Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

''ΚΑΜΙΩΤΙΣΣΑ'' ΙΤΕΑΣ : ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ...ΤΟ ΠΕΡΑΣΕ!


Ο ...Προστάτης του Περιβάλλοντος
Υ.ΠΕ.Κ.Α. ''κος'' Μανιάτης!..

    Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, αντιλαμβανόμενος το πρόβλημα της προστασίας του περιβάλλοντος από τις αυθαίρετες δράσεις της οποιασδήποτε ...εταιρείας, θεώρησε καλόν να ''εναρμονήσει'' τον Νόμο 4014/2011 του γίγαντα Σοσια-ληστή πρώην Υπουργού Γεωργίου Παπακωνσταντίνου και να τον ''προσαρμόσει'' στις τρέχουσες περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας μας.  Έτσι λοιπόν, η παράγραφος 2 του άρθρου 10 του Νόμου 4014/2011 (ΦΕΚ Α' 209), τροποποιείται.  Υπέγραψε δηλαδή, ο Υπουργός μια Απόφαση (ΦΕΚ Β' 2436/27-9-2013), με την οποία επανακαθορίζονται οι ''Προδιαγραφές Αξιολόγησης για έργα και δραστηριότητες της κατηγορίας Β' του άρθρου 10 παρ. 2 του Νόμου 4014/2011''. ( Στις δραστηριότητες της κατηγορίας Β' εντάσσονται και οι εξορύξεις, εργοτάξια κ.λ.π.)
   Για την ιστορία και μόνον να αναφέρουμε ότι ο νυν Υπουργός Ιωάννης Μανιάτης, είχε ακυρώσει με την υπογραφή του στις 14-6-2011, την έγκριση του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, για την επένδυση του Ζεολίθου στα Πετρωτά Θράκης.  Την γνωστή εξόρυξη του πολύτιμου πετρώματος, του οποίου εισαγωγή κάνουμε από Τουρκία και Βουλγαρία, όπου το εξορύσσει και το εξάγει η γνωστή μας S&B.
   Με αυτή την απόφαση του Υπουργού, χρειάζεται απλά μια ''ειδική'' οικολογική αξιολόγηση μιας αιτήσεως ''επενδυτού'', μόνον από την Περιφέρεια, για δραστηριότητες εξορυκτικές και άλλες, εντός περιοχών οι οποίες ανήκουν στο δίκτυο ''Natura 2000''.  Σε περίπτωση μη απάντησης της Περιφέρειας στην αίτηση του ενδιαφερόμενου επενδυτή εντός 35 ημερών, η αδειοδότηση θεωρείται θετική.  Επίσης στην περίπτωση όπου η Περιφέρεια αποφανθεί αρνητικά και εφ' όσον στην συνέχεια κριθεί από το Υπουργείο, ότι η δραστηριότητα εμπεριέχει εθνικό συμφέρον, τότε απορρίπτεται και αυτή και η έγκριση είναι δεδομένη.
   Τι σημαίνει αυτά στα καθ' ημάς:
   Η Πολιτεία ως γνωστόν, έχει δώσει ''ρέστα'' στην προστασία του βιότοπου ''Λαρνάκι'', το οποίο είναι εντός προστατευόμενης περιοχής από το δίκτυο ''Natura 2000''.  Η δε αρωγή του Υπουργείου Πολιτισμού μέσω του Κ.Α.Σ. για την προστασία του Δελφικού Τοπίου, έχει καταγραφεί στην λίστα του βιβλίου των ρεκόρ ''Guinness'', ως η μοναδική στον κόσμο ''προστασία'' μεταλλευτικής δραστηριότητας, εντός αρχαιολογικού χώρου!... Δεν υπάρχει προηγούμενο παγκοσμίως!...
   Το πρόβλημα όμως εντοπίζεται στον κόλπο ''Καμιώτισσα'', όπου η ζώνη ''Natura'', δεν είναι και τόσο ...προστατευόμενη.  Γνωστές οι ιστορίες με τις εναποθέσεις βωξίτη και τμημάτων ανεμογεννητριών σε εκείνο το σημείο.  Μην ξεχνάτε τους ...σπαραγμούς του Κ.Α.Σ. για την τύχη του κακόμοιρου και όλως τυγχαίως (παλαιόθεν..) εκεί ευρισκόμενου (μέσω των ερειπίων του) αρχαίου Δωρικού Χάλαιου.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρατηρείται μιά εξαιρετική δραστηριότητα, εναπόθεσης ακατέργαστου μεταλλεύματος βωξίτη στην ''Καμιώτισσα'',  προερχόμενου όχι υποχρεωτικά από λατομεία της S&B στην Γκιώνα.  Σκοπός αυτής της ''δοκιμής'' είναι, αφ' ενός ο τρόπος αντίδρασης της Ι' ΕΠΚΑ Δελφών και της Τροχαίας και αφ' ετέρου, η (πειραματική) οικονομική μέτρηση σε πραγματικές συνθήκες, της μεταφοράς του ακατέργαστου μεταλλεύματος, χύδην και μέσω πλοίου, στην ''Αλουμίνιον της Ελλάδος''.  Για αυτό και οι πρόσφατες ''εργασίες'' του πλοίου ''Παρνασσός ΙΙ'' στον ''εμπορικό'' λιμένα της Ιτέας.  Τα δε περί επιβολής προστίμων (600 ευρώ...) από το Λιμεναρχείο Ιτέας και τα περί συγκέντρωσης υπογραφών διαμαρτυρίας από ...4 κατοίκους, ναι μεν είναι πραγματικά, αλλά στερούνται σοβαρότητος, όσον αφορά το μέγεθος του διακυβεύματος.  Φυσικά την τοπική κοινωνία δεν την απασχολούν τέτοιου είδους θέματα, για αυτό και οι γνωρίζοντες τα καθ'έκαστα, είναι ελάχιστοι και αυτοί είναι φίλα προσκείμενοι και ''μυημένοι''.
   Και εδώ θα πληρωθεί το ρηθέν (και καταγραφέν) του πρώην Νομάρχη μας και νύν Δημάρχου μας, ότι: ''Η Ιτέα είναι από την φύση της μεταλλευτική περιοχή και έτσι θα παραμείνει!...''.  
Τα υπόλοιπα τα οποία έστειλε με επιστολή του στην UNESCO, περί δήθεν μεγάλης στεναχώριας του για την καταστροφή του Δελφικού Τοπίου από την πυρκαϊά της 5-8-2013, είναι ...Μανιάτικα μοιρολόγια, σε Ρουμελιώτικον γάμο!...

Λαμβανομένων υπ' όψιν ότι :
-  Η εταιρεία S&B έχει ''αναχωρήσει'' από την περιοχή μας και έχει μεταβιβάσει το σύνολο της δραστηριότητος του τομέα βωξίτη στην ''Γ.Λ.Μπάρλος ΑΒΕΜΕ''
-  Η εταιρεία ''Δελφοί-Δίστομο'' προμηθεύει με ακατέργαστο μετάλλευμα βωξίτη από τα λατομεία της στην περιοχή, οδικώς, το ''Αλουμίνιον της Ελλάδος'' (Μυτιληναίος)
-  Η εταιρεία S&B έχει αναλάβει κατόπιν συμφωνίας, την προμήθεια συγκεκριμένων ποσοτήτων βωξίτη σε ετήσια βάση, στο ''Αλουμίνιο της Ελλάδος'' και αυτό γίνεται ακτοπλοϊκώς
-  Και τέλος ότι, στις εγκαταστάσεις της S&B στο 51ον χιλιόμετρο, φημολογείται έντονα η ...έναρξη της διαδικασίας παράδοσης-παραλαβής, σε νέον ...φορέα (*),
Τότε, αιτιολογείται πλήρως, το πόσο ...αναγκαία ήταν η συγκεκριμένη απόφαση του ΥΠΕ.Κ.Α.  και το ότι με αυτήν, ήρθε και έδεσε το όλον ...πράγμα.  Απλά, δημοκρατικά  και με κάθε ευαισθησία στο περιβάλλον.  Μανιάτικα!

(*) Για τον νέο ...Φορέα των εγκαταστάσεων τόσο στο ''51'' όσον και στο ''Λαρνάκι'' και  επειδή οι πληροφορίες είναι καταιγιστικές, αλλά όχι ακόμη επιβεβαιωμένες 100%,  θα επανέλθουμε συντόμως. Αξίζει! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου