Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

ΣΕ ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ''ΜΑΞΙΜΟΥ''

Πρόβλημα!

   Αυτό το οποίο γνωρίζουν άπαντες και το οποίο δεν ομολογεί κανείς, είναι ότι σε αυτήν την δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Κυβέρνηση, δεν υπάρχουν έσοδα.  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΣΟΔΑ!... Και αυτό δεν ξεπερνιέται με τίποτε.  Ούτε με βαρελότα τύπου Χρυσής Αυγής, ούτε με ''τράβηγμα από τα μαλλιά'' εγκληματικών πράξεων και εγκλημάτων κατά πολιτών, ούτε με ''κουτσαβακισμούς'' εντός και εκτός Βουλής.  Ότι και να λέγεται, όποιος και με οποιονδήποτε τρόπο να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, αυτό έχει ισχύ για μια έως δυο ημέρες.  Η ουσία όμως παραμένει και είναι αδυσώπητη :
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΣΟΔΑ!
   Έχει ξεκινήσει στο μέγαρο Μαξίμου πριν από λίγη ώρα, σύσκεψη υπό τον Σαμαρά και το ζητούμενο δεν είναι, με ποιόν τρόπο θα φέρουν πίσω για ''διαπραγματεύσεις'' τους αποχωρήσαντες τροϊκανούς υπαλλήλους, αλλά το τι θα κάνουν μέσα στις επόμενες 20 (είκοσι) ημέρες για να καλύψουν τις κρατικές ανάγκες.  Να θυμήσουμε μόνον, όπως περιγράφει και το άρθρο από την ''Express'', ότι οι τρέχουσες υποχρεώσεις έως και το τέλος Ιανουαρίου είναι :  1,05 δις για τοκοχρεωλύσια στο ΔΝΤ έως 31-12-2013, Μισθοί και Συντάξεις Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, 1,85 δις ομόλογα στην ΕΚΤ έως 11-1-2014 και άλλα 197 εκ. τίτλους έως 30-1-2014.  Έναντι αυτών, η Κυβέρνηση προσδοκά, μια καθυστερημένη δόση 1 δις (δεν την εγκρίνουν οι υπάλληλοι της Τρόϊκας) και άκουσον-άκουσον, την πληρωμή των εκκαθαριστικών για πληρωμή φόρων, έως 31-12-2013!...  Δηλαδή, εάν δεν πληρώσει ο Έλληνας, το αποθεματικό των 7 δις, δεν υπάρχει!....  Μα ο Έλληνας, δεν πληρώνει πλέον και αυτό το ξέρουν.  Άρα;

**************************************************************************

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τους πλειστηριασμούς




Πηγή: Express.gr  30/11/13-14:22


Πλειστηριασμοί και απολύσεις, τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση με την τρόικα

Δύο μεγάλα «αγκάθια» βρίσκονται στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, η οποία, πλέον επανέρχεται στην Αθήνα μετά το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τα δύο «αγκάθια» αφορούν στην άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών ακινήτων και στις απολύσεις στο Δημόσιο.

Έτσι, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας - ο οποίος, αμέσως μετά την ενημέρωση του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε ότι «δεν τα βρήκαμε» και στόχος, πλέον, είναι «τελειώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου»-, θα μεταβεί στη συνεδρίαση του Eurogroup χωρίς συμφωνία με την τρόικα στις αποσκευές του. Η κυβέρνηση επιδιώκει τώρα να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις πριν από την 1η Ιανουαρίου 2014, ώστε να μην υπάρχουν ανοικτά μέτωπα με τους δανειστές κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας.

Το ζήτημα είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, πως η θετική αξιολόγηση (review) της τρόικας θα οδεύσει προς έγκριση στο Eurogroup του Ιανουαρίου το νωρίτερο. Στη συνέχεια, θα καθοριστεί πότε ακριβώς θα εκταμιευτεί η δόση του 1 δισ. ευρώ (εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο και πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τα τέσσερα προαπαιτούμενα) αλλά και το πώς θα δοθεί η δόση των 4,4 δισ. ευρώ για το δ΄ τρίμηνο εφέτος.

Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι έως την εκταμίευση των δόσεων, η ελληνική οικονομία μπορεί να βασιστεί στο αποθεματικό του προϋπολογισμού, στα σχετικά υψηλά ταμειακά διαθέσιμα του κράτους (πριν από περίπου ένα δίμηνο ανέρχονταν σε 7,548 δισ. ευρώ, λόγω των εκκαθαριστικών πληρωμής φόρων που είχαν σταλεί στους πολίτες) και στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Όμως, στο δίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου, το Δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει τοκοχρεολύσια ύψους 1,05 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Παράλληλα, εκτός από μισθούς και συντάξεις, στις 11 Ιανουαρίου θα πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα αξίας 1,85 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ, ενώ τίτλοι ύψους 197 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καλυφθούν στο τέλος του ίδιου μήνα. Οι επόμενες μεγάλες πληρωμές ομολόγων έρχονται μετά τον Φεβρουάριο και προς το καλοκαίρι (οπότε θα έχει λήξει και το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου