Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ''ΤΙΜΑ'' ΤΟΝ ΠΑΛΑΜΑ


Υπάρχει και αυτή η Ελλάδα!

      ''Σε αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα''  φώναζε με την βροντώδη φωνή του ο Μεγάλος Άγγελος Σικελιανός, εκφωνώντας τον επικήδειο λόγο για τον Παλαμά, μέσα στην εκκλησία.  Και κυριολεκτούσε!  Κατοχή, με τους Γερμανούς σαστισμένους να παρακολουθούν έκπληκτοι και αποσβολωμένοι το μέγα πλήθος το οποίο συνόδευε εκείνη την ημέρα τον Ποιητή του, στην τελευταία του κατοικία.

Επέτειος 70 χρόνων από το θάνατο του Κωστή Παλαμά

Συναυλίες σε Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και «Ελληνικό Κόσμο»

Δύο μουσικές συναυλίες για τα 70 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου μας ποιητή, Κωστή Παλαμά, θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 29 και την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου,  με πρωτοβουλία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στις παραστάσεις παρουσιάζεται, σε παγκόσμια πρώτη, το συμφωνικό έργο της Πηγής Λυκούδη «Χαρά σ’ εσέ χώρα λευκή», ένα έργο βασισμένο στη ποιητική σύνθεση του Κωστή Παλαμά «Ο Ύμνος της Αθηνάς»

Ο ποιητής στο συγκεκριμένο έργο, υμνώντας με λυρικούς τόνους την θεά της σοφίας Αθηνά, την Αθήνα και την Ακρόπολη, στην πραγματικότητα προβάλλει ό,τι ουσιαστικό και διαχρονικό εκπροσωπούν τα σύμβολα αυτά.
Πέρα από εθνικά, πολιτισμικά, γλωσσικά ή άλλα σύνορα
Χρησιμοποιεί τη θεά ως πρόσχημα για να υμνήσει και να υπενθυμίσει σε καιρούς χαλεπούς για τη σύγχρονή του Ελλάδα, αξίες διαχρονικές και πανανθρώπινες. Εξυμνεί αυτά που ενδιαφέρουν και αφορούν τον σημερινό Έλληνα αλλά και τον σημερινό άνθρωπο γενικά, πέρα από εθνικά, πολιτισμικά, γλωσσικά ή άλλα σύνορα όπως: Δημοκρατία, Ειρήνη, Δικαιοσύνη, Αρετή, Φιλοπατρία, Φιλεργία.
Πέθανε στις 27 Φεβρουαρίου του 1943 έπειτα από σοβαρή ασθένεια, 40 ημέρες μετά το θάνατο της συζύγου του (τον οποίο δεν είχε πληροφορηθεί επειδή και η δική του υγεία ήταν σε κρίσιμη κατάσταση). Η κηδεία του έμεινε ιστορική, καθώς,  μπροστά σε έκπληκτους γερμανούς κατακτητές,  χιλιάδες κόσμου τον συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία, στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών, ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου