Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

ΕΥΛΟΓΙ'Α ΠΡΟΒΑΤΩΝ : ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!


Σε καλπάζουσα μορφή η ασθένεια!

   Μόλις προ δυο (2) ημερών η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, εξέδωσε Δελτίο Τύπου, μεταφέροντας, αφ' ενός τις προειδοποιήσεις και τις παραινέσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αφ' ετέρου όμως την ''καλυμμένη'' δραματοποίηση της κατάστασης.  Βεβαίως, δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας να περιγράφει την ασθένεια σε ένα Δ.Τ., αλλά είναι υποχρέωσή της να κινητοποιήσει την Κτηνιατρική Υπηρεσία της, προστατεύοντας ζωϊκούς πληθυσμούς, κτηνοτρόφους και καταναλωτές. Και αυτό έγινε.
    Εδώ και δυο-τρείς μήνες περίπου, εμφανίστηκε επιδημία Ευλογιάς σε πρόβατα κτηνοτροφικών μονάδων της Θράκης.  Σύμφωνα με εικασίες και ανεξακρίβωτες πληροφορίες, η χαμηλή τιμή των εισαγομένων προβάτων από την Τουρκία, οδήγησε τους Θρακιώτες Κτηνοτρόφους, σε σωρηδόν αγορές ζωντανών  από την γείτονα χώρα, με ελαχιστοποιημένες τις διαδικασίες ελέγχου της κατάστασης υγείας των προβάτων.  Αποτέλεσμα ήταν, μετά από λίγο καιρό, να εμφανισθούν τα πρώτα κρούσματα Ευλογιάς σε αρκετούς πληθυσμούς ζώων, σε όλη την Θράκη.  Η κινητοποίηση της Κρατικής Μηχανής, δεν υπήρξε, ούτε αυτόματη, ούτε έγκαιρη, με αποτέλεσμα σε έναν μήνα, να καταστρέφονται ολόκληρα κοπάδια, με σκοπό την εμπόδιση της εξάπλωσης της ασθένειας.  Δυστυχώς όμως, η Ευλογιά μεταδίδεται ραγδαία και έχει εξαπλωθεί και σε πληθυσμούς ζώων στην Μακεδονία και την Θεσσαλία και αναμένεται πλέον η μετάδοσή της σε όλη την χερσαία τουλάχιστον χώρα.  Το κόστος και οι κίνδυνοι για την Κτηνοτροφία είναι τεράστιοι.  Αφανίζονται κοπάδια ολόκληρα και οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, κυριολεκτικά ''τρέχουν και δεν φτάνουν''.

   Στην περιοχή μας και ενώ εμείς περί άλλων ετυρβάζαμε, πότε χάσκοντες  τον ''ΠΑΡΝΑΣΣΟ ΙΙ''  και πότε παρακολουθώντας τις μηνυτήριες αναφορές περί οχημάτων, περί πυρκαϊών και περί λιμένων, μια (1) δημοτική υπάλληλος, ειδοποίησε γραπτώς από τις 18-11-2013, ότι κάτι πρέπει να κάνει η Περιφέρεια για το θέμα της καλπάζουζας Ευλογιάς, γιατί τα ''πράγματα'' δεν είναι καλά!...  Και προς τιμήν της βεβαίως, μιας και με αυτόν τον τρόπο, ''αφύπνησε'' την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και η οποία άρχισε να αντιδρά, με πρώτο δείγμα το προ 2 ημερών σχετικό Δελτίο Τύπου.
 
Και ενώ σχεδιάζονται οι ενέργειες για την λήψη συγκεκριμένων μέτρων προστασίας του ζωϊκού πληθυσμού και των καταναλωτών της Περιφέρειας, από την ασθένεια της Ευλογιάς, έρχεται ένα νέο πλήγμα, στον φυτικό κόσμο της περιοχής μας αυτήν την φορά, το οποίο δεν είναι άλλο από την εμφάνιση του κόκκινου σκαθαριού των Φοινίκων (Rhyncophorus Ferrugineus- Ρυγχωτός Κάνθαρος).  Ήδη σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, πλήττεται η Ναυπακτία, τα Μαλάματα, το Ευπάλιο και η γύρω περιοχή και λογικά αναμένεται η εμφάνιση του σκαθαριού και ανατολικότερα, δηλαδή στην Παρνασσίδα.  Αντιληπτόν είναι ότι το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλο για την περιοχή μας, μιας και υπάρχουν πολλοί Φοίνικες σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.  Ειδικά για την Ιτέα, η απειλή αποκτά ξεχωριστές διαστάσεις, λόγω της γνωστής μας ''Παραλίας των Φοινίκων'', ανατολικά από το ''Μαϊάμι''.
   Το θέμα είναι μείζον και σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Π.Ε. Φωκίδος, ήδη έχει δρομολογήσει διαδικασίες τόσο για την καταπολέμηση του σκαθαριού, όσο και για την λήψη προληπτικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσής του.  Κάτι το οποίον, εάν δεν είναι αδύνατο, είναι εξαιρετικά δύσκολο.  Σε λίγες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις για συγκεκριμένες δράσεις για την προστασία των Φοινίκων της περιοχής μας.
Για το θέμα θα επανέλθουμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου