, ανάμεσα στα άλλα, και η γέφυρα που μπορεί να καταστήσει δυνατή την επικοινωνία των απλών ανθρώπων με τον ουρανό, όπως γράφει και ο Μίλτος Σαχτούρης:
πρέπει
έστω και με σπασμένα φτερά
να πετάω.
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων και η Κινηματογραφική Λέσχη επιθυμούν να κάνουν ιδιαίτερη αναφορά και να εκφράσουν θερμές ευχαριστίες στις μαθήτριες της Γ΄ Τάξης του Λυκείου Ιτέας, οι οποίες διέθεσαν μέρος από τον πολύτιμο χρόνο του διαβάσματός τους για να στηρίξουν την προσπάθεια.
Επίσης ευχαριστούμε όλους τους συμπολίτες μας που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Αυτοί είναι οι στυλοβάτες και πρωταγωνιστές. Αυτοί μας δίνουν δύναμη και κουράγιο να συνεχίζουμε. Σ΄ αυτούς δίνουμε την υπόσχεση: Θα συνεχίσουμε….

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ

Σημείωση: Στις διευθύνσεις που ακολουθούν υπάρχουν χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την εκδήλωση.
http://youtu.be/LOhclwszhoo Οι μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου Ιτέας Αλτιπαρμάκη Χριστίνα, Γεωργαντά Βασιλίνα, Καϊμάρα Δήμητρα και Κούτσια Ελένη και η φιλόλογος κ. Έφη Καρανάσου παρουσιάζουν αφιέρωμα στον Κ. Π. Καβάφη
http://www.youtube.com/watch?v=SCWSGT_p3lg Ο σκηνοθέτης Στέλιος Χαραλαμπόπουλος μιλά για την ταινίαΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου