Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

''ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΙΙ'' : Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ.



The Watch'man
(Ο Βατσιμάνης)

   Πραγματοποιήθηκε εχθές το μεσημέρι στην Ιτέα, ημέρα Πέμπτη 31-10-2013, η συνάντηση των μελών της Λιμενικής Επιτροπής του Λιμενικού Ταμείου Φωκίδος, με κατοίκους της πόλεως, σε συνέχεια της γραπτής καταγγελίας η οποία είχε γίνει προ ημερών.  Συγκεκριμένα, είχε ερωτηθεί το Λιμενικό Ταμείο και το Λιμεναρχείο Ιτέας, γιατί επέτρεπαν τον επί ένα μήνα και πλέον ενλιμενισμό του φορτηγού πλοίου ''ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΙΙ'' στον μώλο της Ιτέας, επί του οποίου όπως έχει αποδειχθεί, εγένοντο εργασίες επισκευής του.  Στην ουσία η καταγγελία περιέγραφε, την ανοχή των δύο Φορέων στις ενέργειες της πλοιοκτήτριας εταιρείας, οι οποίες ενέργειες, έχουν  μετατρέψει τον Λιμένα της Ιτέας, σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.
   Μετά από καθυστέρηση 45' λεπτών, η Επιτροπή δέχθηκε, οι παρευρισκόμενοι στον εξωτερικό χώρο  κάτοικοι, να εισέλθουν στα γραφεία της και εκεί έγινε μια επικοδομητική θα λέγαμε συζήτηση, όσον αφορά το συγκεκριμένο πλοίο και το μέλλον του Λιμένα της Ιτέας γενικότερα.   Στο πλήθος των καταγγελιών και των αποριών, απάντησαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής και ο Λιμενάρχης, οι οποίοι προσπάθησαν να εξηγήσουν ότι δεν υπήρχαν εκ μέρους τους οι έννομες δυνατότητες για την απομάκρυνση του πλοίου και ότι αρκέστηκαν στην επιβολή προστίμων (τρείς φορές) για συγκεκριμένες παραβατικές εργασίες εντός του πλοίου.  Βεβαίωναν δε τους παριστάμενους ότι, όλοι μας είμαστε από την ίδια ''πλευρά'', δηλαδή σύμμαχοι στο συγκεκριμένο θέμα.
   Με αφορμή όμως την επί πάνω από ένα μήνα παραμονή του ''ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΙΙ'' στον μώλο της Ιτέας, ζητήθηκε και η τοποθέτηση της Λιμενικής Επιτροπής, στα τεκταινόμενα για το σχέδιο Νόμου περί στρατηγικού σχεδιασμού των Λιμένων της Ελλάδος για το διάστημα 2013-2018.  Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε παραθέσει τμήματα από το επίμαχο σχέδιο Νόμου, όπου ο Λιμένας Ιτέας αναφέρεται μεταξύ των άλλων και ως επιτρεπόμενο σημείο φορτοεκφόρτωσης και χύδην εμπορευμάτων, αλλά όχι για χρήση Κρουαζιερόπλοιων.  Η απάντηση του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου κου Νικολάου Γιογάκη, ήταν απρόσμενη.  Τουλάχιστον όσον αφορά την αντιμετώπιση του θέματος από τον ίδιο, σε σύγκριση με τις αντιδράσεις σε παρεμφερή καίρια ζητήματα για την πόλη, από τους προηγούμενους Προέδρους του Ταμείου.
   Είπε λοιπόν ότι, μόλις πληροφορήθηκε το θέμα από το διαδίκτυο, επικοινώνησε με το Υπουργείο και του απάντησαν ότι θα το ''δούν'' το θέμα.  Έστειλε δε και επιστολή προς το Υπουργείο Ναυτιλίας, καυτηριάζοντας την άστοχη και άδικη ενέργεια σε βάρος του Λιμένα των Δελφών.  Τμήματα της Επιστολής, ανέγνωσε εκείνη την ώρα  και στο ευχάριστο ξάφνιασμα και στην απορία των παρισταμένων κατοίκων, γιατί δεν την κοινοποίησε και στην τοπική Κοινωνία μέσω των τοπικών μέσων ενημέρωσης, δεσμεύτηκε ότι θα δημοσιοποιήσει τμήματα της επιστολής υπό μορφή Δελτίου Τύπου.
   Επί της ουσίας όμως, το μέν ''ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΙΙ'', μας ''εγκαταλείπει'' εντός των επομένων 7 ημερών, όντας έχοντας περατώσει τις επισκευές του και την αλλαγή της σημαίας του, η δε ''Καμιώτισσα'' έρχεται!   Έμεις από το epikourositeas.blogspot.gr,  έχουμε αναφέρει προ ημερών για την μεθόδευση και την νομική στήριξη η οποία παρέχεται πλέον, για την περιβαλλοντική υποβάθμιση του κόλπου της ''Καμιώτισσας'' δυτικά της Ιτέας.  Ήδη οι διεργασίες είναι σε εξέλιξη και είναι γνωστές στις  τοπικές ''κεφαλές'' μας.  Ο Πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής και ο Λιμενάρχης Ιτέας όμως, δήλωσαν άγνοια και ότι θα επιληφθούν του θέματος άμεσα.
Οψόμεθα !  Ελπίζουμε, ουχί εις Φιλίππους, αλλά εδώ στην Ιτέα και σύντομα.
   Τέλος, σωστόν είναι να αναφέρουμε ότι, από το σύνολο των γενομένων για το θέμα του Λιμένα Ιτέας, τόσον για το πλοίο όσον και για την αντιμετώπιση της Ιτέας από πλευράς Κεντρικής Διοίκησης, απέχει παντελώς ο Δήμος Δελφών και το σύνολο σχεδόν των αιρετών μας.  Και λέμε σχεδόν, μιάς και ο εξ Ιτέας Δημοτικός Σύμβουλος κος Παναγιώτης Μέγγος, ήταν ενεργά παρών.

   Η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής, δεν ασχολείται με το Λιμάνι της Ιτέας και την Κρουαζιέρα.  Δεν ευκαιρεί αυτήν την εποχή, γιατί χτίζει σπίτια!...  Η επιφορτισμένη με τα θέματα της Ιτέας Αντιδήμαρχος, είναι ωσεί απούσα, το Τοπικό Συμβούλιο ασχολείται ακόμη με τις βραβεύσεις  και ο Δήμαρχός μας, ταξειδεύει στην υπέροχη θάλασσα του προεκλογικού αγώνα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου